Tillkomsten av Rikskvinnocentrum, RKC, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala innebar att det för första gången fanns en särskild klinik för våldtäktsoffer att vända sig till. En huvuduppgift för RKC är att ta emot utsatta kvinnor för medicinsk undersökning och behandling. Man erbjuder också krissamtal och dygnet runt-rådgivning per telefon. På RKC bedrivs även forskning och utveckling av metoder för omhändertagandet av kvinnor som misshandlats eller våldtagits. Ett heltäckande handlingsprogram har utarbetats för bemötande av misshandlade kvinnor vid sjukhusbesök.
Rikskvinnocentrum inrättades som ett nationellt centrum efter förslag från Kvinnovåldskommissionen. De direktiv som RKC fick innebar att man från ett kvinnoperspektiv bl a skulle verka för ett förbättrat bemötande i sjuk- vården av våldsutsatta kvinnor. En annan uppgift var att utbilda och infor- mera olika yrkesgrupper som kommer i kontakt med kvinnor utsatta för sexualiserat våld och att ordna kurser, konferenser och seminarier för kvinnorna själva.
Förutom RKC:s viktiga uppgift att bistå utsatta kvinnor skulle det kunna utgöra en resurs för andra sjukvårdsenheter runt om i landet, för primär- vården liksom för den slutna somatiska och psykiatriska vården. I dag utgör det en viktig resurs för andra landsting. Likaså ansåg RKC det tidigt som mycket angeläget, både som grund för sin patientverksamhet inom lands- tinget, som grund för sin roll som resurs- och kunskapscentrum i Sverige och som förebild för andra sjukvårdsenheter i landet, att etablera och främja tvärsektoriella kontakter i samhället. Det har inte minst gällt kontakter med polisen och det övriga rättsväsendet, socialtjänsten, kvinnojourerna och brottsofferjourerna.
Staten skulle bistå RKC med resurser under en uppbyggnadstid. Vi vill påpeka att kommissionen inte uteslöt ett fortsatt statligt engagemang. I årets budgetproposition finns inga medel avsatta för den fortsatta verksamheten. Vi utgår från att man anser att den planerade etableringsfasen för RKC är till ända. Enligt vår uppfattning är det hög tid att ta ställning till hur verksamheten i fortsättningen ska bedrivas och finansieras och om centrumet inte längre ska ha karaktär av riksspecialitet. En rad projekt har också påbörjats som fordrar ytterligare tid för att kunna fullföljas.
Kvinnofridsproblemen är idag långt ifrån lösta och såvitt vi förstår återstår mycket att göra i riksperspektivet. Få - om ens något - landsting kan i dag erbjuda en motsvarande verksamhet. Regeringens signaler kring den framtida verksamheten måste dessutom anses mycket svåra att tolka. Justitieministern lovordade så sent som i december förra året verksamheten och avslutade med: "Därför är det viktigt att säkerställa finansieringen." Även socialministern har visat intresse.
Vi anser att staten måste ta ett ansvar för att långsiktigt säkra den framtida finansieringen. För att garantera nästa års verksamhet krävs en omedelbar lösning. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till Rikskvinnocentrum.
Stockholm den 5 oktober 1999
Lena Ek (c)
Helena Bargholtz (fp)