ÖSTSAM är ett samarbetsprojekt mellan landstinget och de tretton kom- munerna i Östergötland för gemensam politisk ledning av ett antal definierade regionala uppgifter. Uppgifterna har definierats utifrån de behov som uppstått. Det är uppgifter som inte automatiskt kan hänskjutas till kommunal- eller landstingsnivå. Samhällsutvecklingen har inneburit nya uppgifter som måste finna sin lösning på icke traditionella sätt. Utifrån en sådan situation har ÖSTSAM skapats. Samverkansprojektet ÖSTSAM hade pågått under ungefär tre år och var en övergångslösning i väntan på en mer permanent lösning. Den 3 september innevarande år blev ÖSTSAM en ideell förening. År 2002 förväntas riksdag och regering fatta beslut om den framtida regionala ordningen för riket. Det vore dock önskvärt att ÖSTSAM redan nu förbereddes för att bli ett direktvalt regionalt organ.
Utgångspunkter
Utvecklingen av ÖSTSAM i det regionala utvecklingsarbetet har sin grund i följande synsätt på samspelet mellan lokal, regional och nationell nivå.
- Regionpolitiken hämtar sin kraft från verksamheter på lokal nivå. Kommuner, företag och organisationer som upplever behov av sam- verkan ger kraften.
- Den regionala och kommunala nivån är ömsesidigt beroende av varandra. Den lokala är beroende av det stöd en större enhet kan bidra med. Och den regionala har sina stödjepunkter på den lokala nivån.
- Den regionala nivån är i hög grad en arena för förhandlingar såväl ut mot nationella och internationella organ som inåt mellan parterna inbördes med regionala aktörer.
Uppgifter är i fokus:
- Uppgifterna och inte organisationsformerna är styrande för arbetet.
- Uppgifterna ska lösas på lägsta effektiva nivå enligt närhetsprincipen. Om samverkan ger mervärde aktualiseras de i ÖSTSAM:s samverkan.
- Utvecklingsinsatser ska i första hand genomföras genom bättre utnyttjan- de av befintliga resurser.
Process och delaktighet ska vara ledstjärnor för allt arbete.
- ÖSTSAM ska utvecklas genom en lärandeprocess vilket innebär mångas engagemang, lyhördhet och öppenhet för nytänkande, en medveten successiv uppbyggnad och utveckling av kompetenser.
- Utvecklingen ska ske i nära samverkan med näringsliv, universitet, statliga organ och andra parter som har regionen som arbetsfält.
Målet för ÖSTSAM är en kraftfull region som attraherar kompetens och kapital och därigenom ökar välstånd, välbefinnande och hälsa för invånarna.
ÖSTSAM:s uppgifter är således att:
- samla resurser
- utveckla samarbetsformer som stöder och förstärker befintliga verk- samheter och kompetenser och stimulerar att nya växer fram
- stödja och utveckla områden som är viktiga för regionens tillväxt
- skapa gränsöverskridande samarbete
- företräda parterna nationellt och internationellt i de fall ingen annan naturlig företrädare finns.
ÖSTSAM:s arbete
Den regionala samverkan i form av en ideell förening leds av en politisk styrelse bestående av företrädare från kommunerna, landstinget och de politiska partierna. Styrelsens främsta uppgift är att arbeta fram långsiktiga strategiska utvecklingsplaner för vart och ett av de regionala verksamheterna. På så sätt kommer den regionala strategiska utvecklingsplanen att växa fram.
När de olika regionala verksamheterna är mogna förs de in under ÖSTSAM:s paraply med bibehållande av sin egen driftform och sina egna politiska styrorgan. Detta innebär en klar skiljelinje mellan strategisk ledning och operativ drift av konkreta verksamheter. Det är således funktionen som blir styrande inte organisatoriska eller administrativa former. Då får arbetet en tydlig processinriktning.
Samverkan
Landstinget och de tretton kommunerna är samverkande parter inom ÖSTSAM. Utifrån aktuella frågor bjuds andra parter in för att delta utifrån sin specifika profil. Det kan vara regionala aktörer som företag, universitet, länsstyrelse, offentliga organisationer och myndigheter liksom folkrörelse, föreningar och medborgare.
Inledningsvis utgörs ÖSTSAM av det geografiska området Östergötland. Gränserna är funktionella, oskarpa i meningen att stor öppenhet råder för samverkan med andra intresserade.
ÖSTSAM - en demokratisk vision
ÖSTSAM:s styrka ligger inte enbart i samordning av regionala verksamheter utan i det faktum att en tvärpolitisk arena skapas som möjliggör en fördjupad demokrati med en förändrad politikerroll och nytänkande i relationen politiker-medborgare.
Utifrån den visionen har några grundläggande principer definierats:
- ÖSTSAM är ett demokratiskt projekt med ambitionen att utveckla det politiska ledarskapet och därmed relationen mellan medborgare och politiker
- ÖSTSAM:s legitimitet ligger i att ta hand om nya politikerområden som kräver en gemensam lösning på ett nytt sätt
- ÖSTSAM präglas av förnyelse, nytänkande och nyskapande i arbetssätt och arbetsformer
ÖSTSAM:s strategiska plan
ÖSTSAM är det organ som enligt vår mening behövs för att samordna verksamheter som tidigare kunnat skötas på kommunal nivå. Det gäller bland andra utbildningsverksamheter, kulturinstitutioner och för övrigt den verksamhet som ÖSTSAM själv antagit.
Samordningen innebär dels en ökad dialog mellan stat och region, kommun och region och mellan kommuner i regionen. Den ökar därmed möjligheten att finna effektivaste samordning för ett optimalt resurs- utnyttjande. Det ökar mångfalden i en region och innebär samtidigt en hög kvalitet på många verksamheter.
Samhällsutvecklingen har inneburit nya uppgifter som inte automatiskt har naturlig tillhörighet i de nu existerande organisationerna. De kräver nya okonventionella lösningar som måste bearbetas på nya sätt. Här kommer ÖSTSAM in som ett organ där funktionen är utgångspunkten. Det innebär en ny politikerroll som vi också uppfattar kommer närmare människor och människors tänkande. Demokratin kan förstärkas med hjälp av nya arbetssätt och former med annorlunda problemhantering.
Det finns skäl att särskilt markera att ÖSTSAM ska förstärka demokratin i meningen att tillgängligheten ska finnas för alla kommuner och deras invånare. Subsidiaritetsprincipen ska gälla i meningen att ÖSTSAM ska stärka att frågor löses på lägsta möjliga nivå, Vidare ska ÖSTSAM medverka till en höjning av kvaliteten på de verksamheter den ansvarar för. För att nå dit anser vi att ÖSTSAM bör gestaltas som ett fölkvalt regionalt organ.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ÖSTSAM som ett direktvalt regionalt organ.
Stockholm den 4 oktober 1999
Yvonne Andersson (kd)