Bakgrund
Under ett stort antal år har staten tillhandahållit ett särskilt stöd till utgivning av lokala taltidningar i syfte att göra det möjligt för läshandikappade såsom synskadade, dyslektiker, afatiker och strokedrabbade att ta del av lokala nyheter, lokal debatt, familjenotiser, annonser m m. Detta har varit ett viktigt och verksamt medel i svensk handikappolitik.
Många lokala tidningsföretag har under årens lopp accepterat det statliga stöd som funnits och börjat producera koncentrerade versioner av sina dags- utgåvor i form av taltidningar och/eller ljudkassetter.
Finansieringsprincip
Inför varje år har de sökande tidningsföretagen lämnat in en ansökan till Taltidningsnämnden med kostnadsberäkning och mot slutet av året har en avräkning mot det faktiska utfallet gjorts. Systemet har varit enkelt och fungerat bra.
Föreslagna förändringar
I budgetpropositionen 1999/2000:1 utgiftsområde 1 sidorna 44-46, E 3 föreslås en rad förändringar i finansieringssystemet. Bl.a. föreslås att principen om full kostnadstäckning för de taltidningsutgivande företagen skall överges till förmån för ett schabloniserat bidragssystem.
Det är naturligtvis viktigt med regler som främjar effektivitet och hus- hållning men risken med en förändring utan rimliga övergångsregler kan vara att flera av de nuvarande taltidningsproducenterna inte finner det lönt att fortsätta. Vilket skulle försvåra för de läshandikappade på den ort det sker.
En brist i systemförändringsförslaget är att schablonens normvärde likställer en femdagarstidnings personalbehov med en sexdagarstidnings.
Förlorare på systemförändringen är onekligen sexdagarstidningar, vilket berör många orter och regioner i främst landsbygd. Detta kan inte ha varit meningen i det nya förslaget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödsystemet till taltidningsutgivning.
Stockholm den 5 oktober 1999
Sinikka Bohlin (s)