Under senare år har den ekonomiska brottsligheten blivit alltmer omfattande. Enligt Riksskatteverkets beräkningar blir staten varje år lurad på mellan 80 och 90 miljarder kronor på grund av skattefusk. I siffran ingår såväl enklare "kvittolösa svartjobb" med anknytning till hem, hushåll och bilreparationer, som grov organiserad ekonomisk brottslighet.
På 70-talet utfördes ekobrotten av "relativt seriösa" näringsidkare som emellanåt trollade bort inkomst för egen vinnings skull. På 80-talet tilltog ekobrotten i antal. Försäkringsbedrägerier och illegal handel med vitvaror blev allt vanligare. Skalbolag bildades, momsfusket ökade. På 90-talet tömde alltmer förslagna ekobrottslingar bolag på tillgångar, särskilt under låg- konjunkturen. De allt öppnare gränserna bl.a. mot Ryssland och Baltikum har lett till ökad illegal handel med guld, cigarretter, sprit och narkotika. Samtidigt är det alltfler kriminellt belastade, våldsbenägna individer som svarar för smuggling och andra ekobrott.
Den ekonomiska brottsligheten blir inte bara grövre och mer organiserad, den sprider sig nu till alltfler sektorer inom näringslivet. Problemen finns i hela landet men den grövsta sortens ekonomiska brottslingar har etablerat sina kontor i Stockholm. Metoderna för ekobrott blir alltmer sofistikerade och allt svårare att bevisa, samtidigt som grova våldsbrottslingar kommer in i verksamheten. Bland andra tar sig mc-gängen in i alltfler branscher.
Myndigheter samverkar mot brottsligheten
Svarta pengar och fusk i krogbranschen har länge varit känt. Men på senare tid har ekobrotten i restaurangnäringen blivit både grövre och mer frekventa. Enbart inom krogbranschen beräknas 40 procent av de anställda jobba svart. Det har gått så långt att man blir utskrattad om man betalar skatter och arbetsgivaravgifter som man ska, säger en del Stockholmskrögare.
Myndigheternas motdrag i Stockholm är Sameb, Samverkan mot ekonomisk brottslighet. Landshövding Ulf Adelsohn är organisationens ordförande och där ingår länsstyrelsen, polisen, skattemyndigheterna, tullen, kronofogden, försäkringskassan, överåklagaren, Invandrarverket, Brotts- förebyggande rådet, Läkemedelsverket samt fack- och bransch- organisationer.
I ett projekt specialgranskas nu byggbranschen, flyttfirmor och städbolag. Dessa branscher har börjat ägna sig åt avancerad skatteplanering, ofta direkta olagligheter. Därnäst på tur att specialgranskas är taxinäringen, frisörer, torghandlare och andra så kallade kontantbranscher - där kunderna sällan eller aldrig ber om kvitto. Också bland mindre seriösa tandläkare börjar fusket bli utbrett: avlidna eller utomlands boende personer anmäls som behandlade, varefter tandläkarna kan kvittera ut ersättning från försäkrings- kassan och Riksförsäkringsverket.
I Stockholm drivs dessutom sedan 1993 också "Operation Krogsanering". Där kontrolleras allt från antalet anställda till arbetsgivaravgifter och eventuell svartspritförsäljning. Hittills har man granskat 153 krogar i Stockholms län, av vilka 90 utsattes för en extra myndighetskontroll. Av dessa 90 restauranger fick 23 sina tillstånd återkallade, medan 26 fick varningar.
Både vad gäller restauranger som granskas i "Operation Krogsanering" och andra småföretag krävs en ändring av skattelagstiftningen. Det nuvarande skattesystemet är anpassat till storföretag.
Momsbedrägeri kostar 30- 50 miljoner varje vecka
Den ekonomiska brottsligheten har inga gränser. Svarta pengar tvättas vita, snabba transaktioner av kriminellas pengar sker mellan konton och internationella konferenser för ekobrottslingar arrangeras. Den så kallade karusellbrottsligheten växer snabb just nu. Man handlar med stora kvantiteter varor (ofta mobiltelefoner). Varorna säljs och köps till och från så kallade skalbolag i olika länder. Problemet är att man lyckas lura till sig momspengar från de olika länderna. Sverige är extra populärt för den här typen av ekobrottslingar eftersom vi har Europas högsta momssats. Totalt förlorar svenska staten mellan 30 och 50 miljoner kronor i momsintäkter varje vecka.
Det krävs nu krafttag för att komma åt det växande skattefusket, smugglingen och annan grov kriminalitet. Man bör överväga telefonavlyssning, buggning och möjligheter att snabbare "frysa" tillgångar. Det skulle underlätta utredningarna.
Det krävs också skärpta straff för cigarettsmuggling. Man räknar med att 110 miljoner smuggelcigaretter konsumerades bara i Mälarregionen under 1998. Tullen tog 11,7 miljoner cigaretter i beslag. Det mesta kom från Östeuropa och Baltikum.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att se över skattelagstiftningen för de små företagen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om metoderna för att bekämpa ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Mikael Oscarsson (kd)
1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.