Den nya informationstekniken ger stora möjligheter att tillgodogöra sig information och öppna upp det politiska samtalet. Sveriges Riksdag ställer sina inspelningar till förfogande, inte bara för utsändningar internt utan samtidigt också externt. Därefter är det upp till respektive TV-bolag att ta ställning till om man vill använda materialet för utsändning via sitt kanalutbud. Frågestunder i riksdagen och partiledardebatter med mera kan idag ses runt om i Sverige av allmänheten. Men mycket mer än vad som idag sänds ut externt skulle kunna nå ut till väljarna.
I USA har C-SPAN, Cable Satellite Public Affairs Network, blivit uppmärksammat.
C-SPAN är ett privat, icke affärsdrivande samarbete inom kabel-TV- industrin som bildades 1979 för att täcka "från klubbslag till klubbslag" i representanthuset. Verksamheten finansieras genom de licensavgifter som kabelsystemet betalar för att kunna erbjuda programmen till sina kunder. Några statliga medel utgår inte.
C-SPAN skall ge publiken tillgång till direktöverföringar från representanthuset och senaten och andra forum där politik diskuteras och beslut fattas. Vidare skall C-SPAN ge politiker, tjänstemän och andra som kan tänkas ha politiskt inflytande en direkt tillgång till källmaterial utan filtrering som kan störa deras möjligheter att bilda sig korrekta uppfattningar om vad som verkligen sägs.
Genom telefonväkteri ges publiken en direkt tillgång till de folkvalda och andra beslutsfattare samt journalister i en öppen kommunikation och nästan dagliga sändningar.
C-SPAN skall tillföra programvärden som på ett rättvisande sätt beskriver den politiska ledningen. I USA sänder nu C-SPAN i två TV-kanaler och en radiokanal. I Kanada arbetar CPAC efter samma koncept. Mellan USA och Kanada finns stora skillnader i övrigt i hur man arbetar politiskt och för ut det politiska samtalet samt medias roll. Ånyo finns andra skillnader i förhållande till Sverige, men grundidén med C-SPAN och CPAC kan inspirera vid den önskvärda utvecklingen och utvidgningen av de sändningar som idag sker från Sveriges riksdag. Utsändningar både från kammaren i Sveriges riksdag och i andra sammanhang skulle kunna stimulera det politiska intresset. Därför är det av allmänt intresse att fler sändningar från fler sammanhang kommer till stånd. Utvecklingen inom Internet och de utsändningar som sker den vägen är ett välkommet komplement men kan inte idag ses som en ersättning för TV-sändningar. Behovet av en utredning för att göra politiken mer tillgänglig via TV är angeläget. Den tekniska utvecklingen bör samtidigt följas för att på bästa sätt framdeles anpassa utsändningar till olika tekniska distributionssätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning när det gäller att göra politiken mer tillgänglig via TV-utsändningar.
Stockholm den 23 september 1999
Carina Hägg (s)