Inledning
Centerpartiets politik bygger på övertygelsen att människor vill och förmår ta ansvar såväl för sig själva som för andra. Människans grundläggande frihet att förverkliga sina drömmar och utveckla sina förutsättningar ska därför inte inskränkas annat än av omsorg om andras lika möjligheter. Varje människa måste ha makt att påverka de beslut som i sin tur påverkar henne.
Beslut ska därför fattas så nära varje människa som möjligt. Centerpartiet vill låta människor ta tillbaka den makt som i ett alltmer komplicerat sam- hälle centraliserats och övertagits av professionella politiker, myndigheter och deras tjänstemän, koncerner och koncernledningar. En förnyad demokrati handlar om att alla människor ska vara delaktiga och ansvariga för gemensamma angelägenheter. Vägen dit ligger i att skapa ett utrymme för gemensamt agerande - en plats för oss. En konsekvent decentraliserings- politik tar fasta på att makten ska flyttas dit där den hör hemma - till människor, enskilt och i gemenskap.
Mer makt åt människor - var för sig eller tillsammans - innebär inte att vi ger upp den representativa demokratin. Däremot innebär det att lyhördheten måste bli större och platser skapas för en dialog mellan förtroendevalda och medborgare.
Länge har demokratin och folkstyret uppfattats som självklara och tagits för givna i vårt land. Samtidigt känner många människor vanmakt inför det politiska systemet, något som manifesterats i sjunkande valdeltagande, svårigheter för politiska partier att rekrytera medlemmar och ökande misstro mot politiker. Förhållandena har de senaste åren uppmärksammats bl.a. genom demokratiutredningen, debatten i medierna och inom partierna samt många fria debattörer, som diskuterat demokratin och dess innebörd. Det är välkommet. Alltför länge har riksdagen och dess partier stått brydda inför ökande misstro och minskande engagemang. Dock saknas fortfarande en diskussion kring behovet av ökad/fördjupad demokrati och en vilja att pröva förändringar av de demokratiska formerna.
En grundläggande frågeställning är vad som menas med demokrati. En viktig och livaktig debatt kring innebörden i själva orden demos och kratos, folk och styre, förs just nu, med fokus på vad "folk" innebär och vad som konstituerar "folket". Den andra delen, vad det innebär att styra, är dock minst lika viktig. Många debattörer avgränsar frågan om demokrati till ett antal kriterier (allmän och lika rösträtt, allmän valbarhet, regelbundna och hemliga val etc). Att finna sådana kriterier är självfallet viktigt, men det täcker inte innebörden av "demokrati" i hela dess vidd. För detta måste vi också diskutera demokratins "kvalitet", eller "djup", baserat på människors engagemang och verkliga självstyre.
Det ligger i sakens natur att det är omöjligt att skriva en motion som i detalj redogör för hur demokratin ska stärkas på olika nivåer. Det kan inte föreskrivas med riksdagsbeslut, utan måste avgöras på varje nivå, var för sig. Vad riksdagen kan göra är att ange en inriktning, ett önskemål om att stärka demokratin. Det är Centerpartiets ambition att med denna motion bidra till en sådan inriktning.
En viktig uppgift för demokratin är att avgöra var gränserna för det gemensamma beslutsfattandet går, och var det privata börjar. Det är ingen lätt fråga, och kräver fortsatta överväganden. Centerpartiet vill på sikt se ökad tydlighet kring vilka kompetenser de olika politiska instanserna ska ha samt en stärkt lokal demokrati också utanför de parlamentariska för- samlingarna i ett levande civilsamhälle. En fördjupad konstitutionell debatt och större tydlighet kring avgränsningarna skapar också de nödvändiga förutsättningarna för att ge människorna makten åter.
En huvuduppgift för förnyelsen av demokratin är att stärka delaktigheten hos de grupper som i dag inte deltar i allmänna val och som i stor utsträckning står utanför de gängse formerna för påverkan. Det är tydligt att valdeltagandet i stor utsträckning har sociala och ekonomiska förtecken. Valet 1998 var det högsta valdeltagandet i välbärgade kommuner som Vellinge, Lomma och Danderyd, alla med mer än 85 % valdeltagande. I Strömstad, Botkyrka, Årjäng och Haparanda var valdeltagandet under 70 %. I Östermalm i Stockholm röstade 80 %, att jämföra med 49 % i Rinkeby. Det är allvarliga signaler som måste uppmärksammas.
