Sveriges medlemskap i EU har vidgat våra vyer och öppnat våra gränser på gott och ont. Tillgången till den "inre marknaden" är av stort värde för vårt näringsliv. Tull- och momsregler är samordnade länderna emellan för att uppnå största möjliga smidighet.
Det faktum att en näringsidkare inte behöver förskottera moms i samband med förvärv från annat EU-land har blivit en motor i en snabbt växande internationell kriminalitet. I en seriöst bedriven verksamhet vidareförsäljs varan i Sverige med vinstpåslag och utgående moms. I ekobrottsupplägget säljs istället varan med en kraftig prissänkning som motsvarar den moms som aldrig betalas in.
Staten förlorar därmed stora pengar, seriösa konkurrenter slås ut och den internationella kriminaliteten får starkt fotfäste i vårt land.
Denna form av brottslighet förekommer i samtliga EU-länder. Sverige har vidtagit kraftfulla åtgärder för att betvinga den genom att ett nationellt projekt har inletts där olika myndigheters resurser samordnas.
För att undvika upptäckt sker den illegala handeln snabbt. Bolag startas och försvinner och "målvakter" byts ut. Brottsligheten är därför mycket svår- bevisad.
I dagens IT-samhälle går det snabbt att förflytta stora summor pengar mellan bolag och mellan länder. Rådande svensk lagstiftning vad gäller möjligheter för åklagaren att "frysa" tillgångar är omodern och otillräcklig. Det är av stor vikt att det kan gå snabbt att säkerställa statens fordrings- anspråk.
Rådande lagstiftning bör således ses över och ges sådant innehåll att åklagare får moderna instrument för att "frysa" tillgångar hos misstänkta och bolag interimistiskt under förundersökningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagstiftningen att åklagaren ges moderna instrument för att "frysa" tillgångar interimistiskt vid grov ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 5 oktober 1999
Ulla Wester (s)
Kaj Larsson (s)