Granskningsnämnden för radio och TV (GN) är en statlig myndighet som granskar radio- och TV-program som omfattas av den svenska radio- och TV-lagen. Dess uppgift är att övervaka att innehållet i redan sända program överensstämmer med de lagregler och tillståndsvillkor som gäller för sändningarna. Förutom detta har även Granskningsnämnden till uppgift att följa utländska satellitsändningar till svensk allmänhet och bedöma om innehållet avviker från de programregler som antagits av bl.a. EU:s medlemsländer, samt att granska om de lokala radiostationerna uppfyller kravet i lokalradiolagen.
Granskningsnämndens uppgift är viktig för att garantera att de sändande företagen iakttar varsamhet. Denna varsamhet är särskilt viktig med tanke på mediernas stora genomslagskraft och de effekter på särskilt barn och unga som inslag innehållande våld, pornografi och drogbruk kan ge. Andra programinslag det kan gälla är sådana där personer diskrimineras p.g.a. kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund. I ett medielandskap där den nya tekniken ger möjlighet för fler utlandsproducerade kanaler som omfattas av den svenska lagstiftningen, blir det ännu viktigare att kunna garantera att lagen följs, d.v.s. att det bolagen sänder stämmer överens med den svenska radio- och TV-lagen.
Vi har nu sedan en tid tillbaka i och med de digitala sändningarna ställts inför ett nytt problem. Allmänhet, Granskningsnämnd, rättsväsende kan inte göra något åt om bolagen som fått sändningstillstånd inte sänder. Radio- och TV-lagen ger inget utrymme för rättslig prövning. Eftersom statligt givna sändningstillstånd enbart kan dras tillbaka av regeringen.
Jag anser att det är en fråga om demokrati, att allmänheten får rätt att begära rättslig prövning av tillstånden att sända via det marksända TV-nätet. Om sändningar, som nu inträffat, helt uteblir är detta något som i hög grad berör en bred allmänhet.
Det är viktigt i en demokrati att även allmänheten kan klaga på utebliven sändning, och att Justitiekanslern får möjlighet att behandla denna klagan i allmän domstol samt att det vid avtalsbrott ges möjlighet att utdöma varning, böter eller återkallande av tillstånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av radio- och TV-lagen att allmänheten får möjlighet att hos JK påkalla rättslig prövning vad gäller sändningstillstånd enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 5 oktober 1999
Charlotta L Bjälkebring (v)