Centerpartiet menar att högre tilltro till den representativa demokratin och därmed ökat valdeltagande måste bygga på större makt för enskilda i vardagen, där människor ges förtroende att axla ett ansvar för sin del av de gemensamma angelägenheterna. Vi tror, till skillnad från en del debattörer, att större möjligheter till ansvarstagande och inflytande i t.ex. självför- valtningsorgan är något som kommer alla till del och faktiskt bidrar till att utjämna inflytandeklyftor. Genom ett ökat sådant utrymme bygger vi också grunden för den framtida representativa demokratin. Att genom röstplikt tvinga människor till valurnorna innebär ett manipulerande med röststöd för att ge sken av ökad legitimitet för det politiska systemet. Verklig legitimitet får endast ett system som fungerar så att människor frivilligt deltar och engagerar sig.
Grundat på goda föresatser och välvilja, har staten (i betydelsen det offentliga) tillåtits att växa och förkväva det civila samhället och de små gemenskaperna. Genom offentliga insatser har ansatser att lösa problem inom dessa till och med försvårats. Föreningar och andra frivilliga sammanslutningars ansvar för gemensamma verksamheter har tagits över av offentliga institutioner. Undan för undan har demokrati och gemensamt agerande reducerats till en servicedemokrati, där invånarna enbart ses som kunder och sällan som medborgare. Samtidigt som staten greppar över alltför mycket, har den också visat sig vara alltför svag i att slå vakt om sina viktigaste uppgifter.
Genom förslagen i denna motion presenterar Centerpartiet ett antal åtgärder för att bygga en deltagardemokrati i Sverige. En sådan är ett nödvändigt första steg mot en systematisk och långtgående delegation av makt och ansvar, till lokala beslutande församlingar, medborgare i sam- verkan och till enskilda, där såväl kommunens som statens åtaganden om- prövas för att stärka det civila samhället och därigenom öka medborgarnas egna utrymme. Genom att delegera makt konsekvent kan också staten och hela det offentliga livet i större utsträckning koncentrera sig på att utföra för hela samhället viktiga uppgifter bättre än i dag. Det är innebörden av Centerpartiets vilja att skapa en mindre, men starkare stat.
Stärk den lokala demokratin!
Under hela 1900-talet har det offentligas roll ständigt utökats. Alltfler av de områden som en gång var den enskildes eller individens ansvar har kommit att bli föremål för gemensamma beslut, främst i kommunerna. Samtidigt som välfärdsbygget har varit till gagn för medborgarna, har alltfler människor också kommit att känna vanmakt inför det offentliga, i form av brist på inflytande och brist på självbestämmande.
Genom större kommuner och en professionalisering av politiken har kommunpolitikernas roll förändrats, från att företräda det civila samhället, till att alltmer bli myndighetsutövare. Större komplexitet och en förändrad roll för de lokala politikerna är båda viktiga delar i den misstro som många visar mot politiker.
Samtidigt som "politikerförakt" och misstro alltmer blir den bild som förmedlas av förhållandet mellan förtroendevalda och medborgare, pågår många positiva verksamheter, där medborgare och förtroendevalda till- sammans återupprättar de lokala arenorna. Det är också den väg Center- partiet förordar för att stärka och förnya det förtroende mellan medborgare och företrädare som demokratin bygger på.
Det är lätt att konstatera att engagemanget i samhällsfrågor kontinuerligt ökat under en lång följd av år, samtidigt som engagemanget i den traditionella politiken minskat. Det är avgörande för politikens legitimitet att detta engagemang också tas till vara. Huvudsakligen måste detta arbete ske på lokal nivå. Det arbete som nu utförs inom ramen för Demokrati- utredningen bör vara värdefullt i det fortsatta arbetet. Rimligen bör regeringen, då Demokratiutredningen avslutat sitt arbete, ta initiativ till en översyn av de lagar som rör kommunernas arbetssätt för att undanröja hinder för lokala organisationsförändringar med syfte att fördjupa den lokala demokratin.
