1 Inledning
Var fjortonde dag mördas en kvinna av en man som hon har eller har haft en nära relation till. Hundra kvinnor i veckan anmäler sin man eller sambo för misshandel. Hur många det är som inte anmäler misshandel de utsatts för kan vi bara gissa.
Mäns våld mot kvinnor som kvinnor, det könsrelaterade våldet, är ett uttryck för att män har större makt i samhället. Att kvinnor utsätts för mäns våld, t ex incest, våldtäkt, sexuella trakasserier och kvinnomisshandel, är ett samhällsproblem precis som exempelvis kvinnors lägre löner eller låg kvinnorepresentation på viktiga poster i samhället. För att synliggöra och förebygga brott och för att förändra attityder krävs en ordentlig samhällelig diskussion om vad män gör mot kvinnor - som kvinnor.
2 Våldets konsekvenser måste uppmärksammas
För några år sedan genomfördes i Storbritannien, Kanada och delar av USA en kampanj för nolltolerans gentemot våld mot kvinnor. Denna "Zero Tolerance"-kampanj var unik därför att den drevs av myndigheter och riktade sig direkt till män. Budskapet gick ut på att det aldrig är offret utan enbart gärningsmannen som är skyldig.
Betydelsen av kampanjer får visserligen inte överdrivas, eftersom de sällan kan påverka de strukturer som ligger bakom människors beteende. De kan dock stundom fylla en viktig funktion genom att markera vad som är acceptabelt respektive oacceptabelt och genom att sätta igång en debatt om viktiga samhällsfrågor.
I Sverige har staten lagt ner mycket pengar på andra frågor kring hälsa och brott. Vi har haft stora kampanjer för att få människor att använda säkerhetsbälte och också för att synliggöra vad alkohol och droger kan ställa till med för människors hälsa. Brottsförebyggande arbete i samband med mäns våld mot kvinnor är ett eftersatt område jämfört med andra faror i människors liv som det satsas resurser på och skapas opinion omkring. Det är nu på tiden att mäns våld mot kvinnor synliggörs på bred front i samhället, att diskussionen börjar föras från kvinna till kvinna, man till man och mellan män och kvinnor: "Vad ska vi göra åt detta?" Våldets konsekvenser för kvinnors hälsa, men också för hela samhället och för demokratin, måste uppmärksammas.
3 En riksomfattande kampanj
Ett sätt för statsmakterna att främja kvinnofrid är att i en riksomfattande kampanj klart uttala sitt stöd för offren för könsrelaterat våld. Samhället måste tydligt visa, inför den allmänna opinionen, att mäns våld mot kvinnor är brott som absolut aldrig kan accepteras, att kvinnomisshandel och våldtäkt är de yttersta uttrycken för förtryck av kvinnan som kvinna och att frihet från könsrelaterat våld är en fråga om demokrati. Av lika stor betydelse är det dock att frågan blir föremål för allmän debatt och genomlysning. Sverige har en lång och stark folkrörelsetradition. På senare år har även en rad nya ideella föreningar, organisationer och nätverk börjat dyka upp och de visar stor initiativkraft och förmåga att samla människor till samtal och aktion.
Vänsterpartiet föreslår att Socialstyrelsens budget inom ramen avsätter medel för en riksomfattande kampanj för nolltolerans mot könsrelaterat våld. Kampanjen bör i huvudsak genomföras av ideella föreningar, organisationer och nätverk, vilka ges möjlighet att söka kampanjmedel hos Socialstyrelsen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att uppdra åt regeringen att, i enlighet med vad som anförts i motionen, ge Socialstyrelsen i uppdrag att inom ramen för sin budget avsätta medel för en nolltoleranskampanj om våld mot kvinnor.
Stockholm den 27 september 1999
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v)
Siv Holma (v)
Kalle Larsson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Gunilla Wahlén (v)