Det svenska utredningsväsendet spelar en viktig roll för de beslut, som slutligt fattas i riksdagen. Det finns därför starka skäl att säkra att de statliga utredningarna genom både sina sekretariat, ledamöter, sakkunniga och experter har tillgång till så bred och djup kompetens som möjligt.
Av praktiska skäl är utredningsväsendet i huvudsak förlagt till Stockholm. Regeringen strävar samtidigt efter att i större utredningar få utredare från olika delar av landet, medan gruppen sakkunniga och experter ofta hämtas från huvudstadsområdet. Detta gäller också sekretariaten, som ska rekryteras snabbt och därför alltför lätt hämtas ur de kontaktnät som departements- tjänstemännen har och bland de kvalificerade utredare, som har praktiska möjligheter att arbeta i Stockholm. Därmed riskerar man dels att utredningen som helhet kan få en alltför begränsad bild av förutsättningarna i olika delar av landet, dels att utredningsväsendet går miste om många begåvade utredare i t ex kommuner, landsting och länsstyrelser runt om i landet.
Vi menar därför att regeringen bör analysera förutsättningarna för att öka rekryteringen av utredningssekreterare utanför Stockholmsområdet, både för att få tillgång till fler kompetenta utredare och för att få ett bredare per- spektiv i utredningarna.
Utredningsarbetet är också en källa till kompetensutveckling av dem som får möjlighet att arbeta helhjärtat med ett komplicerat samhällsproblem. En positiv effekt av att fler utredare från olika delar av landet under kortare eller längre perioder deltar i utredningsväsendet är också att det bidrar till att skapa goda nätverk mellan tjänstemän på centrala myndigheter, departement, organisationer och de tjänstemän från andra delar av landet, som deltar i utredningsarbetet.
Fler utredningssekreterare från olika delar av landet kommer inte av sig själv. Det kräver en medveten policy och en "bank" av presumtiva sekreterare, som borde kunna byggas upp i samarbete mellan departementen och t ex de båda kommunförbunden och länsstyrelserna. Det kräver också översyn av regler för resor för utredningsekreterarna liksom vissa andra personalpolitiska insatser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att bredda rekryteringen av sekreterare i statliga utredningar.
Stockholm den 30 september 1999
Inger Lundberg (s)
Jan Björkman (s)