Många svenska kommuner arbetar i dag med att effektivisera sin verksamhet. Ett sätt är att dela upp den kommunala verksamheten i beställare och utförare. Man inrättar då beställarnämnder som har det politiska ansvaret inför kommunfullmäktige för att kommuninvånarna skall kunna erbjudas den kommunala service som fullmäktige beslutat. Beställarnämnderna kan sedan genom extern eller intern upphandling beställa utförandet av dessa tjänster. Den kommunala organisationen som då involveras leds av utförarstyrelserna. Det är uppenbart att budgeten för dessa styrelser påverkas av de upphandlingsavtal som sluts. Här uppstår nu enligt kommunallagens nuvarande lydelse den paradoxala situationen att även utförarstyrelsernas budgetar skall antas av kommunfullmäktige. Detta är uppenbart olämpligt. Jag föreslår därför att regeringen ger riksdagen ett förslag till ändring med denna inriktning.
Kommunallagens bestämmelser om proportionella val till styrelser och nämnder om en minoritet begär det är också ett hinder för en effektiv kommunal verksamhet i de kommuner som valt att arbeta med en beställar- och utförarstruktur. Utförarstyrelsen utför ju endast det som den har fått beställarnämndens uppdrag att göra. Den politiska situationen i kommunen skall alltså lämpligen återspeglas i dessa nämnder. Även här bör regeringen återkomma med förslag om ändring.
En önskvärd förändring av kommunallagen handlar om att anta mål- program. Detta borde regleras som en icke tvingande möjlighet för kommu- nerna. Lagen borde då kunna ange att ett målprogram skall ange strategisk, långsiktig inriktning och inte kunna ges en operativ innebörd. Det bör tydligt framgå att de operativa besluten skall tas separat, snarast efter målpro- grammets antagande, i berörd nämnd eller styrelse.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändringar i kommunallagen.
Stockholm den 3 oktober 1999
Jan Backman (m)