Genom en ändring i lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar blev det möjligt för medborgare att hos kommunfullmäktige begära folkomröstning. Erfarenheten av detta är än så länge nedslående: I alla fall, utom ett, har begäran avslagits i kommunfullmäktige. Av 59 medborgerliga initiativ för folkomröstningar har 58 avslagits. Folkinitiativen har ändå sällan handlat om sådant som kan anses väcka anstöt: Motstånd mot flykting- mottagning eller liknande. Initiativen kan t.ex. handla om att man i Arboga ville rösta om motorvägsanslutning, att man i Hörby ville rösta om försäljning av ett hotell eller att man i Pajala ville rösta om förvaring av kärnavfall. De ständiga avslagen innebär att medborgarnas initiativrätt faktiskt motverkar sitt syfte: Gång efter annan får medborgarna bekräftat att engagemang för folkomröstningar inte lönar sig.
Folkomröstningar må vara ett ibland trubbigt instrument, men de är ett av få verktyg som verkligen ger alla medborgare lika möjligheter att påverka besluten. De kan också, vilket erfarenheter från Schweiz ger vid handen, bidra till att kontroversiella beslut diskuteras noggrannare eftersom "hotet" om en folkomröstning hela tiden finns. De kanske viktigaste, och bästa, folkomröstningarna är därmed de som aldrig behöver hållas, därför att demokratin fungerar så att medborgarna känner att deras åsikter beaktas och förs vidare i processen. Det handlar självfallet inte om att alla alltid är nöjda med utfallet, men att alla kan känna sig delaktiga, d.v.s. blir tillfrågade i beslutsprocessen.
Riksdagen begärde under föregående riksmöte även att regeringen låter utreda en förstärkning av medborgarnas initiativmöjligheter, t.ex. genom att kommunala folkomröstningar ska hållas om en viss andel, t.ex. 10 %, av kommunens befolkning begär det. Samtidigt är det rimligt att stärka politiska minoriteters ställning i kommunfullmäktige genom att göra det möjligt att, med en minoritet om förslagsvis en tredjedel, genomdriva en kommunal folkomröstning i kommunfullmäktige. Detta bör ges regeringen till känna.
Användning av folkomröstningsinstrumentet har länge kringgärdats av skepsis i Sverige. Många av de invändningar om behovet av "helhetssyn" och "ansvar" antyder ett synsätt som utgår från att medborgarna inte är kapabla till detta. Centerpartiet avvisar ett sådant synsätt. Demokrati som idé utgår från att medborgarna är rationella människor som förmår fatta väl avvägda beslut. Samtidigt förutsätter ett ökat engagemang i lokala ange- lägenheter att medborgarnas åsikter också respekteras. Folkomröstningar som omtolkas eller skrinläggs genom hanteringen i beslutande församlingar riskerar endast att öka avståndet mellan väljare och valda. Mot denna bakgrund menar Centerpartiet att en utveckling mot beslutande folk- omröstningar vore eftersträvansvärd. Självfallet kan invändningar kring formerna och kompetensen för sådana folkomröstningar anföras. De grundläggande skälen för förslaget kvarstår dock. Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att belysa förutsättningarna för ökad direktdemokrati i kommunerna genom beslutande folkomröstningar. Detta bör ges regeringen till känna.
I vårt grannland Finland finns i dag möjlighet för medborgare att väcka initiativ som kommunfullmäktige, under vissa omständigheter, måste behandla. Även om sådana initiativ ofta leder till avslag, och kan komma att leda till avslag även i Sverige om möjligheten införs, så skulle förmodligen möjligheten bidra till att öka engagemanget för den lokala politiken. Det viktigaste argumentet för en sådan förändring är därmed möjligheten för enskilda medborgare och lokala organisationer att medverka till att sätta agendan. En medborgerlig initiativrätt skulle med stor sannolikhet leda till att många frågor, som i dag inte finns på dagordningen skulle diskuteras och påverka arbetet inom den representativa demokratiska nivån. En tänkbar modell för detta är en motsvarighet till det som i dag gäller i Finland, där kommunfullmäktige årligen får en redogörelse för alla initiativ som inkommit och där initiativ som samlat mer än 2 % av kommuninvånarnas underskrifter måste behandlas i kommunfullmäktige inom sex månader. Regeringen bör återkomma med förslag som möjliggör för medborgare att väcka initiativ i kommunfullmäktige.
