Mycket talar för att, tjugofem år efter riksdagens beslut att väsentligt förändra det officiella belöningssystemet, det nu behöver göras en översyn av detta belöningssystem. Utgångspunkten för en sådan bör vara att belöningssystemet skall vara präglat av vår tids demokratiska samhällssyn. Det får därför inte utesluta vissa samhällssektorer, personer eller personalkategorier eller enbart ta hänsyn till tjänsteställning och ålder. Det bör i stället framför allt syfta till att komplettera befintliga system genom att göra det möjligt för det allmänna att officiellt belöna och uppmuntra var och en som gjort en uppskattad insats.
Staten liksom företag och organisationer har behov av att kunna tacka och honorera personer som gjort betydelsefulla insatser. Före 1975 utnyttjade staten både ordnar och medaljer som belöningsform. Därefter beslöts att förändra det statliga belöningssystemet. Riksdagsbeslutet 1973 uttalade också att även Kungl. Maj:t Orden borde upphöra att dela ut utmärkelser till svenska medborgare. I fråga om utlänningar och statslösa skulle dock möjligheten att förläna orden kvarstå.
Beslutet som föreskrevs i Kungl. Maj:ts ordenskungörelse ändrades dock 1995 så att Serafimerorden och Nordstjärneorden kan tilldelas medlemmar av det svenska konungahuset.
Erfarenheterna under de snart tjugofem år som gått sedan belöningssystemet förändrades är att det finns ett stort behov av att belöna personer för medborgerliga insatser. Regeringens medalj Illis Quorum används i ökad utsträckning som belöning för insatser på skilda samhälls- områden och delas ut på initiativ av enskilda statsråd utan att följa någon övergripande plan. Någon lämplig belöningsform för särskilda kategorier som gjort berömvärda insatser vid internationella fredsbevarande eller humanitära insatser finns inte heller.
Att det finns ett behov av att belöna syns inte minst i utnyttjandet av HM Konungens medalj och den medalj som utdelas av regeringen. Samtidigt har nya medaljer instiftats av bl.a. utrikesförvaltningen och försvarsmakten.
De flesta europeiska stater har jämfört med Sverige ett mer utvecklat system för att hedra och belöna både egna och utländska medborgare. Det gäller bl.a. de nordiska länderna. I Norge har dessutom instiftats en ny orden. De baltiska staterna samt ett flertal stater i Centraleuropa har under 90-talet återinfört eller nyinrättat nationella ordnar.
Det svenska officiella belöningssystemet kan således uppfattas som otillräckligt och oöverskådligt och det är också otidsenligt genom att det inte likställer svenska och utländska medborgare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av hela det officiella belöningssystemet och därmed också ordnar och medaljer.
Stockholm den 30 september 1999
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Leif Carlson (m)
Elisabeth Fleetwood (m)