1 Inledning
Termen "Mänskliga rättigheter" ses av de flesta som den moraliska grunden för vårt civilisationsbygge. Det finns troligen ingen idé eller ideologi som har större legitimitet än tanken att det finns grundläggande mänskliga rättigheter som inte får kränkas. Styrkan i detta ligger med stor sannolikhet i att frågan om mänskliga rättigheter både konkret och känslomässigt kan beröra var och en av oss som individer. De mänskliga rättigheterna handlar om att vi inte får kränkas och om allas vår rätt till trygghet, frihet och människovärde.
Deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs av förenta nationerna den 10:e december 1948, bara tre år efter andra världskrigets slut. Aldrig har känslan av att "det får aldrig ske igen" varit så stark . Det är mot den bak- grunden som arbetet för mänskliga rättigheter är så viktigt. Tanken på de mänskliga rättigheterna är också tanken på varje individs okränkbara värde.
Det är intressant att notera att vi ser på frågan om mänskliga rättigheter på olika sätt beroende på var i världen vi bor. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna kan delvis upplevas som motsägelsefull. Här talas i artikel 17 om envars rätt till sin egendom och i artikel 25 om att alla har rätt till en skälig levnadsstandard, två rättigheter som här möts i politisk kollision i mer än ett land. En skälig levnadsstandard är förutsättningen för att kunna ta för sig av vad vi kallar mänskliga rättigheter. Dessa förutsättningar som vi här i Sverige i princip ser som självklarheter är vad man i vissa andra länder anser är de viktigaste mänskliga rättigheterna att kämpa för.
2 Sopa rent hemma
För att med kraft kunna engagera sig i frågan om genomförandet av mänskliga rättigheter runt om i världen bör man som nation se till att man "sopat rent hemma först". Vid Upprättandet av Wienkonventionen 1993 förband sig Sverige att följa ett handlingsprogram där ett inhemskt grepp om frågorna om mänskliga rättigheter utlovades. Något sådant handlingsprogram har ännu ej upprättats. Istället noterar vi att några av FN:s kommittéers slutsatser med anledning av Sveriges rapporter till FN om situationen i landet indikerar att en hel del finns att åtgärda här hemma rörande mänskliga rättigheter.
Inget land är fulländat när det gäller mänskliga rättigheter. Varje land har sina svårigheter. Alla länder kan bli bättre. Här följer mot bakgrund av detta några områden där vi tycker att Sverige kan bli bättre.
2.1 Yttrandefriheten
Yttrandefriheten är en förutsättning för varje demokratiskt samhällsskick. I stora delar av världen är emellertid yttrandefriheten starkt begränsad. Trots detta erkänns dess betydelse i alla de grundläggande internationella instrumenten om mänskliga rättigheter.
I Sverige är yttrandefriheten helig, grundlagsskyddad och noga bevakad av ledarskribenter på tidningar runt om i landet. I en demokrati är det av sär- skild vikt att den politiska debatten och diskussioner i andra frågor av allmänt intresse får fortgå fritt och ostört. Inskränkningar i den del av yttrandefriheten som berör samhällsdebatten måste därför hållas inom mycket snäva gränser.
Medan yttrandefriheten i samhällsfrågor och andra frågor av allmänt intresse är av största betydelse för att det demokratiska systemet skall fungera tillfredsställande, kan detsamma inte sägas om yttrandefriheten i rent kommersiella sammanhang. Där kan man tillåta mer långtgående inskränk- ningar för konsumenter och konkurrenter mot falska eller vilseledande påstå- enden eller tvivelaktiga marknadsföringsmetoder. Det är ändå viktigt att framhålla att yttrandefriheten också gäller i näringsutövning och att det finns gränser för de inkränkningar som får göras även på det området.
Trots detta breder en tystnad ut sig på arbetsplatserna runt om i Sverige. Hur kommer det sig t ex att kommunpolitiker, chefstjänstemän och företags- ledare är okunniga om innehållet i yttrandefriheten, de bakomliggande motiven och dess olika delar såsom meddelarskydd och skillnaden mellan vad man får och inte får säga i tjänsten respektive som medborgare. På vissa stora arbetsplatser ses frågan om yttrandefriheten mest som en arbetsrättslig fråga om hur mycket arbetsgivaren ska tåla att en anställd "läcker".
Kompetensen om yttrandefrihetens innehåll behöver höjas i Sverige. Problembilden behöver tas upp i tid innan en praxis skapas innebärande att yttrandefriheten i praktiken inskränks p g a att så många personer är okunniga om dess innehåll och gränser. En inskränkning riskerar annars att ske utan att vi i är medvetna om att det händer.
