Statsministern har vid ett flertal tillfällen under slutet av 90-talet kraftfullt agerat mot den gryende nynazismen. Med boken "Om detta må ni berätta" och levande historia-projektet visade stadsministern att han inte enbart såg och talade om nynazismen, utan att han och regeringen tillsammans med alla andra partier i riksdagen med kraft reagerade mot dessa negativa krafter i samhället.
Samtidigt vet vi att det finns stora grupper i samhället som upplever att deras religiösa övertygelse kränks av den svenska lagstiftningen. Det jag tänker på är judiska och muslimska trosutövare som inte tillåts att slakta lamm och nötkreatur enligt sina historiska och religiösa traditioner. Sverige är tillsammans med Schweiz och Norge ett av de få länder där man inte tillåter koscher och halal slakt. I ett svar på en fråga har jag fått beskedet att denna frågeställning följs fortlöpande av regeringen.
Men djurskyddslagens självklara skydd av djuren och enskilda religions- utövares rättmätiga krav på religionsfrihet samt respekt för historiska och religiösa traditioner har vid ett flertal tillfällen utretts och diskuteras. Bland annat nu senast i en debattskrift utgiven av Demokratiutredningen. Det är skriften "Att slakta ett får i Guds namn SOU 1999:9" som betonar att respekten för människors religiösa övertygelse måste beaktas på ett tydligare sätt i Sveriges lagstiftning. Trots dessa utredningar är det inte mycket som hänt på området.
Med anledning av resonemangen i denna skrift samt att både muslimer och judar upplever att nuvarande lagstiftning kränker deras religiösa övertygelse undrar jag om regeringen ämnar agera i denna viktiga religions- och demo- kratifråga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att svensk djurskyddslagstiftning inte skall kunna uppfattas som diskriminerande av religionsutövning.
Stockholm den 4 oktober 1999
Magnus Jacobsson (kd)