Vänsterpartiet har under flera år lyft fram frågan om polisens internutredningar och då uppmärksammat flera svagheter i det system som finns idag. Trots att det skett en del förändringar anser vi fortfarande att situationen är otillfredsställande.
När poliser blir misstänkta för brott är det alltid mycket allvarligt eftersom det är den yrkesgrupp som har att upprätthålla lag och ordning och dessutom har en mängd befogenheter att genomföra detta. För att dessa medel skall kunna användas till fullo när det krävs och för att polisen därmed skall kunna utföra sin huvuduppgift måste allmänheten känna ett förtroende för poliskåren. Förtroendet för poliskåren är viktigt för säkerheten i samhället och för demokratin i stort men också för att arbetssituationen för poliserna själva skall kännas tillfredsställande.
Det nuvarande systemet med internutredningar förutsätter att förundersökningsledaren är en åklagare men poliser ingår givetvis i utredningsarbetet. Sedan något år har målsättningen varit att koncentrera internutredningar till färre platser i landet för att minska misstankar om att kollegial hänsyn skall vägas in i utredningen. Denna målsättning har inte genomförts överallt. Ett exempel där detta inte genomförts är Malmö polisdistrikt. Detta distrikt fick också hård kritik av Justitieombudsmannen vid den senaste granskningen.
De senaste åren har en hel del uppmärksammade fall där poliser varit misstänkta för brott, framför allt övervåld, slutat med att åtal inte väckts. Det har ofta, men inte alltid, varit fråga om situationer som haft samband med demonstrationer och manifestationer av olika slag. Flera av dessa fall har skarpt kritiserats i media och bland allmänheten. Detta skapar incitament för ett bristande förtroende för poliskåren kanske framför allt bland unga människor.
Vi är medvetna om att gränsdragningarna inte är lätta att göra eftersom polisen är en av de få yrkesgrupper som har rätt att bruka våld i samband med tjänsteutövning och ibland till och med är skyldiga att göra det. Det är därför extra viktigt att utredningarna när en polis misstänks för brott inte kan ifrågasättas. Detta för att upprätthålla allmänhetens förtroende för polisen och därmed rättsväsendet i stort men också för att skapa en god arbetssituation för poliskåren.
En ny modell
I vårt grannland Norge har man tidigare handskats med internutredningar på samma sätt som i Sverige. Det norska systemet var starkt ifrågasatt liksom det svenska är i dag. I Norge använder man sig numera av en modell som visat sig bättre och som blivit väl mottagen av den norska allmänheten. Denna modell är uppbyggd så att varje åklagarmyndighet har en oberoende grupp som består av domare, advokat och polis med åklagarbakgrund (i Norge är poliser även åklagare i enklare mål). Denna grupp ansvarar för alla internutredningar. Utredningen överlämnas sedan till åklagare som fattar beslut om åtal, precis som i alla andra utredningar.
Denna modell har lett till att allmänhetens förtroende för utredningarna väsentligt har ökat och de enskilda polismän som frias verkligen blir friade och inte misstrodda som ofta var fallet i det gamla systemet.
Trots flera utredningar om polisens internutredningar i Sverige har vi fortfarande kvar ett system som i stora stycken innebär att man utreder sig själv. Detta är en otillfredsställande situation som inte längre kan accepteras. Vänsterpartiet anser att det nu är dags att ta steget till en oberoende utredningsverksamhet, till exempel enligt den norska modellen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring som innebär att polisens interna utredningar utförs av oberoende utredare.
Stockholm den 1 oktober 1999
Gudrun Schyman (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Tanja Linderborg (v)
Yvonne Oscarsson (v)
Alice Åström (v)