2.2 Rätten till domstolsprövning
Rätten till domstolsprövning gäller inte i alla slags mål och ärenden. I konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter föreskrivs envar rätt till domstolsprövning "när det gäller att pröva anklagelse mot honom för brott eller hans rättigheter och skyldigheter i tvistemål". Europakonventionens artikel 6:1 är av motsvarande innehåll. Det är alltså i princip på två områden där rätten till domstolsprövning föreligger, nämligen dels tvister om civila rättigheter, dels anklagelser för brott. I fråga om innebörden av dessa begrepp föreligger en omfattande rättspraxis.
Det finns flera typer av hinder mot domstolsprövning. Vissa hinder är rättsliga, dvs formella, medan tillträde till domstol i andra fall kan försvåras av rent faktiska omständigheter.
Rätten till domstolsprövning i Sverige har på senare år beskurits på flera sätt. Rättigheten har urholkats rent faktiskt genom att rättshjälpssystemet har förändrats radikalt. På grund av praktiska hinder kan ibland utsikterna till framgång med en process ibland vara små eller obefintliga. Sådana skäl har dock inte alltid ansetts strida mot t ex artikel 6:1 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
Rätten till domstolsprövning i Sverige har också beskurits formellt efter- som t ex reglerna om prövningstillstånd har skärpts. Båda dessa typer av hinder får ibland ödesdigra konsekvenser för de personer som också drabbas hårdast av ekonomiska åtstramningar i samhället, nämligen de mest utsatta människorna såsom missbrukare, hemlösa och psykiskt sjuka samt institu- tionsboende. Resultatet av åtstramningarna i rättsväsendet blir alltså allt tydligare på områden som man normalt kanske inte alls kopplar till detta. Vi menar att det är av största vikt att rätten till domstolsprövning hålls intakt och inte steg för steg nedmonteras och urholkas. Vid utarbetande av en MR- agenda för Sverige (se nedan) bör dessa aspekter särskilt beaktas.
2.3 Flykting- och invandrarpolitiken
I den svenska flykting- och invandrarpolitiken finns ibland stötande inslag. Trots att det finns ett totalförbud mot att sända någon till ett land där denne blivit eller riskerar att bli torterad, så framkommer det gång efter annan att det i svenska myndigheters bedömningar av huruvida en person skall sändas till ett land funnits ett inslag av riskbedömning. Istället borde totalförbudet respekteras.
Det borde också vara en självklarhet att t ex systematiska våldtäkter som ett led i terror mot en befolkning helt är att jämställa med förföljelse i flyktingkonventionens mening.
Miljöpartiet menar att Sverige å det snaraste med anledning av FN- kommitténs mot tortyr slutsatser om situationen i Sverige bör införa en konventionsenlig definition av tortyr i svensk lagstiftning.
2.4 Barn
Barnkonventionen är den konvention om mänskliga rättigheter som allmänheten bäst känner till. Rädda Barnen har drivit frågor om barns rättigheter på ett mycket bra sätt. Sverige har också kommit långt i sitt arbete på detta område. FN-kommittén pekade dock med anledning av den svenska lägesrapporten i sina slutsatser på några områden som kan förbättras. För det första noterade kommittén med oro att principen om ickediskriminering inte fullt ut tillämpas avseende gömda flyktingbarn. Sverige rekommenderas av FN att göra en översyn av frågan samt tillhandahålla service till dessa barn utöver akut sjukvård. För det andra noterade kommittén att det föreligger stora skillnader vad avser kommunal service i Sverige, och kommittén anser därför att Sverige måste vidta åtgärder för att tillförsäkra alla barn, framför allt de i socialt och ekonomiskt utsatta familjer, samma rätt till sociala förmåner. Miljöpartiet menar att en översyn av dessa frågor är angelägen. Miljöpartiet menar vidare att flyktingpolitiken ska underställas kravet om barnens bästa, enligt FN:s barnkonvention. De som funnits i Sverige i ett år ska ges amnesti och få stanna.
2.5 Diskriminering
Ickediskrimineringsprincipen är en av de viktigaste principerna inom mänskliga rättigheter. Sverige har kommit långt men mycket återstår att göra för att avskaffa olika former av diskriminering.
Antalet ärenden hos handikappsombudsmannen har ökat från 85 anmäl- ningar 1995 till 141 under 1998.
Kommittén för mänskliga rättigheter i FN har i sin slutsats för Sveriges vidkommande uttryckt oro för att kvinnor ej får lika lön för lika arbete. Även inom svensk förvaltning har situationen rörande lika lön för lika arbete försämrats.
Miljöpartiet önskar att regeringen via den handlingsplan man åtagit sig att genomföra tar ett krafttag mot alla typer av diskriminering i samhället. Diskriminering handlar inte i första hand om att hjälpa den som utsätts för diskriminering utan att utbilda människor så att, för det första, allt agerande från samhällets sida och dess institutioner genomsyras av principen om ickediskriminering. Det kommer i sin tur att påverka samhället i rätt riktning.
