De svenska vallokalerna öppnar redan klockan 8 på söndagsmorgnarna och håller numera öppet under större delen av dagen. Den tidigare sedvänjan med en längre middagspaus för att ge möjlighet att fira gudstjänst, äta lunch och ta pauser har numera avskaffats. En vallokal skall hållas öppen mellan klockan 8 och klockan 20, och från den huvudregeln kan endast Riksskatteverket göra undantag för vallokaler i enskilda valdistrikt.
De svenska väljarna röstar numera i allt större utsträckning i förväg på posten. Det är fullkomligt normalt att en tredjedel av de röstberättigade i ett valdistrikt har poströstat. I de ordinarie vallokalerna, med sina utsträckta öppettider, tas allt färre röster emot.
Vi har omkring 5 000 valdistrikt i Sverige. I varje valdistrikt finns åtminstone tre valförrättare som tar emot röster. Utanför många vallokaler står det ofta valsedelsutdelare. I de skolor och andra offentliga lokaler som används som vallokaler finns det vaktmästare. Sammanlagt är det fråga om tiotusentals människor som arbetar många och långa timmar under valdagen.
Man kan fråga sig om det är rimligt att öppna vallokalerna långt innan de flesta vill komma och avge sina röster. Senast blev detta tydligt vid vårens val till Europaparlamentet. I många vallokaler kom det endast två eller tre och röstade under hela den första timmen.
Mycket talar för att det skulle räcka om man öppnade vallokalerna först klockan 9 på morgonen. Funktionärerna skulle få en timmes längre sömn, vilket sannolikt skulle gynna den för många mycket långa arbetsdagen. Besparingarna i form av minskad övertid och andra kostnader skulle inte vara oävna för landets kommuner. Känslan av att inte ödsla bort tid till ingen nytta skulle troligen minska hos valförrättare, hos funktionärerna i valnämnderna osv.
En reform med kortare öppethållande skulle knappast hindra någon från att avge sin röst. Alla som vet att de kanske kommer att få ont om tid under valdagen poströstar redan i dag. Det torde vara få som enbart kan utnyttja tiden mellan kl 8 och 9 på morgonen för att avge sina röster och som samtidigt saknat möjlighet att rösta såväl tidigare under perioden som något senare på själva valdagen.
En översyn av valdagens öppethållandetider skulle i direktiv kunna åläggas en framtida utredning om skilda valdagar för riksdags- respektive kommun- och landstingsval. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ändring av valdagens öppet- hållandetider,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av valdagens öppethållandetider vilken bör göras utan dröjsmål i lämpligt utredningssammanhang.
Stockholm den 30 september 1999
Henrik S Järrel (m)