Många av Sveriges kommuner består av flera valkretsar. Mandatfördelningen efter ett val kan ge ett parti "otillbörligt" bra utdelning om antalet röster fördelat på samtliga partier fallit på ett visst sätt i en valkrets, medan ett annat parti kan förlora oförskämt mycket genom att i båda valkretsarna ligga precis under för att få ytterligare ett mandat. Totalsumman "överblivna" eller "bortkastade" röster i kommunen kan många gånger vara större för det missgynnade partiet än för det parti som fått den "rätta" slumpmässiga spridningen av rösterna.
Hade det i kommunerna funnits utjämningsmandat så hade detta inte kunnat ske. Det totala kommunala valresultatet, dvs ett partis totala antal röster i en kommun, hade fått genomslag. Ett exempel från årets valrörelse är en kommun där ett parti som ökade sin röstandel med 1,2 % fick tre nya mandat, medan ett parti som ökade sin röstandel med 0,9 % inte fick något nytt mandat.
I kommuner med två och fler valkretsar bör därför utjämningsmandat införas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att införa utjämningsmandat vid kommunfullmäktigeval.
Stockholm den 20 september 1999
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)