Bortsett från möjligheten att påverka det politiska beslutsfattandet i närområdet, saknas i dag för många möjligheten att påverka de verksamheter som man närmast berörs av, såsom barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg. Inom de flesta verksamheter förekommer i dag försök med självförvaltningsorgan, som brukarstyrelser. Det vore önskvärt att själv- förvaltning och eget ansvarstagande för verksamheterna ökade i omfattning, vilket skulle kunna öka förståelsen för den politiska prioriterings- diskussionen, likaväl som öka kvaliteten i den offentliga servicen. Fler och starkare självförvaltningsorgan förutsätter i dag beslut i riksdagen, som ökar möjligheten att delegera beslutanderätt, liksom möjligheten för medborgarna att själva ta initiativ till självförvaltningsorgan.
Möjligheten för kommunala nämnder att delegera beslutanderätten regleras i kommunallagen (1991:900) 6 kap 33 och 38 §§. Nämnderna får, med vissa undantag, delegera beslutanderätten till en anställd i kommunen och dessutom ställa upp villkor för denna beslutsrätt, som att konsultera dem som nyttjar tjänsten eller att endast tillåta beslut när företrädare för dem som utnyttjar tjänsten tillstyrker beslutet. Detta är självfallet mycket positivt. Samtidigt innebär konstruktionen att självförvaltning, i betydelsen beslutsmakt, är förhållandevis begränsad. Det borde rimligen vara möjligt för kommunala nämnder att delegera besluten direkt till ett självför- valtningsorgan. Sådana organ bör huvudsakligen komma till stånd genom medborgarnas egna initiativ. När sådana initiativ tas bör de också få ett positivt bemötande, som ett sätt att stärka den lokala demokratin. Det finns skäl att överväga att ändra kommunallagen så att kommunerna ska vara skyldiga att tillmötesgå önskemål om inrättande av självförvaltningsorgan. Vad som ovan anförts om självförvaltning bör ges regeringen till känna.
Återupprätta det kommunala självstyret!
Det kommunala självstyret fastslås i RF 1 kap 1 §. Det kan tyckas att detta borde innebära ett mycket starkt stöd för människors rätt att lokalt besluta över sina egna angelägenheter, men erfarenheten visar att så långt ifrån alltid är fallet. Politiska majoriteter i riksdagen ser ofta sina egna politiska mål som överordnade det som kan ske i kommuner och kringgärdar det kommunala självstyret med fler lagar och ständigt nya bestämmelser.
Det måste beskrivas som en avgörande demokratifråga att makt, så långt det överhuvudtaget är möjligt, utövas så nära och av så många av medborgarna som möjligt.
I dag sker det motsatta. Genom bestraffningar för kommuner som säljer fastighetsbolag, bibliotekslag och förslag om lika taxa för dagis i hela landet vill man ge sken av handlingskraft och initiativförmåga, till priset av kraftiga inskränkningar i kommunernas rätt att själva hantera sina angelägenheter. Den klåfingrighet och det kontrollbehov som regeringen och riksdagens majoritet nu ger uttryck för är fel väg att gå och måste avvisas.
Nyligen har regeringen tillsatt en kommitté för att utreda vissa frågor som rör regeringsformen (dir 1999:71). I direktiven sägs att kommittén ska se över lydelsen av regeringsformens bestämmelse om egendomsskyddet samt vissa andra bestämmelser som rör Sveriges samarbete med EU. Den nu tillsatta grundlagsutredningen bör mot denna bakgrund ges ett tilläggs- direktiv att utreda hur ett stärkt kommunalt självstyre skulle kunna för- verkligas i grundlagen. Utgångspunkten bör vara att det kommunala själv- styret inte bör kunna inskränkas annat än genom kommunernas samtycke eller med hänvisning till regeringsformens fri- och rättigheter. Detta bör ges regeringen till känna.
