I Förenta nationernas deklaration om brottsoffers rättigheter från 1995 anges vissa grundläggande principer som ska gälla för brottsoffer. Det handlar om ersättning från gärningsmannen, från staten, rätten till erforderlig materiel, medicinsk, psykologisk och social hjälp samt rätten till den egna processen. I deklarationen anges bland annat att brottsoffren ska behandlas med respekt och medkänsla samt skyddas av rättsordningen. Vidare står att system ska skapas så att brottsoffren snabbt och enkelt får gottgörelse.
Verkligheten ser helt annorlunda ut. Vart tredje brottsoffer saknar, när polisutredningen är färdig och rättegången avslutad, förtroende för rätts- väsendet. Brottsforskaren och doktoranden i psykiatri Magnus Lindgren har på uppdrag av Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren och Domstolsverket under- sökt frågan. Bristande information ansågs vara det allvarligaste problemet. 60 procent av de tillfrågade fick ingen information om brottsofferjourernas verksamhet. Detta är inte acceptabelt. 42 procent fick aldrig information av polisen att de hade rätt att få veta vad som hänt i ärendet. På frågan om man skulle anmäla en liknande händelse i framtiden svarade var femte att han var osäker. Sex procent visste inte och hela 14 procent svarade nej.
Idag finns också kryphål i det svenska rättssystemet som kan leda till att ett brottsoffer kan tvingas betala en gärningsmans rättegångskostnader. Flera fall har debatterats i media under 1999. Bland annat en kvinna som kniv- höggs i ryggen av en okänd man. Både tingsrätten och hovrätten slog fast att kvinnan skulle ha ett skadestånd på 80 000 kronor. Gärningsmannen överklagade dock till Högsta domstolen som sänkte kvinnans skadestånd till 40 000 kronor. Dessutom tvingades kvinnan att betala rättegångskostnaderna på cirka 22 000 kronor samt cirka 2 500 kronor direkt till gärningsmannen som skulle ha ersättning för rättshjälpsskydd. En annat fall gällde en handlare som rånades tre gånger på kort tid. Efter det sista rånet beslöt sig handlaren för att kräva 150 000 kronor i skadestånd i ersättning för personligt och ekonomiskt lidande. Tingsrätten ansåg att summan var för hög och att handlaren borde nöja sig med 10 000 kronor. Dessutom dömdes handlaren till att betala rånarens advokatkostnader på drygt 6 000 kronor.
Det kan aldrig vara acceptabelt att brottsoffer ska behöva betala gärnings- mannens rättegångskostnader och gärningsmannens advokatkostnader. Idag har vi ett moraliskt underskott i relationen mellan rättsstaten och de med- borgare som rättsstaten har åtagit sig att skydda mot kriminella angrepp. Detta måste förändras.
Kritik har riktats mot Justitiedepartementet och krav har ställts på att reglerna ska ses över. En föreslagen ändring av skadeståndslagen borde få till följd att ett brottsoffer som tillerkänts ersättning för kränkning genom ett brott inte ska behöva betala gärningsmannens rättegångskostnader. Lagen ska kunna träda i kraft i början av januari 2000 enligt Justitiedepartementet.
I Sverige finns även i förhållande till bland annat Holland och England, ett mindre hänsynstagande till ett offers efterlevande. Ett vistelseförbud med hänsyn till anförvanters önskemål borde även komma till uttryck i svensk lagstiftning. Det borde heller aldrig vara tillåtet att benåda en gärningsman/livstidsdömd utan att informera den efterlevande till offret. När och om den dömde ska få permission måste brottsoffret få information om detta. Varje brist i bemötandet av brottsoffret är en kränkning mot de grundprinciper som tar sig uttryck i Förenta nationernas deklaration om brottsoffers rättigheter.
Enligt budgetpropositionen 1999 har Brottsofferfonden "en central funk- tion när det gäller stöd till dem som drabbas av brott. Effektivitet, snabbhet och hög kvalitet vid handläggningen av brottsskadeärendena är nödvändigt för att garantera det enskilda brottsoffrets rätt till ersättning och behov av trygghet och stöd."
I regleringsbrevet för såväl 1997 som 1998 anges att minst 70 procent av brottsskadeärendena skall, med bibehållen kvalitet, handläggas inom tre månader. Det målet nåddes varken 1997 eller 1998. Vidare anges att ärende- balansen i fråga om brottsskadeersättning skall minska. Det gjorde den 1997 (jämfört med året innan) med 15 procent till 1477, men 1998 ökade den med 21 procent till 1780. Antalet avgjorda ärenden 1998 var 5083. Under första delen av 1999 har ärendemängden till brottsoffermyndigheten ökat med cirka 20 procent.
Det är särskilt angeläget att brottsoffermyndigheten kan leva upp till sina mål om handläggningstider för sina ärenden. Brottsoffret har kanske bear- betat händelsen under en längre tid. Det kan upplevas som väldigt jobbigt att behöva vänta på besked om skadestånd. Att sedan efter avslutad rättegång än en gång behöva riva upp händelsen för att gå igenom en ny process är inte rimligt. Brottsoffret måste få allt stöd från samhället.
Människor som har drabbats av brott har rätt att erhålla all den kvalitativa och kvantitativa hjälp de behöver för att kunna återgå till ett normalt liv. Sättet att möta och stödja människor som utsatts för brott måste utvecklas. Utbildning och fortbildning ska genomföras för de grupper som kommer i kontakt med brottsoffer. Brottsofferfrågorna är idag en integrerad del av polisutbildningen. Det är bra, men också utexaminerade poliser och poliser verksamma ute på fältet måste få utbildning om brottsofferfrågor. Därför anser jag att det är mycket viktigt att fortbildning av redan utbildade poliser är en högt prioriterad fråga. Här är det nödvändigt med en medveten satsning på alla dem som finns i tjänst idag. Det första mötet med polis efter det att man blivit utsatt för brott är en kritisk punkt för brottsoffren vilket också visade sig i Magnus Lindgrens undersökning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Förenta nationernas deklaration om brotts- offrets rättigheter efterlevs i Sverige på alla nivåer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagstiftningen ändras så att brottsoffret inte riskerar att behöva betala rättegångskostnader och advokatkostnader för gärningsmannen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortbildning och utbildning för de grupper som i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med brottsoffer.
Stockholm den 4 oktober 1999
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)