2.6 Utbildning inom MR - Decade of Human Rights Education
Staten har en skyldighet att sprida information och kunskap om de FN- konventioner som finns. Denna skyldighet accentueras av "United Nations Decade of Human Rights Education (1995-2004)". FN har förklarat denna period för årtiondet för utbildning i de mänskliga rättigheterna.
I Sverige finns det idag alltför få utbildningar inom området mänskliga rättigheter. Det är enligt Miljöpartiets mening viktigt att implementera MR- perspektivet i hela den ordinarie utbildningsverksamheten. Skolorna kommer på ett naturligt sätt att vara i fokus under utbildningsdecenniet varför MR- utbildning bör integreras i läroböckerna, läroplanen, lärarutbildningen etc.
Det finns som bekant redan idag en struktur för utbildning om mänskliga rättigheter på grundnivå inom flera frivilligorganisationer, som t ex Röda korset. Detta bör kunna utnyttjas av staten i kommande utbildningsansträng- ningar på området för mänskliga rättigheter, som vi utgår från kommer att vidtas under detta decenium.
2.7 En MR-agenda för Sverige
En MR-agenda för Sverige behövs. Ett sätt att åstadkomma en sådan skulle vara att anta en nationell handlingsplan i enlighet med Wienkonferensen 1993. I slutdokumentet från konferensen rekommenderas varje stat att skapa en nationell handlingsplan där staten identifierar åtgärder som skall förbättra främjandet och skyddet för mänskliga rättigheter.
En nationell handlingsplan skulle bidra till att ge medborgarna kunskap om sina mänskliga rättigheter. En människa som har kunskap, eller har möjlighet att skaffa sig kunskap, om sina rättigheter kan förändra sin egen livssituation. Det gäller alla människor oavsett var i världen de bor.
En nationell handlingsplan är ett omfattande arbete och för att uppnå ett bra resultat vid utarbetandet av en sådan är det viktigt att alla krafter i sam- hället kommer till tals i utarbetandet - förvaltningar, frivilligorganisationer, intresseorganisationer, kommuner etc.
En viktig del i en nationell handlingsplan är naturligtvis utbildning om mänskliga rättigheter på alla nivåer - inom statsförvaltningen, i kommuner, i grundskolan, på universiteten, i rättsväsendet etc.
Norge är ett land som kommit mycket långt med sitt arbete med en nationell handlingsplan. Ett förslag till sådan skall presenteras i Stortinget under hösten.
Vi anser att arbetet med en nationell handlingsplan där staten identifierar åtgärder som skall förbättra främjandet och skyddet för mänskliga rättigheter i Sverige måste upprättas å det snaraste. I denna plan bör t ex de frågor som vi tagit upp ovan vara prioriterade.
3 Länder som bör följas upp inom ramen för FN:s arbete
Först när vi har sopat rent här hemma kan vi med verklig kraft ifrågasätta huruvida andra nationer klarar av att följa sina åtaganden om de mänskliga rättigheterna. Självklart menar vi i Miljöpartiet att Sverige redan nu aktivt bör arbeta för att komma till rätta med brott mot de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Länder som vi anser särskilt bör följas upp inom ramen för FN:s arbete med de mänskliga rättigheterna är t ex : Colombia, Haiti, Dominikanska republiken, Kongo, Nigeria, Angola, Burma, Sudan, Kina, Turkiet, Cuba och Iran.
4 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunskapen om yttrandefrihetens innehåll behöver höjas i Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är av största vikt att rätten till domstolsprövning i Sverige hålls intakt och inte steg för steg nedmonteras och urholkas samt att dessa aspekter särskilt bör beaktas vid utarbetande av en MR-agenda för Sverige,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att behovet av en översyn av barnens situation i Sverige är angeläget,4
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flyktingpolitiken skall underställas kravet om barnens bästa, enligt FN:s barnkonvention, och att de som funnits i Sverige i ett år skall ges amnesti och få stanna,3
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör införa en konventionsenlig definition av tortyr i svensk lagstiftning,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen via den handlingsplan man åtagit sig att genomföra tar ett krafttag mot alla typer av diskriminering i samhället,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att implementera MR-perspektivet i hela den ordinarie utbildningsverksamheten i landet,5
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en nationell handlingsplan där staten identifierar åtgärder som skall förbättra främjandet och skyddet för mänskliga rättigheter i Sverige måste upprättas å det snaraste,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör arbeta för att de länder vi angett särskilt bör följas upp inom ramen för FN:s arbete med de mänskliga rättigheterna.2
Stockholm den 5 oktober 1999
Marianne Samuelsson (mp)
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Lars Ångström (mp)
1Yrkandena 2 och 5 hänvisade till JuU. 2Yrkande 9 hänvisat till UU.
3Yrkande 4 hänvisat till SfU.
4Yrkande 3 hänvisat till SoU.
5Yrkande 7 hänvisat till UbU.
Elanders Gotab, Stockholm 1999