Intresset för kommunala angelägenheter överskuggas även av den fokusering som naturligt sker kring rikspolitiken i valrörelser. Genom profilering av centrala valkampanjer och partiernas partiledare flyttas fokus från den politiska nivå som har störst betydelse för medborgarnas vardag. Det är därför hög tid att åter aktualisera frågan kring skilda valdagar för riksdags- och kommunalval. I det sammanhanget bör också möjligheten till rullande valår införas, innebärande att kommunalvalen inte hålls samma år i hela riket. En sådan ordning ökar möjligheten att fördjupa den lokala diskussionen eftersom kommunalvalet inte skulle föregås på samma sätt som i dag av nationella valkampanjer.
I direktivet till den ovan nämnda utredningen pekar regeringen på att den senare avser att i tilläggsdirektiv ge utredningen i uppdrag att överväga vissa valfrågor som har anknytning till det konstitutionella systemet och den parlamentariska ordningen. Riksdagens konstitutionsutskott har, som en följd av bl.a. Centerpartiets motioner i frågan, funnit detta alltför vagt och rekommenderat riksdagen att begära ett mer specifikt tilläggsuppdrag till ut- redningen att utreda förutsättningarna för skilda valdagar (1999/2000:KU2).
Det är enligt Centerpartiets mening angeläget att utredningen utförs skyndsamt och kan ligga till grund för en proposition och ett första beslut i riksdagen inför nästa riksdagsval.
Fler kommuner närmare människorna
Genom konstitutionsutskottets betänkande 1998/99:KU21 och riksdagens påföljande beslut ställde sig riksdagen bakom ett krav som Centerpartiet drivit länge om att underlätta kommundelningar för att stärka den lokala demokratin. Processen som beskrivs i indelningslagen (1979:411) präglas dock av den sociala ingenjörskonstens metoder, i det att det krävs "objektiva" skäl för att godkänna en kommundelning. Vari dessa objektiva skäl består ger propositionen som låg till grund för lagen inga exempel på.
Det är vidare, enligt Centerpartiets uppfattning, orimligt att en statlig myndighet, Kammarkollegiet, ska göra en första bedömning av huruvida en kommundelning bör ske. Frågan om kommundelningar är i första hand en politisk, inte en byråkratisk, bedömning, något som också bör återspeglas i det förfarande som föregår ett beslut om kommundelning. Detta skulle t.ex. kunna uppnås genom att regeringen, som yttersta politiska instans, också tar ansvar för den inledande bedömningen huruvida en process ska inledas eller inte. Detta bör ges regeringen till känna.
Mot bakgrund av syftet att stärka det lokala engagemanget i det politiska beslutsfattandet, bör också större hänsyn tas till hur invånarna i den kommundel som vill dela kommunen ställer sig till en delning. En kommundelning bör därför genomföras om en majoritet av invånarna i en kommundel så vill. Som Lokaldemokratikommittén konstaterade krävs vanligen en positiv inställning från den odelade kommunen till en förändring av indelningen. Det är otillfredsställande ur demokratisk synvinkel att lokala initiativ därigenom får svårt att vinna bifall. De farhågor som rests om ett slags lokal ekonomisk egoism är enligt Centerpartiets mening obefogade. Erfarenheter har visat att de grupper som arbetat för kommundelningar har förmått att ta ett helhetsansvar och att se till invånarnas intressen i hela den odelade kommunen. Skatteutjämningssystemet har också som syfte att jämna ut sådana skillnader som skulle uppstå genom kommundelningar. Grundregeln bör således vara att en kommundelning ska beviljas om en majoritet av invånarna i den kommundel som vill dela kommunen röstar ja till en delning. Detta bör ges regeringen till känna.
