Brottsförebyggande åtgärder
Dagens samhälle är på många sätt mer otryggt och oroligt. Genom b la den ökade individualiseringen blir människan mer ensam och utsatt. För att klara detta behöver människan en ökad trygghet, en trygghet som för många unga människor inte finns tillgänglig. Ett tecken på den ökade oroligheten och saknaden av trygghet är det ökade ungdomsvåldet.
För att lyckas att stävja vålds- och brottsutvecklingen kan inte endast de traditionella åtgärderna inom rättsväsendets ram, dvs ingripande och reaktion på redan begångna brott, användas. Det brottsförebyggande arbetet måste istället prioriteras och förstärkas. För att lyckas med detta måste alla goda krafter samverka.
Under de senaste åren har stora neddragningar som påverkar ungdomars villkor gjorts i stat och kommuner. Ett par exempel är att ungdomsgårdar försvinner och personal som är specialutbildade på ungdomsfrågor och hantering av ungdomar minskas. Det viktigaste ansvaret för denna normbildning och därigenom den grundläggande brottsförebyggande verksamheten ligger naturligtvis i första hand hos familjen. Det är främst genom familjen som barn erhåller de värderingar och normer som avhåller dem från brott eller, då brott redan begåtts, kan hjälpa till att sätta gränser och reda ut orsakerna till brottet. Barn behöver vuxenkontakt för att kunna utvecklas till trygga individer. De föräldrar som i olika skeden inte orkar eller förmår, måste erbjudas stöd av samhället.
Utredning om ungdomsbrottslighet
Idag ökar brottsligheten bland unga. Brottsligheten går också allt längre ner i åldrarna. När brottsligheten går ner i åldrarna slår den dessutom mot yngre människor. T ex visar statistik från 1997 att av de misstänkta för misshandel mot 7-14-åringar var 47 procent 20 år eller yngre. Det vill säga att nästan hälften av brott riktade mot barn begicks av barn. Statistik från 1997 visar också att cirka 1 000 misshandelsbrott begicks av barn under 15 mot barn under 15 år. Någonting måste vara fel när 12-13- åringar begår grova brott. Någonting måste vara fel när andelen brott som begås av unga ökar.
Uppgifter från Brottsförebyggande rådet visar också att många av de ständigt återfallande brottslingarna har börjat begå brott i mycket låg ålder. Därför är det viktigt att utreda varför yngre människor börjar begå brott, varför unga lätt fastnar i ett kriminellt livsmönster och hur man kan få dem tillbaka in i samhället igen. Det handlar om att förebygga ungdomsbrottslighet. Det är dags att regeringen ger förutsättningar för barn och ungdomar att få goda möjligheter i livet. Utifrån detta bör regeringen låta utreda ungdomsbrottsligheten i Sverige samt se över brottsförebyggande åtgärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att undersöka brottslighet bland ungdomar.
Stockholm den 4 oktober 1999
Sofia Jonsson (c)