De nationella minoriteterna har en rik kultur
Regeringen konstaterar i den minoritetspolitiska propositionen Nationella minoriteter i Sverige 1998/99:143 att "de nationella minoriteterna bör särskilt beaktas vid fördelning av statliga litteraturstödet, och stödet till kulturskrifter samt övrig kulturverksamhet". I propositionen sägs vidare att "de nationella minoriteterna har en rik kultur som bl.a. manifesteras i olika former av konstnärlig verksamhet. Sådana kulturyttringar väcker ofta intresse hos allmänheten. Därför är stödet till sådan verksamhet inte bara en angelägehet för de nationella minoriteterna utan också för samhället övrigt".
Vi vill lyfta fram dessa ställningstaganden och anser att regeringen gjort en rätt bedömning av kulturens betydelse för nationella minoriteter och övriga i samhället. Det är viktigt att den särbehandling som föreslås i propositionen även kommer att genomsyra de beslut som antas av de myndigheter som ansvarar för fördelningen av anslag till olika former av kulturell verksamhet hos nationella minoriteter.
Den sverigefinska minoriteten har under de senaste åren - samtidigt som den nationella minoritetspolitiken utformats - drabbats av avsevärda nedskärningar inom den yrkesmässiga teatern och amatörteatern. De tidigare anslagen till finskspråkig teater inom Riksteaterns ram har skurits ned från ca 4 miljoner kronor till ca 1,5 miljoner kronor. Samtidigt har den organisation som ansvarade för finskspråkig teater Finska Riks lagts ned och ansvaret att producera barnteater riktad till barn med finska som modersmål flyttats över till Unga Riks. På detta sätt slogs sönder ett välfungerande samarbetsorgan mellan Riksteatern, Sveriges Kulturråd, ABF-förbundet och Sverigefinska riksförbundet. Ett organ som hade ett helhetsgrepp om den finskspråkiga teaterverksamheten i Sverige.
Sverigefinska Amatörteaterförbundet, som organiserar ett trettiotal amatör- teatergrupper i Sverige, har förlorat nästan hälften av sitt anslag från Sveriges Kulturråd. Detta i en situation när antalet amatörteatergrupper och intresset för amatörteater ökar. Ett bra exempel på detta är Amatör- teaterdagarna i Borås i juni i år då över ett tusen biljetter såldes till ett 20-tal föreställningar.
Vi föreslår att det anslag för den finskspråkiga verksamheten, som i dag styrs till Unga Riks, förs över till den finskspråkiga barn- och ungdoms- teatern och att de själva får ansvaret både för det beviljade anslaget och sin teaterproduktion. Det är också angeläget att de anslag som under de senaste åren har skurits ned återställs på tidigare nivå.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den finskspråkiga teaterverksamheten i Sverige.
Stockholm den 16 september 1999
Paavo Vallius (s)
Sinikka Bohlin (s)
Nikos Papadopoulos (s)
Raimo Pärssinen (s)