Män som inte respekterar besöksförbud är ett stort problem för de utsatta kvinnorna. Miljöpartiet anser att dessa män ska fysiskt hindras från överträdelse av besöksförbud. Det är ej de utsatta kvinnorna som ska behöva vidta långtgående åtgärder såsom att skydda sig med diverse anordningar, livvakter eller behöva byta bostad upprepade gånger eller i övrigt begränsa sin rörelsefrihet. Lagstiftningen måste ändras så att den person som anmäls eller grips för brott mot besöksförbud inte släpps efter ett kort förhör hos polisen. Den som överfalls, misshandlas eller trakasseras och där gärningsmannen sedan försvinner från platsen har ofta svårt att säkra de bevis som polisen efterfrågar för att kunna gripa förrövaren.
Regeringen har gett Brottförebyggande rådet i uppgift att göra en förstudie av de praktiska förutsättningarna för en försöksverksamhet med elektronisk övervakning av till exempel män som brutit mot besöksförbud.
Miljöpartiet tillstyrkte detta uppdrag men anser att regeringen dessutom ska återkomma till riksdagen med förslag om frihetsberövande av den som upprepade gånger bryter mot besöksförbud eller på annat sätt kringgår regelverket. Elektronisk övervakning bygger på samtycke av gärnings- mannen som i de aktuella fallen kan vara svårt att få. Lagstiftningen ska vara effektiv när det gäller att hindra män från att trakassera kvinnor. Dessa problem måste utredas för att regeringen ska kunna återkomma med förslag till lösning på problemet.
Det bör ligga i regeringens intresse att fullfölja de intentioner som man sade sig ha vid införandet av kvinnofridsbrottet i brottsbalken. Förslaget om frihetsberövande av den som vid upprepade tillfällen bryter mot besöks- förbud, ligger enligt Miljöpartiet helt i linje med de överväganden som ledde fram till ett införande av kvinnofridsbrottet i brottsbalken, en lagstiftning som nu föreslås skärpas. En regel om frihetsberövande vid upprepade brott mot besöksförbud skulle både kunna bli en effektiv regel som hjälper utsatta kvinnor att slippa trakasserier och vara en tydlig markering från samhällets sida att man tar kvinnofridsfrågan på allvar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en regel om frihetsberövande vid upprepade överträdelser av besöksförbud bör införas i lagstiftningen.
Stockholm den 30 september 1999
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Lars Ångström (mp)
Thomas Julin (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ewa Larsson (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)