Förra hösten skrev jag en motion om det tilltagande niandet, som jag ogillar. Ingen motion jag skrivit har uppmärksammats som denna och jag har fått många mejl och brev om detta, där de allra flesta haft samma uppfattning som jag i frågan. KU behandlade min motion och kommenterade situationen i kammaren. Man konstaterade att nyheten med två talarstolar och snabba replikskiften ändrat på förutsättningarna. Det blir svårt att låtsas att talarna egentligen vänder sig till herr eller fru talman och debatterar via denne när debatten sker direkt mellan minister och interpellant. Nu skrivs duandet om till namn.
Låt protokollet spegla verkligheten
Riksdagens språkvårdare tillika stenograf menar att tonen i kammaren borde avspeglas i protokollet och att omskrivningar till det mer formella språket bör försvinna. Något formellt du-beslut inom riksdagen står dock inte att finna. KU ansåg snarare i betänkandet som behandlade motionen att de gamla kammarreglerna skall bestå. Men man påpekade samtidigt att tilltalsorden mellan ledamöterna och mellan dessa och övrig riksdagspersonal är en privat angelägenhet. Då är det å andra sidan rimligt att steno- graferna låter detta få genomslag i protokollet och får skriva du om det är det ordet som använts.
Låt du slå igenom i riksdagsprotokollet!
Det borde vara på tiden att duandet slår igenom i riksdagsprotokollet. Protokollet är ju ett dokument för framtiden, som skall visa vår tid och dess språkbruk. Om nu duandet ökar främst i interpellationsdebatter men även under frågestunder borde det synas i protokollet. Omskrivningarna ger ju en felaktig bild för framtida läsare av debatten i kammaren. Vi förvränger vårt samtida språkbruk. Bruket av ordet du visar på vilket sätt vi bemöter varandra, något som är väl så viktigt att visa för framtiden. Tonen i ett samhälle säger mycket om detsamma. Genom omskrivningarna ges en felaktig historisk bild av nutiden. Varför ska vi försvåra för framtidens historiker att förstå hur vi tänker och förhåller oss till varandra?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att reglerna för riksdagsprotokollet ändras i enlighet med motionens förslag.
Stockholm den 22 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)