Som ett resultat av bl.a. Centerpartiets krav på att underlätta kommundelningar gav riksdagen som sin mening regeringen till känna att det bör bli lättare att dela kommuner och att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag för att uppnå detta.
Bortsett från kommundelningar har initiativ tagits på många håll för att föra det kommunala beslutsfattandet närmare medborgarna i form av kommundelsnämnder. Kommundelsnämnder innebär ökade möjligheter till samverkan med det civila samhället. Ett hinder för denna samverkan är dock att kommundelsnämnder i dag väljs som andra kommunala nämnder, genom proportionella val i fullmäktige. Centerpartiet menar att medborgarnas vilja bör få ett större lokalt genomslag genom införandet av direktval till kommundelsnämnder. Regeringen bör återkomma med förslag som gör detta möjligt. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionaliseringen
I en alltmer globaliserad värld, där tjänster, kapital och arbetskraft rör sig fritt och gamla nationella gränser betyder mindre är det angeläget att slå vakt om grundläggande demokratiska värden. De företag som opererar på en global arena kan knappast längre beskrivas som multinationella, utan snarast som a-nationella, eller t o m anti-nationella. Globaliseringsprocessen sker i dag närmast av sig själv och enskilda länder har små möjligheter att påverka huvudinriktningen. Samtidigt är globaliseringsprocessen och det ökande multilaterala beroendet något positivt. Att hantera demokratiproblem på en global nivå genom att åter stänga gränser och begränsa rörligheten är ingen önskvärd väg att gå.
Samtidigt måste vi uppmärksamma att den enskilda människan, som ofta känner vanmakt inför nationella, eller t o m kommunala myndigheter, har mycket små möjligheter att påverka globaliseringsprocessen. Det blir därmed än mer angeläget att försöka möta globaliseringen genom en fortsatt decentralisering och återupprättande av människors makt över sin vardag.
En arena, som fått allt större aktualitet de senaste åren, inte minst genom Sveriges inträde i EU, är den regionala nivån. Denna nivå, som befinner sig närmare medborgarna och borde ha större möjligheter att vinna legitimitet genom att medborgarna identifierar sig med den, är också tillräckligt stor för att fungera som en självständig ekonomisk enhet på en global eller storregional arena.
Genom ett beslut i riksdagen 1996/97 inleddes försök med en ny regional samhällsorganisation i Skåne, Kalmar, Gotland och Västra Götaland. En av förhoppningarna med försöksverksamheten är att den ska stärka den regionala demokratin och delaktigheten i den regionala politiken.
Ändå kan man skönja signaler om att regionaliseringen saknar ett brett stöd och intresse för deltagande. Demokratiutredningens huvudsekreterare Erik Amnå menar att processen hanterats av en liten grupp makthavare utan medborgerlig medverkan. Statsvetaren Jörgen Johansson beklagar i intervjuer att länssammanslagningarna i Skåne och Västra Götaland genom- fördes utan folkomröstningar.
Samtidigt som dessa inledande signaler oroar, kan vi konstatera att alltfler människor deltar i aktiviteter med regionalpolitisk anknytning, som t.ex. EU- projekt och nätverk för företagare. Problemet är snarast bristen på kontakt mellan dessa och den politiska nivån.
I huvudsak måste ansvaret för att stärka den demokratiska legitimiteten axlas av de regionala aktörerna. Inom ramen för en stor frihet att utforma de institutionella lösningarna måste dessa gemensamt arbeta för att öka delaktigheten i det regionala arbetet.
De invändningar som kan anföras mot det sätt som de nya regionala funktionerna genomförts på är dock inget argument mot att fortsätta processen i sig. Att bromsa eller försöka föra tillbaka utvecklingen kan knappast anses bidra till en ökad förståelse för regionaliseringen, utan kan tvärtom antas få karaktären av självuppfyllande profetior. Snarare bör dessa erfarenheter ligga till grund för ett fortsatt arbete, där nya regioner tillåts bildas och ta över ansvaret för den regionala utvecklingen m.m. Dock måste i denna process den demokratiska förankringen göras bättre. Riksdagen bör nu tydligt markera att de regioner som så vill ska tillåtas att gå vidare i demokratiprocessen. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet vill också framhålla att i denna process måste också den medborgerliga förankringen av regionbildningen göras tydligare. Detta kan t.ex. ske genom regionala folkomröstningar som föregår regionbildandet. Det måste också framhållas att bildandet av regioner inte innebär att en ny nivå över kommunerna etableras.
