Klotter och annan skadegörelse är ett stort och kostsamt problem. Kom- munerna och deras trafikföretag lägger ner över en halv miljard kronor årligen på att reparera skador av klotter. Pengar som onekligen skulle göra större nytta i exempelvis skolan. Därutöver tillkommer kostnader som belastar privata fastighetsägare.
Det är inte bara direkta kostnader i form av förebyggande åtgärder och klottersanering som drabbar samhället. De ungdomar som börjar klottra riskerar att drabbas av stora skadestånd och de utsätter sig dessutom för fara för liv och hälsa. Genom att "fastna" i klotterkulturen ökar de även risken att dras in i annan kriminalitet. Ett effektivt arbete med att bekämpa klotter skulle således kunna ge stora vinster för hela samhället.
Det pågår försök med att minska klottret. Svenska Kommunförbundet har exempelvis upprättat en handlingsplan som sprids till medlemmarna. I kommuner och i frivilliga organisationer pågår ett arbete med att komma till- rätta med både de ekonomiska som de sociala effekterna av klotterkulturen.
Ett problem i detta sammanhang är att den nuvarande lagstiftningen inte ger polis och åklagare möjligheter att arbeta effektivt med att förhindra uppkomsten av klotter och ingripa mot klottrare.
För att ge polisen ökade möjligheter att ingripa för att förhindra brott skulle det vara behövligt att införa en bestämmelse i polislagen som ger polisen möjlighet att i vissa situationer söka i personers kläder, väskor m.m. efter föremål som kan förverkas enligt BrB 36:3 punkt 3.
För att visa att problemet med skadegörelse genom klotter tas på allvar skulle även förberedelse till skadegörelse och försök till skadegörelse straff- beläggas och straffmaximum för skadegörelsebrottet höjas till ett års fängel- se.
Härigenom skulle det även bli möjligt att anhålla och häkta klottrare vilket i sin tur skulle kunna medföra effektivare utredningar och snabbare lag- föring. Detta skulle i sin tur medföra minskat klotter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt lagstiftning mot klottrare.
Stockholm den 29 september 1999
Elizabeth Nyström (m)
Jan-Evert Rådhström (m)