EU-valet stämmer till eftertanke
I våras genomförde vi Sveriges första riktiga Europaval, vilket gav ett mycket nedslående resultat för EU- parlamentarikernas demokratiska förankring. Det finns säkert många förklaringar bakom varför valresultatet blev så lågt. Själv anser jag att vi i riksdagen tog ett för litet ansvar i valrörelsen. Riksdagen var enbart ajournerad under en vecka i valets slutskede. För att sambandet mellan nationell rikspolitik och politiken i EU-parlamentet skall bli tydligare så borde riksdagen vara ajournerad åtminstone i två veckor inför EU-valet 2004. Man kan i efterhand konstatera att valtemperaturen ökade när riksdagsmännen gav sig ut på de olika valturnéerna.
En annan viktig aspekt på EU-valet är hur partierna strax efter ett kostsamt riksdagsval gick in i en ny valrörelse, vilket gjorde att de flesta (ev. alla) partier satsade mindre resurser i EU-valet än i riksdagsvalet. Detta är i sig kanske inte helt orimligt då våra nationella val handlar om tre nivåer och tusentals platser, medan EU-valet handlar om 22 platser i EU-parlamentet. Samtidigt måste resursfrågan utredas. Mycket talar nog för att partierna i nästa EU-val måste ha större resurser så att valrörelsen blir större och att debatten når ut till väljarna på ett tydligare sätt.
Den nationella valinformation som fördes fram bör också utvärderas. Hur har denna kampanj för att få medborgarna att rösta planerats och vad har den fått för resultat? Det är min uppfattning att vi inför nästa EU-val bör genomföra en liknande röstkampanj, men för att den skall bli ännu tydligare bör man dra slutsatser av den genomförda kampanjen.
Valdagen för EU-valet ligger synnerligen olämpligt för ett val i Sverige. Riksdag och regering bör därför arbeta för att nästa EU-val bör ligga tidigare på våren så att en valrörelse kan genomföras utan konkurrens med skolavslutningar och början på sommarvärmen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen bör ajourneras två veckor före val- dagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nationella informationskampanjen inför valet utvärderas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder bör vidtas för att EU-valet skall flyttas till tidigare på våren.
Stockholm den 23 september 1999
Magnus Jacobsson (kd)