Det är av största vikt att de regioner som bildats också har en tydlig politisk bas och ett tydligt mandat. Givetvis måste det finnas stor acceptans för olika institutionella lösningar och stor frihet för regionerna själva att utforma sina arbetsförhållanden. I det fortsatta arbetet, för en hög legitimitet och därmed för att kunna ge regionerna ytterligare viktiga uppgifter och ökat självstyre, bör det dock slås fast att varje region ska ha ett direktvalt högsta beslutande organ, såsom ett regionfullmäktige. Detta bör ges regeringen till känna.
Denna ordning bör också bekräftas genom att grundlagen ses över så att regionfullmäktige kan erkännas. I RF 1:7 stadgas: " I riket finns primär- kommuner och landstingskommuner. Beslutanderätten i kommunerna utövas av valda församlingar." Genom regionaliseringen har de faktiska för- hållandena ändrats, vilket inte återspeglas i RF och får underliga effekter, t.ex. vid val till regionfullmäktige. Regeringen bör inleda en översyn av detta förhållande, antingen genom tilläggsdirektiv till den ovan nämnda utredningen eller genom en ny utredning, syftande till att i RF och därav beroende lagar bekräfta bildandet av regioner. Detta bör ges regeringen till känna.
Även med ett tydligt parlamentariskt mandat måste regionernas kontaktyta mot det civila samhället öka. Till viss del försvåras denna kontakt mellan t.ex. arbetsgrupper för EU-projekt och regioner av den ordning som säger att länsstyrelserna ska samordna EU-projekt. Genom att föra över detta ansvar till regionerna kan kontakten mellan det civila samhället, näringslivet och regionens politiska nivå stärkas. En sådan ordning skulle också ligga väl i linje med det ansvar för regional utveckling som överförts till regionerna. Regeringen bör återkomma med förslag om att överlåta ansvaret för EU-stöd på regionerna. Detta bör ges regeringen till känna.
En starkare rättsstat
En grund för rättsstaten är att makten utövas under lagarna. Det är också en viktig demokratisk förutsättning. Rimligen ligger i detta att grundlagar hanteras varsamt och hålls i aktning när andra beslut fattas.
Alltsedan de utredningar som föregick 1974 års regeringsform har frågan om lagprövning, d.v.s. möjligheten att pröva lagar och förordningar med jämna mellanrum, varit föremål för diskussion. Frågan berör förhållandet mellan politiken och grundlagarna, samt mellan juridiken och politiken.
Sverige har av tradition haft en förhållandevis svag ställning för domstolarna. Rätten att pröva lagar och förordningar mot grundlagar har varit begränsad. Genom utredningarna som föregick RF aktualiserades frågan om lagprövning och en kompromiss nåddes slutligen, innebärande att en begränsad lagprövningsrätt infördes. I RF 11:14 återfinns det s.k. uppenbarhetsrekvisitet, som säger att domstolar får underlåta att tillämpa en av riksdagen eller regeringen beslutad lag eller förordning som strider mot en överordnad författning endast om "felet är uppenbart".
Även andra former för att stärka lagprövningen har förts fram i debatten, i och utanför riksdagen, som t.ex. ett förstärkt lagråd, som kan ingripa innan lagarna antas av riksdagen.
I synnerhet är uppenbarhetsrekvisitet vad gäller regeringens beslut anmärkningsvärt, då regeringen inte har befogenhet att stifta lagar, utan är satta att styra riket under de lagar som riksdagen fastställer. Men inte heller svårigheten att pröva de av riksdagen fastställda lagarna är självklar. Snarare än att anta lagar som är tveksamma i förhållande till grundlagen, borde riksdagen i så fall ta initiativ till en översyn av berörda grundlagar.
