Demokrati är inte en gång för alla given - den måste ständigt utvecklas och försvaras. Vi ser en klar tendens i Sverige att valdeltagandet i allmänna val minskar betydligt.
Vi kan inte heller undgå den debatt som förs i samhället om för- troendevalda och deras uppgift. Tyvärr är det inte alltid positiva tongångar som hörs. Vi vet även att det inte står högst upp på människors önskelista i dagens samhälle att inneha ett förtroendeuppdrag.
I riksdagen debatteras hur demokratin skall förbättras. Ett råd arbetar med utvärdering av personvalets intåg i Sverige samt med vad orsaken till det låga valdeltagandet var.
Krav på skilda valdagar har länge funnits från skilda partier och nu kommer även detta krav ifrån en majoritet i konstitutionsutskottet. Man vill lyfta fram kommunfrågor och riksdagsfrågor separat så att väljarna lättare kan urskilja vad som skiljer mellan olika partier på skilda områden.
Alla arbetar mot samma mål - vi måste få fler människor att engagera sig för samhällsfrågor och man söker olika vägar för att återupprätta ett för- troende för demokratin och dess företrädare.
Men lösningen har ännu inte uppfunnits. Min uppfattning är att vi måste arbeta ännu mer med dessa frågor på olika sätt. Vi får inte ge upp.
Samtidigt som detta diskuteras i riksdagen, i kammaren såväl som i slutna sammanträdesrum, vänder folket alltmer partierna och de förtroendevalda ryggen.
Detta är en allvarlig signal för den demokrati som Sverige är uppbyggt på.
Vi som har förmånen att vara med i Sveriges riksdag borde enat gå ut till folket, lyssna och samtala om vad det innebär att inneha ett förtroende- uppdrag - att ha möjlighet att vara med och forma samhället.
År 2000 står för dörren. Vi känner alla en spänning inför detta nya årtusende: Vad kommer att ske? Vilka kommer att styra Sverige in i framtiden?
Vi borde ta tillvara den förväntan som finns och inbjuda till att, i ett samlat grepp över partigränser, diskutera rollen som förtroendevald inför det nya årtusendet.
Jag vill med denna motion väcka förslaget att riksdagens ledamöter erbjuder sig att samtala med människor om riksdagen och möjligheten att som förtroendevald påverka morgondagens samhälle. Därför föreslår jag att Riksdagens dag genomförs i skolor, på arbetsplatser, på gator och torg, i bygdegårdar och varhelst där människor har en gemensam samlingsplats i sin hembygd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ser över möjligheterna att genomföra Riksdagens dag i hela Sverige.
Stockholm den 1 oktober 1999
Rigmor Ahlstedt (c)