Regeringens rekrytering av verkschefer måste förbättras. Detta har påpekats av Riksdagens revisorer och nu också i en nyutkommen rapport från Statskontoret. För närvarande fungerar rekryteringen som ett slutet system, dvs. de personer som redan är kända av regeringen och dess närmaste medarbetare utgör rekryteringsbasen. Till detta kommer att själva anställningsförfarandet är ytterst informellt och föga professionellt.
Danmark, Storbritannien och Nederländerna tillämpar andra rutiner vid den statliga chefsrekryteringen. Deras förfarande bygger på en oberoende kommission - ett utnämningsråd - som har listor på lämpliga kandidater och som utifrån kravspecifikationer och en professionell rekryteringsprocess kan ge sin regering råd och vägledning vid olika viktigare utnämningsärenden av högre chefer.
Fördelarna med ett sådant förfarande är två:
Chefsrekryteringen blir öppnare och regeringen kan i huvudsak undgå misstankar om "politiska utnämningar" - misstankar som i längden skadar statsmaktens legitimitet.
Personkretsen varifrån högre chefer kan rekryteras blir vidare och möjligheterna att hitta lämpliga chefsprofiler för statens olika verk förbättras. Det större urvalet tvingar dessutom fram en mer genomtänkt och professionell rekryteringsprocess.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya, förbättrade former för regeringens rekrytering av statliga verkschefer.
Stockholm den 2 oktober 1999
Margit Gennser (m)