Valdeltagandet har minskat i Sverige på ett oroväckande sätt vid de senaste allmänna valen. Detta gäller inte minst valen till Europaparlamentet. Ett allmänt intryck är att det dessutom inte varit riktigt lika starkt engagemang bland fritidspolitiker ute i partiavdelningarna inför Europavalet som inför de övriga svenska valen. Orsakerna till det sjunkande valdeltagandet vet vi egentligen ganska lite om. Men signalerna från väljarna måste tas på största allvar. På sikt är det fråga om demokratins överlevnad. Utan medborgarnas aktiva engagemang åstadkoms ingen levande demokrati.
Både väljare och partiaktiva tycks har bristande kunskaper om Europa- parlamentet och om hur olika europeiska institutioner fungerar. Men under- sökningar visar också att stor okunskap och osäkerhet råder i väljarkåren vad gäller Sveriges egna politiska församlingar.
Intrycket från det senaste valet är också att de rent praktiska problemen har varit större. Allt fler väljare utnyttjar möjligheten till poströstning. Rapporter från partiaktiva har dock visat att vissa postkontor varit ovilliga att hålla en ordentlig service med tillhandahållande av valsedlar. Det blir snabbt rörigt på kontoren och valsedlar saknas. Samtidigt finns det exempel på partier som inte har råd att skicka ut valsedlar till hushållen vid Europavalen. Främst i glesbygden är det viktigt att distribution sker eftersom man inte kan ta för givet att partiaktiva hinner resa runt bland länets postkontor varje dag för att se till att ordningen på postkontoren säkerställs.
De ovan beskrivna problemen gäller inte enbart för valen till Europa- parlamentet, även om de är mest påtagliga där. Det är en viktig uppgift att se till att de allmänna valen sker med så högt valdeltagande som möjligt. Enkelhet och säkerhet måste därför eftersträvas för att valen ska fungera väl. Vi måste säkerställa att väljarna har möjlighet att få enkel, rak och tydlig information om hur valen går till och uppleva att problem med det praktiska röstförfarandet undanröjs.
Väljarnas behov av klar och tydlig information om hur samhället styrs måste tillgodoses på olika sätt. Det är svårt att finna engagemang för att rösta i exempelvis ett kommunval eller Europaval om medborgarna inte känner till och inte har kunskap om vilka uppgifter och möjligheter kommunfullmäktige eller Europaparlamentet har till inflytande och hur besluten påverkar samhället.
Utred valproceduren
Själva valförfarandet är en av flera processer som formar det demokratiska samhället och utgör en väsentlig del i själva demokratibyggandet. Det är viktigt att medborgarna inte upplever valförfarandet som byråkratiskt och krångligt. Regeringen bör ges i uppdrag att utreda möjligheterna att förenkla procedurerna i de allmänna valen för att på så vis underlätta för samt entusiasmera väljarna att utnyttja sin rösträtt.
Postens roll och ansvar för valproceduren måste tydliggöras om posten även fortsättningsvis ska stå för denna service i de allmänna valen. Direktinformationen till hushållen kan förbättras och utökas. Alla partier har inte möjlighet att skicka ut valsedlar till samtliga hushåll och ibland inträffar det att valsedlar saknas på postkontor. En möjlighet att minska risken att väljarna inte får tillgång till valsedlar är att man från offentligt håll distribuerar valsedlar. Kanske detta skulle kunna ske i samband med att röstkorten distribueras till samtliga valberättigade.
Som nämnts ovan är det många väljare som känner sig osäkra på hur de allmänna valen fungerar och vad röstningen egentligen innebär. Detta gäller inte bara valet till Europaparlamentet. Problemen kan möjligen undanröjas genom opartisk information om vad de politiska institutionerna och församlingarna har för uppdrag, vilka de förtroendevalda för tillfället är, vilken möjlighet till inflytande dessa har, vilka frågor de olika politiska församlingarna ansvarar för etc. Denna information skulle också med fördel kunna ske samtidigt med distributionen av röstkort. Sannolikt skulle detta ha stor effekt för att undanröja okunskapen och för att öka intresset för valen.
Möjligheten att rösta elektroniskt via datorer bör också utredas. Detta tillämpas enligt uppgift med mycket lyckat resultat i Nederländerna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklad och förbättrad valprocedur vid de allmänna valen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rak och tydlig information i samband med distribution av röstkort
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distribution av valsedlar i samband med utsändandet av röstkort
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om postens roll och ansvar vi de allmänna valen.
Stockholm den 1 oktober 1999
Karl-Göran Biörsmark (fp)