1 Inledning
Vänsterpartiet delar den analys regeringen gör vad beträffar behovet av förenklade metoder för internationell rättslig hjälp i brottmål med anledning av den ökade gränsöverskridande brottsligheten. Det är nödvändigt för att effektivt kunna utnyttja rättsliga resurser att vissa byråkratiska hinder undanröjs. Detta gäller särskilt de förändringar som görs i fråga om ansökan om rättslig hjälp vilken enligt den föreslagna lagen skall gå direkt till det juridiska systemet istället för den diplomatiska vägen. Det torde betyda snabbare handläggning och därmed att systemet blir mer kostnadseffektivt.
Andra förändringar är vi däremot mera tveksamma till, och det gäller dels att kravet på dubbel straffbarhet i vissa fall slopas, dels att beslutsbefogenheter i vissa frågor flyttar från den rättsliga instansen till regeringen. Det gäller också andra rättssäkerhetskrav så som möjligheter till överklagande och frågan huruvida svenska myndigheter skall kunna begära åtgärder utomlands som inte ingår i den svenska rättsordningen. Dessa tveksamheter kommer att redovisas nedan.
2 Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning
Vid en begäran om rättslig hjälp från annat land med ovanstående åtgärder skall dessa vägras efter prövning i domstol om denna åtgärd inte skulle kunnat ha vidtagits i ett svenskt brottmål. Detta är positivt. Däremot finns inget förbud för svenska myndigheter mot att begära rättslig hjälp avseende åtgärder som inte kan utföras i ett rättsligt förfarande i Sverige. Vänsterpartiet anser att det inte räcker med den möjlighet som bjuds att staten som skall bistå med den rättsliga hjälpen kan begära domstolsprövning. Således skall en reglering införas som innebär ett förbud för svenska myndigheter att begära rättslig hjälp avseende åtgärder som inte skulle vara tillåtna i ett svenskt brottmål.
3 Överförande av frihetsberövade för förhör m.m.
Enligt regeringens förslag skall en person kunna överföras för förhör, konfrontation m.m. till annan stat. Även i detta sammanhang kommer den ansökande statens regler i brottmål att vara tillämpliga. Detta innebär att den frihetsberövade kommer att kunna tvingas att under ed lämna utsaga. Detta måste anses strida mot svensk rättstradition. Således skall ett förbud mot överförande av frihetsberövad då den frihetsberövade kan tvingas genomföra ett vittnesmål under ed införas.
Vidare ges i den nya lagregleringen ingen möjlighet till överklagande för den person som skall överföras. Även detta måste anses otillfredsställande. När det gäller en så ingripande åtgärd som överförande till annan stat för förhör m.m. torde det inte vara förenligt med ett värnande om rättssäkerheten och inte heller i enlighet med vare sig svensk eller europeisk rättstradition att inte ge en sådan möjlighet. Således skall en möjlighet till överprövning av domstol efter överklagande från den frihetsberövade införas.
4 Politiska brott, ordre public m.m.
I propositionen föreslås regeringen bli den instans som skall handlägga frågan om vägran att bistå med rättslig hjälp i brottmål avseende politiska brott, brott med ordre public karaktär m.m. Vänsterpartiet anser inte att detta är en tillfredsställande lösning. Att det är fråga om en fakultativ vägransgrund gör att det kan komma att handla om svårigheter när ett ärende skall överlämnas till regeringen. Detta är dock inte den allvarligaste invändningen. Det kan i detta sammanhang bli fråga om ärenden av utrikespolitiskt känslig natur. Detta innebär i sig att hänsyn som inte hör hemma i den juridiska processen kan komma att bli avgörande. Var efter de politiska majoriteterna skiftar kan olika hänsyn komma att tas, detta är mycket otillfredsställande. Att regeringen skulle vara bättre skickad än domstolarna att avgöra huruvida beslutet inte står i strid med Sveriges internationella åtaganden är inte heller godtagbart som argument. Vi anser att domstolarna är väl skickade att göra denna bedömning. En prövning av dessa vägransgrunder, oavsett om de är fakultativa eller obligatoriska, skall således ske i domstol för att undvika politiskt "godtycke" och för att säkerställa en rättssäker process.
I propositionen föreslås också att en ansökan om rättslig hjälp som framställts av en medlemsstat i Europeiska unionen, Norge eller Island inte får avslås på grund av att det kan anses vara fråga om ett politiskt brott. De olika europeiska strafflagstiftningarna är inte harmoniserade. Våra rättssystem skiljer sig åt på många sätt. Det kan därmed inte anses tillfredsställande att Sverige inte tillåts göra en självständig prövning huruvida ansökan rättslig hjälp skall bifallas i ärenden som kommer från någon av dessa stater. Förslaget skall således avslås.
5 Res judicata
Den nuvarande regleringen angående begäran om rättslig hjälp är, som regeringen påpekat, snårig och ansökningar om rättslig hjälp bedöms olika beroende på varifrån ansökan inges och vilka åtgärder som begärs. Detta är olyckligt och behöver åtgärdas. Vänsterpartiet anser att en avkunnad dom eller ett beslut om åtalsunderlåtelse i Sverige skall anses som hinder för att bifalla begäran om internationell rättslig hjälp i brottmål. Res judicata skall således anses som en obligatorisk vägransgrund i dessa avseenden.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagförslaget som innebär att svenska myndigheter inte kan begära internationell rättslig hjälp avseende åtgärder vilka inte är lagliga enligt svensk rätt,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagförslaget som innebär att ett förbud mot överförande av frihetsberövad utan samtycke införs i fall, då överförandet kan komma att innebära att den frihetsberövade tvingas lämna utsaga under ed,
3. att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagförslaget som innebär att rätt till överklagande införs för den frihetsberövade i frågor om överförande för förhör m.m.,
4. att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagförslaget som innebär att frågor om vägran att bistå med rättslig hjälp när det gäller politiska brott, ordre public m.m. skall avgöras av domstol,
5. att riksdagen avslår förslaget att rättslig hjälp avseende brott som bedöms som politiska brott inte får vägras när det gäller ansökningar från medlemsstat i den europeiska unionen, Norge eller Island,
6. att riksdagen beslutar om sådan ändring av lagförslaget som innebär att res judicata skall vara ett obligatoriskt hinder för bifall till begäran om internationell rättslig hjälp i brottmål.
Stockholm den 5 april 2000
Alice Åström (v)
Ingrid Burman (v)
Lena Olsson (v)
Ulla Hoffmann (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Rolf Olsson (v)
Claes Stockhaus (v)
Carlinge Wisberg (v)
Yvonne Oscarsson (v)