Debatten om förvaltningsrevisionens konstitutionella framtida hemvist har ökat i intensitet under hösten 1999. Frågan är dock inte ny. Bl.a. Riksdagsutredningen hade frågan på dagordningen. De efterföljande besluten syftade till att förstärka riksdagens revisorer.
Synen på riksdagens revisionsverksamhet är också nu föremål för Riks- dagskommitténs arbete. Denna kommitté kan dock inte omfatta den totala statliga revisionen utan berör egentligen utvecklingen av arbetet inom riksdagen på området.
Regeringen å sin sida kan sägas ha intresse av att det finns en revision av den statliga verksamheten för regeringens kontroll av densamma. Det är som Shirin Ahlbäck skriver i en uppsats i Demokratiutredningens forsknings- rapport Maktdelning: det är naturligtvis fullt legitimt för den politiska majoriteten att tillförsäkra sig om ett utvärderings- eller utredningsinstru- ment för att kunna hålla sig informerad om förvaltningens arbete.
Riksdagens revisorer bygger på ett samspel mellan revisionens tjänstemän och riksdagsledamöter och har därför en viss partipolitisk anknytning.
Det behöver nu tas ett samlat grepp omkring den statliga revisionen. Enligt min mening bör den internationella modellen med en oberoende förvalt- ningsrevision eftersträvas. Samtidigt kan det vara befogat att regeringen har en egen utvärderingsverksamhet liksom att riksdagen kan tänkas vara angelägen om att behålla sin form av revisionsverksamhet. En oberoende statlig revision bör rimligen ha ungefär samma ställning som Justitieombuds- männen, dvs ligga under riksdagen men inte styras politiskt.
En utredning bör tillsättas för att se över den totala statliga revisionen med inriktning på att skapa ett oberoende institut för statlig förvaltningsrevision. En sådan utredning bör ske i nära samarbete med Riksdagskommitténs arbete kring revisionsfrågorna. Behovet av en utredning bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om en oberoende statlig förvalt- ningsrevision.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ingvar Svensson (kd)