Turbulensen kring omförordnandet av generaldirektören för Riks- revisionsverket (RRV) har ställt frågan om den statliga revisionens oberoende i blixtbelysning. RRV är direkt underställt regeringen med motivet att verket skall granska myndigheter som är direkt underställda regeringen. Men det finns en gråzon där ansvaret delas mellan regeringen och myndigheter. Kritik mot en myndighet kan i sådana fall också drabba regeringen. Verkets chef utses också av regeringen. Det kan ifrågasättas om denna konstruktion av huvudmannaskapet ger de bästa förutsättningarna för verket att gripa sig an med särskilt de politiskt känsliga revisionsuppgifterna.
RRV är dessutom inte ett renodlat revisionsorgan utan har även omfattan- de uppgifter av annat slag. Vidare ger regeringen i stigande grad till RRV utredningsuppdrag, som i huvudsak utförs av RRV:s avdelning för effektivi- tetsrevision. På detta område finns också oklara gränsdragningar gentemot Statskontoret.
Vänsterpartiet har uppfattningen att revisionen ska vara så oberoende som möjligt i förhållande till sina uppdragsgivare och till de instanser som ska granskas. Oberoendet ska gälla såväl valet av revisionsobjekt som genom- förandet av revisionen. Det finns knappast något revisionsorgan i världen som är fullständigt oberoende. Frågan är också hur man definierar begreppet oberoende. Men vi anser att det är möjligt att ändra organiseringen av den statliga revisionen så att revisionen blir mer oberoende än vad den är i dag.
Riksdagens revisionsutredning föreslog för några år sedan att effektivitets- revisionen skall flyttas över från RRV till Riksdagens revisorer (RR). Vi föreslår att denna förändring genomförs snarast möjligt. Vi föreslår också att regeringen renodlar uppgifterna för det som då finns kvar av RRV så att verket blir ett renodlat stabsorgan för den årliga revisionen av myndig- heterna.
Riksdagen är en lämpligare huvudman för effektivitetsrevisionen av myn- digheterna eftersom den befinner sig på "längre avstånd" från myndigheterna jämfört med regeringen. Men det finns också ett oberoendeproblem med denna lösning. Detta genom att de politiskt valda revisorerna har ett visst inflytande över urvalet av revisioner. Dessutom förekommer det inte sällan att de professionella revisorernas rapporter "tvättas" innan de redovisas. Detta eftersom revisorernas beslut nästan alltid är enhälliga. Det kan därför bli nödvändigt att fundera ytterligare över hur Riksdagens revisorer ska organiseras för att uppfylla de krav som INTOSAI ställer på en oberoende revision.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen snarast begär ett förslag om att flytta den statliga effektivitetsrevisionen från RRV till RR,
2. att riksdagen hos regeringen i övrigt begär en utredning av hur Riksdagens revisorer skall organiseras för att uppfylla INTOSAI:s krav på en oberoende revision.
Stockholm den 5 oktober 1999
Per Rosengren (v)