Demokratin är inte självklar. Den måste försvaras och erövras på alltfler områden. Rösträtten har inte heller alltid varit självklar. Olika begränsningar har under kampen för demokrati alltid funnits. De som redan haft sin rösträtt har av olika anledningar sett det som en fara för samhället om rösträtten utvidgats. Skälen har varit olika. Rösträtt har under tidernas gång förvägrats t.ex. den som varit kvinna, inte haft tillräcklig inkomst eller varit för ung. I dag har vi allmän rösträtt oavsett kön eller inkomst. Kvar som begränsning är åldern. I vårt land har vi valt att rösträtten kopplats till den ålder man förklarats myndig, det vill säga 18 år.
I dag förs en diskussion på olika plan i samhället om hur vi skall kunna få fler ungdomar politiskt intresserade. Kritiken från ungdomarna har varit att de bara får vara delaktiga i små och ganska oviktiga beslut. Man får rösta om maträtter på en given lista eller vilken färg fritidsgården skall ha på väggarna. I flera skolor görs bra försök med utökat elevinflytande i skolornas styrelser. Hittills finns inget som tyder på att det innebär något negativt för verksamheten att man ger ungdomar ytterligare reellt inflytande.
I flera kommuner görs nu också försök med ungdomsparlament. Det är nog för tidigt att göra en säker utvärdering ännu. Fortfarande gäller att ungdomarna får vara med och diskutera och genomgå hela processen fram till beslutet. Sen är det stopp. Det har ju ingen beslutsrätt. Jag förstår att det är svårt att få något riktigt engagemang för ett sådant förfarande.
Med bestämmanderätt följer också ett ansvar. Detta säger vi vuxna ofta och tvivlar lika ofta på att de unga skall ta sitt ansvar. Vi glömmer ofta att det omvända förhållandet också gäller. När jag inte får vara delaktig i besluten, minskar också mitt intresse för att ta ansvar.
Jag tror att genom att ge ungdomar från 16 år rösträtt i kommunalvalet, så påbörjar vi en demokratisk skolning och ungdomarna får ett ökat intresse för att ta ansvar för sin närmiljö. De har då också en verklig anledning att påverka politiken inom det demokratiska system vi har i kommunerna.
Jag anser också att rösträttsåldern vid folkomröstningar skall vara 16 år. En folkomröstning gäller en speciell fråga och en 16-åring klarar mycket bra att sätta sig in i för- och nackdelar i sådana fall. Ofta är det frågor som kommer att påverka landet under en lång tid framåt, och då är det bra om de som skall leva längst i denna framtid får vara med och påverka den så långt som är möjligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att åldern för rösträtt sänks till 16 år för röstning i kommunalval och vid folkomröstningar.
Stockholm den 3 oktober 1999
Willy Söderdahl (v)