Kammarrätten i Göteborg har beslutat att kinarestaurangen Laos ska få behålla sitt serveringstillstånd trots att de som serverat alkohol på restaurangen inte varit anställda. Rätten ansåg att det är vanligt inom den kinesiska kulturen att släktingar hjälper till i olika rörelser utan att få ersättning för sitt arbete och att de inte kan anses som arbetskraft. Motiveringen att den kinesiska traditionen skiljer sig från den svenska är alltså tillräcklig för att kringgå svensk rätt.
Den svenska alkohollagen (1994:1738) syftar till att kontrollera servering av alkohol. I 6 kapitlet 3 § sägs
På serveringsställe där serveringstillstånd gäller skall tillståndshavaren eller av honom utsedd serveringsansvarig person utöva tillsyn över serveringen och vara närvarande under hela serveringstiden. Den som är serverings- ansvarig skall med hänsyn till sina egenskaper och övriga omständigheter vara lämplig för uppgiften. Tillståndshavaren skall till tillståndsmyndigheten anmäla den eller de personer som har utsetts att ansvara för alkoholserve- ringen. För servering av spritdrycker, vin eller starköl får endast anlitas personal som är anställd av tillståndshavaren. Restaurangskolor med serveringstillstånd får dock i utbildningssyfte anlita restaurangskolans elever.
Lagen är tydlig på detta område, spritdrycker, vin eller starköl får endast serveras av personal som är anställd av tillståndshavaren.
Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) har protesterat mot kammarrättens dom som de anser uppmuntrar till särbehandling och för- svårande tillämpning av kollektivavtalet. Sveriges Hotell- och Restaurang- företagare är också mycket kritiska.
Från Integrationsverkets sida hävdar man att grundläggande för allt inte- grationsarbete är att vi är lika inför lagen oavsett kulturell bakgrund. Det är allmänt accepterat att man får ta seden dit man kommer. Den väg kammarrätten nu valt, öppnar upp för en olämplig särbehandling.
Det är också viktigt att påpeka att nuvarande arbetsrätt skapar ett svår- genomträngligt regelverk för det lilla företaget. De arbetsrättsliga reglerna skrämmer många från att nyanställa och skapar en känsla av vanmakt hos många företag. Dessutom innebär exempelvis reglerna för provanställning att många företag väntar i det längsta med att nyanställa innan de vet om konjunkturen bär eller inte. Arbetsrätten behöver förenklas och moderniseras så att småföretagare, som till exempel restaurangägare, kan följa de regler som finns och ändå driva en lönsam verksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allas likhet inför lagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsrätten behöver förenklas och moderni- seras för att bättre anpassas till småföretag och deras villkor.1
Stockholm den 2 oktober 1999
Inger Strömbom (kd)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU.