Det finns en stor grupp yngre som redan på ett tidigt stadium i livet hamnar i ett utanförskap. Detta utanförskap kan vara ett resultat av att den unge känner sig annorlunda i jämförelse med andra kamrater vad gäller exempelvis problematiska hemförhållanden.
Ungdomar i samma utsatta situation söker sig ofta till varandra. I dessa grupper utvecklar man sedan ett eget normsystem som oftast inte stämmer med samhällets. En av anledningarna är bristen på vuxna i ungdomarnas vardag. Om gruppens värderingar accepterar att man begår kriminella handlingar blir gruppen ytterst destruktiv.
Inom ett projekt kallat Lugna Gatan arbetar man med problematiken att bryta utanförskap. Man erbjuder möjligheter att visa vad de yngre kan åstadkomma i handling trots dåliga betyg eller tidigare utförda gärningar och oavsett vilka miljöer ungdomarna kommer ifrån. Syftet med projektet är att motverka social utslagning och utanförskap bland yngre mellan 15-19 år som befinner sig i riskzon eller i kriminalitet genom att starta verksamheter som kan erbjuda hjälp till självhjälp genom ett positivt alternativ. Processen kan beskrivas som att arbeta sig från ett utanförskap och in i samhället. För att detta ska bli möjligt måste det skapas förutsättningar, både känslomässiga och sociala. Inom projektet arbetar man med den egna viljan till förändring, med egna värderingar, normer, känslor inför familjemedlemmar och annat som bromsar ens förutsättningar att utvecklas. Härvid upprättas kontakt med vuxna som också blir goda förebilder. Detta kan sägas vara den inre målsättningen. Den yttre målsättningen ligger framförallt i att åstadkomma en ökad trygghet och minskat våld och annan kriminalitet i närsamhället.
Lugna Gatan-projektet har med framgång bedrivits i Stockholm och vissa förorter. Det finns därför all anledning att pröva projektidén på andra ställen i landet där förutsättningarna delvis är annorlunda. Den fjärde största storstadsregionen Linköping-Norrköping torde vara ett bra försöksområde. Man bör därför i detta område initiera ett projekt som Lugna Gatan, följa det och utvärdera det för att därefter bedöma om verksamhet av den arten bör permanentas och stärkas upp i övriga landet.
Hemställan
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att starta en försöksverksamhet av typ Lugna Gatan i Norrköping-Linköpings-regionen i syfte att förebygga ung- domskriminalitet.
Stockholm den 5 november 1999
Yvonne Andersson (kd)