Domtolsväsendets framtida organisation har diskuterats under flera år, vilket medfört stor oro hos både allmänhet och personal. Just nu pågår en slags utsvältning av de mindre tingsrätterna genom dels minskade anslag, dels höjda löner och allmänna kostnader. I de besparingsåtgärder som blir följden riskeras en utarmning av de mindre tingsrätterna som i längden medför att sjunkande kvalitet i handläggningen medför en nedläggning. Det blir också i längden svårt att rekrytera personal om det med jämna mellanrum kommer utredningar eller andra förslag om att minska antalet tingsrätter i landet. Dagens hotande minskning av antalet tingsrätter kommer då till stånd utan att riksdagen egentligen fattat ett sådant beslut. Till exempel finns i Östergötland fyra tingsrätter varav de i Norrköping och Linköping lär klara sig, medan de i Mjölby och Motala hotas av utsvältning. Detta är inte acceptabelt.
Rättstryggheten i Sverige har under senare tid satts i fråga, vilket diskuteras av Centerpartiet i en partimotion om rättstrygghet.
Närheten till hela rättsväsendet, inklusive domstolarna, är mycket viktigt ur rättssäkerhetssynpunkt. Ett mera centraliserat domstolsväsende riskerar att redan alltför långa handläggningstider blir allt längre. Färre tingsrätter medför längre och besvärligare resor för vittnen och parter i brottmål och civilmål. Det är också viktigt att domstolen, särskilt nämndemännen, kan bibehålla en god lokalkännedom. Detta garanteras bara genom att de små tingsrätterna bibehålls.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att behålla de små tingsrätterna.
Stockholm den 28 september 1999
Lena Ek (c)