En reformering av domstolsväsendet har diskuterats under de senaste åren men inte lett till ett underbyggt ställningstagande. Direktiven till Domstolsutredningen slog fast att det är ofrånkomligt att antalet tingsrätter kommer att minska. Som skäl till detta anfördes att domstolsväsendet skall vara organiserat så att det kan uppfylla högt ställda krav på kvalitet i rättsskipningen och kompetens hos personalen och att organisationen skall vara effektiv. I direktiven talas om mer eller mindre obestyrkta tankar om att de små domstolarna är speciellt sårbara vid sjukdom eller ledighet, att kostnadseffektiviteten är mindre god och att möjligheten till rationaliseringar är liten.
Å andra sidan går det inte att bestrida att de mindre tingsrätterna är effektiva med en omloppstid på sina mål som understiger riksgenomsnittet. Likaså visar erfarenheten att den lilla domstolen har lättare med delgivningar än de större domstolarna har. Stora domstolar med långa reseavstånd medför högre kostnader för parter, ombud och vittnen. Dessutom medför de långa reseavstånden en risk att ett större antal förhandlingar måste inställas på grund av att parter och/eller vittnen inte inställer sig.
Förhållanden i Strömstad och Tanum
Strömstads och Tanums kommuner är genom Sveriges EU- inträde numera EU:s yttre gräns med allt vad det innebär då Svinesund numera är en av EU:s större gränsövergångar. Det skall poängteras att det är p.g.a. tidigare arbete över nationsgränsen till Norge och nyvunnen erfarenhet som EU- gräns som denna kompetens är tillgodosedd vid tingsrätten i Strömstad. Det är erfarenheten i det vardagliga arbetet som skapar kompetens och ej dimensioneringen. Tack vare det geografiska läget och effektivitet så hanteras även utländska mål snabbt och för alla parter kostnadseffektivt. Avståndet är avgörande för att dessa mål skall hanteras snabbt. Det förefaller inte lämpligt att ha en gränsdomstol 12 mil från gränsen, vilket skulle bli fallet om Strömstads tingsrätt läggs ner. I omkring 35 procent av brottmålen är parter och vittnen från Norge inblandade. Även i tvistemål finns det ett inte obetydligt antal norrmän. Strömstad är "nästan Norge", vilket har medfört en tradition att norrmännen förvånansvärt villigt inställer sig inför Strömstads tingsrätt. Det är svårt att tro att den traditionen upprätthålls om man från norsk sida skulle tvingas resa ytterligare omkring 10 mil.
Avståndet från det stora norska befolkningscentrat på båda sidorna om Oslofjorden (Halden, Fredrikstad, Sarpsborg och Sandefjord ca 275.000 innevånare) till Uddevalla är omkring 15 mil. De allmänna kommunika- tionerna är dåliga och vägarna är usla! En avståndsökning från Strömstad till Uddevalla kommer att visa sig vara kännbar. Tingsrätten är också något av Norgespecialist och har vana vid internationellträttsliga frågor, t.ex. tillämpning av Luganokonventionen. Om tingsrätten läggs ner kommer det p.g.a. Norgeanknytningen av praktiska skäl att vara nödvändigt att ha tingsställe i Strömstad med ting mer än genomsnittligt en gång i veckan. Efter omorganisationer i åklagarväsendet har förhållandena i Strömstad ansetts så speciella att det har beslutats att bemannad lokal åklagare skall finnas i Strömstad. Förhållandena inom tingsrättens domkrets är sådan att det norska inflytandet ständigt ökar. Gränshandeln har ökat explosionsartat under de senaste åren, omkring 15 procent av fastighetsköpen görs av norrmän, företagsköp har gjorts av norrmän och stora byggnads- och affärsprojekt planeras av norrmän.
Inom tingsrättens domkrets finns tre advokatbyråer samt en juridisk byrå. Härtill kommer att några advokatbyråer har filialer i Strömstad. Det framstår som verklighetsfrämmande att tro att den verksamheten inte skulle påverkas negativt om tingsrätten läggs ned.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Strömstads tingsrätt inte läggs ned.
Stockholm den 24 september 1999
Inger René (m)
Kent Olsson (m)