Ett väl fungerande rättsväsende är av central betydelse för samhällets fortbestånd och utveckling. Den neddragning och centralisering som skett och sker av viktiga delar inom rättsväsendet är oroande. När viktiga kuggar i samhällsorganisationen försvinner som polis, åklagare och nu senast förslaget om nedläggning av Ljusdals tingsrätt, då undermineras också förutsättningarna för en fullgod grundläggande samhällsservice och därmed möjligheterna för att hela landet skall kunna leva och utvecklas.
Centerpartiet anser att närheten till domstolarna och både den geografiska kännedomen och personkännedomen är viktiga delar inom domstols- väsendet. Ytterligare en aspekt är samverkan mellan myndigheter för att kunna bibehålla den juridiska servicen över hela landet.
Över hela landet finns diskussioner och oro över hur det skall gå, främst för de mindre tingsrätterna. Oron synes befogad då en stark centraliserings- våg sveper fram över stora delar av den offentliga verksamheten. Polis, åklagare, skatte- och kronofogdemyndighet, lantmäteriet och sjukvården är olika exempel på viktig grundservice i samhället som varit föremål för en stark centralisering och motsvarande neddragning av verksamhet ute i regionerna.
Hälsingland är ett landskap som liksom många andra drabbats hårt av denna centraliseringsiver. Servicen blir sämre för människor, befolknings- minskningen fortgår och påskyndas av neddragningarna och en ond spiral uppstår som innebär arbetslöshet, tomma lägenheter, urholkat skatteunderlag, urholkad lokal marknad för företagen etc.
I samband med att lagmannen vid Ljusdals tingsrätt sökt nytt arbete har frågan om tingsrättens framtid åter aktualiserats. En sammanslagning med tingsrätten i Hudiksvall är ett alternativ som förordas av Domstolsverket. Den snabba nedläggningen av tingsrätten i Åmål i vintras tyder på att rege- ringen hyser planer på att fortsätta med sin nedläggnings- och centralise- ringspolitik, när i stället en stark offensiv för regional utveckling och decentralisering vore på sin plats.
Ett konstruktivt alternativ till nedläggning av tingsrätter är att i stället inrikta förändringsarbetet på att göra domstolarnas domkretsar större. Då kan verksamhet bedrivas i flera domstolar med en gemensam domkrets. En sådan konstruktion gör det möjligt att samla specialmål till vissa av enheterna, förstärka vid sjukdom och semestrar men också utjämna arbetsbördan vid toppar samtidigt som det stora flertalet mål av mer normalt slag även fortsättningsvis handläggs vid den domstol som ligger närmast för parterna i målet.
En sådan modell för att bibehålla domstolsverksamhet vid flera mindre domstolar bör enligt min mening prövas framför alternativet med nedlägg- ning av tingsrätter. Kunskap om personer och områdeskännedom som är viktiga delar i domstolarnas arbete kan därmed bevaras. Detta tillsammans med medborgarnas berättigade krav på en snabb och väl fungerande domstolsverksamhet torde kunna förenas i ett alternativ med utökade dom- kretsar i stället för nedläggning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett väl fungerande rättsväsende över hela vårt land,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarad verksamhet vid Ljusdals tingsrätt genom samverkan med Hudiksvalls tingsrätt i en utökad domkrets.
Stockholm den 3 oktober 1999
Sven Bergström (c)