Polisen och övriga rättsvårdande myndigheters resurser måste förstärkas. Den centralisering och nedrustning som har ägt rum de senaste åren har allvarligt försvagat polisens och rättsvårdande myndigheters möjligheter att fungera på ett tillfredsställande sätt. Det gäller inte minst Kalmar län.
Nedrustningen leder till att medborgarnas förtroende för rättsväsendet undergrävs. Den enskildes rättstrygghet och rättssäkerhet hotas. Många känner sig rättslösa och fyllda av vanmakt. Det slutar med uppgivenhet. Brott anmäls inte. Det känns meningslöst. Inget händer. Brottet kommer ändå inte att klaras upp. Händer något en natt i norra delen av Kalmar län, skall vakthavande befäl larmas. De befinner sig 20 mil bort i centralorten Kalmar. Är inte telefonledningen upptagen kan beskedet bli att närmaste polispatrull befinner sig tio mil bort från olycksplatsen. Det är lätt att förstå uppgivenheten. Otryggheten breder ut sig. Ett sådant rättssamhälle kan vi inte ha. Den enskilde måste kunna känna sig trygg i sitt hem, på gator och torg och i sin bygd. Inom domstolsväsendet ökar handläggningstiderna. Målen blir fler. Mål och ärenden drar ut på tiden.
I ett demokratiskt samhälle är det avgörande att medborgarna känner tilltro till och förtroende för rättsväsendet. Respekten för rättsväsendet och hur väl rättsväsendet "fungerar" är i den meningen omvänt beroende av medborgar- nas förtroende.
Regering och riksdag kan inte passivt acceptera en accelererande utveck- ling där enskildas rättstrygghet och rättssäkerhet står på spel. Resurserna till polis och rättsvårdande myndigheter i länen måste förstärkas kraftigt. Målsättning och inriktningen på en sådan offensiv satsning för att förstärka rättssäkerheten för invånarna i landet såväl som i Kalmar län måste ta sikte på
- att ha operativ polisiär närvaro i varje kommun i landet och Kalmar län dygnet runt,
- att korta ner handläggningstiderna i domstolarna och hos de övriga rättsvårdande myndigheterna i landet och länet,
- att säkra existensen av alla tingsrätter i landet och länet,
- att ge kriminalvården i landet och länet ökade resurser att förhindra återfall i brott.
Vad som ovan sagts om inriktningen och förstärkningen av polis och rättsvårdande myndigheter såväl i landet som i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Polisväsendet har försvagats
Under 1990-talet har antalet polismyndigheter skurits ned från sex till en enda i Kalmar län. Polisen har fått nya arbetssätt genom närpolisreformen och den nya inriktningen mot ett mer problemorienterat arbetssätt. Det innebär i sig en decentralisering av den dagliga polisverksamheten på basplanet. Men samtidigt har en kraftig centralisering skett av överbyggnad, operativa resurser nattetid och helger.
Rättsväsendet kostar närmare 22 miljarder kronor under ett år vilket, enligt Riksdagens revisorer, motsvarar 60 miljoner kronor per dag. Årligen betalar varje person i Kalmar län 2 500 kronor och varje hushåll 5 700 kronor för den verksamhet som bedrivs inom rättsväsendet. Det är rimligt att kräva att skattebetalarna och därmed samhällsmedborgarna och länsinvånarna får valuta för pengarna i form av trygghet tillbaka för sig själva, för sina närmaste och för sin omgivning.
Stärk närpolisen
Närpoliserna måste vara synliga och därmed vara ute i samhället så mycket som möjligt inom sitt närpolisområde. Det är därför angeläget att inte närpolisernas tid upptas av för mycket inre tjänst. En annan angelägen åtgärd för att stärka närpolisreformens genomslag är att begränsa närpolisens ansvar för utryckningsverksamhet. Närpolisen får i dag ofta rycka in och förstärka utryckningen. Detta bidrar till att många närpolistjänster inte är besatta. Förutsättningarna för närpolisreformen har därmed allvarligt rubbats. Vad som ovan sagts om närpolisens tid för inre tjänst och begränsat utryckningsansvar i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Ökad resurstilldelning
Polisresurserna är ojämnt fördelade över landet. Betydande resursbrist finns i Kalmar län. Det finns i dag på flera håll brister i resursanvändningen då schemalagd arbetstid inte stämmer överens med behoven och att vakanta tjänster inte kan tillsättas. I den ovannämnda rapporten från Riksdagens revisorer noterar dessa "med förvåning" att andelen tjänstgörande poliser under helgnätterna minskat, och de betonar vikten av att ett tillräckligt antal poliser tjänstgör under helgnätter.
Polisväsendet måste vara flexibelt och snabbt kunna möta en ny situation på lokal nivå. Statsmakterna har att kontinuerligt följa denna utveckling och vid behov ingripa för att tillse att polisorganisationen fungerar optimalt. För att detta skall vara möjligt är det en förutsättning att det finns tillgång till polis under dygnets alla timmar i varje kommun i Kalmar län. För att möta ett glesbygdsläns specifika förutsättningar som Kalmar läns med långa avstånd är det av vikt att det vid fördelningen av polisresurser inom landet finns en särskild glesbygdsfaktor. Vad som ovan sägs om tillgång till polis och en särskild glesbygdsfaktor för bl.a. Kalmar län vid tilldelningen av resurser bör ges regeringen till känna.
Renodlade uppgifter
Polisens arbetsuppgifter bör renodlas på så sätt att polisen kan ägna sig åt det den är bra på, dvs att sköta de polisiära uppgifterna, medan civilanställda ska ägna sig åt det de är bra på, dvs att sköta den dagliga praktiska och administrativa delen av polisens arbete. Det innebär att antalet civilanställda i högre utsträckning bör anställas inom polisen. Vad som här sägs om behovet av ökad andel civilanställda inom polisen i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Post- och bankrån
Post- och bankrånen har ökat oroväckande i sydöstra Sverige, i inre Småland och Östergötland. Det är viktigt att erbjuda ett starkt skydd för post- och bankkontor på småorter. Rån har blivit svårare att genomföra eftersom möjligheterna att komma över kontanter minskat på andra håll, vilket tenderat att leda till att alltfler småorter utsatts för post- och bankrån. Det är angeläget att statsmakterna inte kapitulerar inför denna utveckling, utan tvärtom skärper skyddet för de mindre post- och bankkontoren. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringsdirektiv
För att öka resurserna till Kalmar län är det också viktigt att öka de totala anslagen till de rättsvårdande myndigheterna i landet. I Centerpartiets budgetförslag finns en satsning på polis och de rättsvårdande myndigheterna med en halv miljard utöver vad regeringen föreslår. Riksdagen bör bifalla Centerpartiets budgetförslag. Det bör vidare ankomma på regeringen att ge sådana direktiv till Rikspolisstyrelsen att resurserna till Kalmar län ökas för att förstärka polisen och de rättsvårdande myndigheterna. Det bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen och förstärkningen av polis och rättsvårdande myndigheter i Kalmar län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om närpolisens tid för inre tjänst och begränsade utryckningsansvar i Kalmar län,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgång till polis och särskild glesbygdsfaktor för bl.a. Kalmar län vid fördelningen av polisresurser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ökat behov av civilanställd personal inom polisen i Kalmar län,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat skydd för de mindre post- och bankkontoren i bl.a. Kalmar län,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sådan direktivgivning från regeringen till Rikspolisstyrelsen att polisens och de rättsvårdande myndigheternas resurser i Kalmar län förstärks.
Stockholm den 1 oktober 1999
Agne Hansson (c)