I propositionen föreslås att Sverige ratificerar två Europarådsdokument: ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Ratificeringen föreslås gälla samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar respektive samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Samiska, finska och meänkieli utpekas som språk med en historisk geografisk bas.
Utöver vad som föreslås i kommittémotionen 1999/2000:K10 vill vi fram- hålla följande.
I förslaget om lag att använda samiska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar föreslås att lagen skall tillämpas i förvaltningsområdet. Det är fyra kommuner som föreslagits för det samiska förvaltningsområdet, nämligen Kiruna, Gällivare, Jokkmokk samt Arjeplog. Under remisstiden inkom förslag om en utökning av antalet och vi föreslår att förvaltningsområdet utökas med Krokom och Storumans kommuner på sydligt område under en treårig försöksperiod och med konkreta uppgifter som utvärderas efter försöksperiodens slut.
Oroande är att propositionen inte tar upp de rikstäckande åtgärder som gäller barn- och äldreomsorg och som togs upp i Minoritetsspråkskommitténs utredning. Dessa avser nu endast förvaltningsområdet. Därmed spolieras och stoppas helt de initiativ som tagits i det sydsamiska området när det gäller äldre och framför allt barnomsorgen. Vi anser därför att dessa förslag måste tas upp till förnyad bedömning och kostnadsberäkning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Krokoms och Storumans kommuner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rikstäckande åtgärder när det gäller barn- och äldreomsorg. 3.
Stockholm den 16 september 1999
Yvonne Ångström (fp)
Barbro Westerholm (fp)
Helena Bargholtz (fp)