Klart är att frågan fått förnyad aktualitet genom Sveriges medlemskap i EU och mötet med andra rättstraditioner. Sedan tidigare har Europadomstolen möjlighet att pröva svenska lagar och svensk praxis mot överordnade principer. Genom medlemskapet i EU har även EG-domstolen fått rätt att överpröva svensk lagstiftning gentemot gemenskapsrätten, en rätt som svenska domstolar enligt uppenbarhetsrekvisitet har svårt att hävda i Sverige. Också rättegångsformerna i Sverige har påverkats genom kravet att inhämta förhandsbesked från EG-domstolen och därmed följande fördröjningar av processen.
Det finns mot denna bakgrund starka skäl att tillsätta en rättspolitisk utredning. I en sådan utredning bör avskaffande av uppenbarhetsrekvisitet, liksom frågan om lagrådets ställning och svenska domstolars förhållande till EG-rätten belysas. Detta bör ges regeringen till känna.
En förstärkt lagprövning är ett steg mot en starkare rättsstat. Detta bör kompletteras med andra åtgärder syftande till att stärka enskilda människors och civila organisationers ställning gentemot det offentliga. Centerpartiet vill pröva möjligheten att, inledningsvis gentemot statliga myndigheter och förvaltningar, inrätta en medborgarnas rättighetslista. En sådan rättighetslista bör innehålla krav på att dröjsmål inte får förekomma utan giltiga skäl samt längsta tid innan medborgaren får svar från myndigheten m.m. Den bör också innehålla krav på vänligt och korrekt bemötande från myndigheters företrädare. Det bemötande människor får är avgörande för förtroendet för myndighetsutövandet och för den egna känslan av rättssäkerhet. I många avseenden är dessa krav tillgodosedda i förvaltningslagen, men människors kunskap om förvaltningslagen liksom möjligheten att framtvinga efterlevnad brister. En rättighetslista skulle kunna bli ett tydligt instrument för en förstärkt justitieombudsman, som bör ges rättigheter att beordra disciplinära åtgärder också mot enskilda tjänstemän som brister i sin tjänsteutövning. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet ser mycket allvarligt på de tendenser till att begränsa yttrande- och offentlighetsprinciperna som förekommit, vanligen med hänvisning till EU-regler. Både riksdag och regering har vid upprepade tillfällen meddelat att offentlighetsprincipen ska tillämpas fullt ut, oaktat medlemskapet i EU. Samtidigt förekommer inskränkningar, t.ex. genom personuppgiftslagen, som Centerpartiet behandlar i sin IT-motion. I samband med att personuppgiftslagen antogs ändrades även sekretesslagen så att "Sekretess gäller för personuppgift, om det kan antas att ett utlämnande skulle medföra att uppgiften behandlas i strid med personuppgiftslagen" (SekrL 7:16). Centerpartiet har svårt att se att denna paragraf kan tillämpas utan att syftet med att efterfråga handlingen undersöks, liksom identiteten hos den som efterfrågar handlingen. Intentionerna i paragrafen kan således antas stå i strid med den grundlagsfästa offentlighetsprincipen. Riksdagen bör därmed utan ytterligare beredning kunna upphäva SekrL 7:16.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för en minoritet i kommun- fullmäktige att genomdriva en folkomröstning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslutande folkomröstningar i kommunerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för medborgare att väcka initiativ i kommunfullmäktige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om självförvaltning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tilläggsdirektiv till Grundlagsutredningen rörande det kommunala självstyret,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om formerna för kommundelningar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevilja kommundelningar om en majoritet av invånarna i kommundelen så önskar,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning som möjliggör direktval till kommundelsnämnder,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta regionala demokratiprocessen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktvalda högsta beslutande organ i regionerna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av förhållandena för regioner i regeringsformen 1:7 och därav beroende lagar,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överlåta ansvaret för EU-stöd på regionerna,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en rättspolitisk utredning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en medborgarnas rättighetslista,
15. att riksdagen beslutar att 7 kap. 16 § sekretesslagen (1980:100) skall upphöra att gälla. 16.
Stockholm den 23 september 1999
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)