I denna motion föreslås vissa förändringar för att bl.a. förstärka det svenska folkstyret. Andra författningsfrågor aktualiserades av Folkpartiet liberalerna i en motion till 1998/99 års riksmöte (mot 1998/99:K328). Motionen är ännu ej behandlad i kammaren varför förslagen ej upprepas här.
Riksdagens arbetsformer
Riksdagen är den arena där folkstyret tydligast kommer till uttryck. Det är av största vikt att riksdagens arbete är så öppet och så effektivt som möjligt. Vi anser att det finns goda skäl att se över stora delar av riksdagens sätt att arbeta, inte minst vad gäller budgetprocessen, revisionen och hanteringen av EU-frågor. Dessa frågor kommer att bli föremål för en översyn under den kommande tiden. Vi tar därför i denna motion bara upp några få frågor, som syftar till att öka riksdagen inflytande. Debatten om den s.k. IB-affären visar enligt vår mening på ett behov av att riksdagen i särskilda fall skall kunna utse särskilda riksdagskommissioner. Dessa bör vara komplement till den granskning som konstitutionsutskottet löpande gör och avse sådana mer omfattande undersökningar som KU svårligen kan klara inom ramen för den ordinarie granskningen. I varje särskilt fall bör ställning tas till om dessa kommissioner skall ha möjlighet att ta upp vittnesmål under sannings- försäkran och ha möjlighet att befria personer från gällande tystnadsplikter. En särskild lag om riksdagskommissioner bör stiftas.
Personvalet
Det valsystem som vi länge haft i vårt land där det i praktiken varit omöjligt för väljarna att påverka ordningen för inval på de av partierna fastställda listorna är en bidragande orsak till klyftan mellan väljare och valda. Folkpartiet liberalerna har länge arbetat för att de svenska valen skall få ett inslag av personval. Den ordning som tidigare på försök tillämpats i några kommuner och vid valet till EU-parlamentet har nu införts och tillämpats i de senaste allmänna valen. Konstruktionen var en kompromiss mellan våra mer långtgående krav och den negativa inställning som främst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stod för. Icke desto mindre såg vi det som ett betydande framsteg. Många förutspådde att personvalet skulle bli ett fiasko. Det kan redan nu konstateras att de fick fel. Trots de informationsproblem som följer med varje nyordning, så visade det sig att flera kandidater genom de avlämnade kryssen lyckades komma in i de olika församlingarna trots sina placeringar på listorna. De farhågor som yppats om att personvalet skulle missgynna kvinnliga kandidater har inte besannats. Vi anser att det vid genomgången av erfarenheterna av personvalsinslaget vid årets val bör prövas hur inslaget skall kunna förstärkas, bland annat genom en sänkt, eller helt borttagen, spärr vid nästa riksdagsval.
Stärkt juridisk granskning av besluten
Land skall med lag byggas. De politiska besluten skall fattas inom gällande lagar tills dessa ändras. Demokrati innebär bland annat att vid skiljaktiga meningar är det majoriteten som har att bestämma. Men dessa beslut kan inte se ut hur som helst om demokratin skall kunna bestå. Det är därför som vi har speciellt skydd för de s.k. opinionsfriheterna.
Det finns enligt vår mening skäl att förstärka skyddet för att de beslut som fattas är inom lagarna. Vi lämnar här förslag till två förändringar som avser att stärka det rättsliga skyddet.
Sedan början av 1980-talet är den s.k. lagprövningsrätten inskriven i vår regeringsform. Dock föreskrivs att bestämmelsen enbart får tillämpas om det är uppenbart att en underordnad lag eller bestämmelse strider mot en överordnad lag. Det finns enligt vår mening ingen anledning att bibehålla denna inskränkning. Det torde också vara osäkert om begränsningen stämmer med EG-rätten och den i svensk lag införlivade Europaråds- konventionen.
Utöver dessa två reformer bör införandet av en författningsdomstol positivt prövas. Argumenten för en sådan reform har stärkts av vårt medlemskap i EU. Sverige har därmed med EG-domstolen i Luxemburg fått vad som vanligen menas med en författningsdomstol. Det förefaller märkligt om den enda författningsdomstol vi har skall vara placerad i Luxemburg och ha till uppgift att pröva om lagar och bestämmelser strider mot EG-rätten, medan eventuella kollisioner mellan olika svenska lagar i övrigt inte skulle kunna prövas av en författningsdomstol i Sverige. Självfallet får vid ett eventuellt införande av författningsdomstol prövas vilka ändringar som då skulle behöva ske i Lagrådets arbete och i utformningen av lagprövnings- rätten.
Den kommunala demokratin
En brist i det kommunala regelsystemet är att extraval ("nyval") inte tillåts även om förändrade politiska förhållanden och relationer mellan partierna skulle motivera det. Det stöd som talar för att extraval är tillåtna på riksnivå talar också för att de borde tillåtas för kommuner och landsting.
Vi vill också att kommuner som så önskar skall kunna införa direktval till kommundelsnämnder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen i särskilda fall skall kunna tillsätta särskilda riksdagskommissioner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett stärkande av personvalsinslaget i valen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa uppenbarhetsrekvisitet i lag- prövningsrätten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en författningsdomstol,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall bli möjligt att genomföra extraval i kommuner och landsting,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skall bli lättare att införa direktval till kommundelsnämnder.
Stockholm den 1 oktober 1999
Helena Bargholtz (fp)
Johan Pehrson (fp)
Bo Könberg (fp)