Föregående år aktualiserade jag frågan om eftersökning av försvunna personer i motion Ju210. Sedan dess har en del hänt. Enligt uppgift pågår utbildning av poliser i "Managing Search Operation". Även ett nordiskt samarbete har inletts. Enligt RPS inleds också ett samarbete mellan polis- myndigheter runt om i landet och frivilligorganisationer. Allt detta är utmärkt. Fortfarande har dock även under sistlidna år ett antal fall upp- märksammats där eftersökningen inte fungerat. Detta innebär att mycket fortfarande återstår att göra. Jag har till exempel inte fått några rapporter som tyder på att samarbete inletts med försvarsmakten. Försvaret har stora resurser och relevant utrustning som med fördel skulle kunna utnyttjas på ett mer organiserat sätt vid eftersök. Jag avser insatser med utrustning för mörkerseende, helikoptrar, målsökningsutrustning, värmedetektion etc. Flygbasjägarförbanden är för övrigt specialister på att finna folk i terrängen. Vidare har inget framkommit som tyder på att landets samlade resurser med avseende på kartor utnyttjas. Med modern teknik kan nästan allt kartmaterial över Sverige bli åtkomligt genom en knapptryckning.
Sedan föregående års motion har spårhundsverksamheten i Storbritannien utvecklats ytterligare. Förutom i Essex har ytterligare ett antal polisdistrikt skaffat blodhundar. Dessutom har Essexpolisen tränat ett par schäferhundar på samma sätt som blodhundarna och därvid nått väsentligt bättre resultat vid spårningen än vad som är fallet efter traditionell träning. Man avser nu att försöka skyddsträna dessa två schäfrar för att se om de fortfarande klarar spårningen lika bra efter denna tilläggsträning.Vid gamla spår är dock blodhundarna överlägsna. Fallbeskrivningar från Essex visar bland annat hur blodhunden Sherlock, blott 7,5 månader gammal spårar och finner en 57-årig kvinna som 26 timmar tidigare försvunnit från ett sjukhus. Hunden började sitt arbete inne på sjukhusområdet, där under de förlupna 26 timmarna åtskilliga personer passerat, och avslutade med att hitta den försvunna kvinnan sittande i skogen. Blodhunden Morse gav sig ut vid 15 månaders ålder för att söka efter en mentalpatient, som varit försvunnen i 14 timmar. Spåret startade med att Morse luktade på förarsätet i den försvunnas bil och avslutades i ett hus där man först försökte förneka att patienten uppehöll sig. Uppdraget klarades på 10 minuter. Detta kan delvis förklaras med att inga andra sökinsatser ännu var gjorda och hunden fick chansen till ett "rent" spår.
Som anfördes i fjolårets motion finns det i USA även frivilliga blodhundsteam som står till polisens förfogande. Dessa team tränas oftast i samarbete med polisen. På så sätt kan man säkerställa en god kvalitet på träningen. Det är alltså inte nödvändigt att svensk polis själv äger och tränar blodhundsteam. Ett team bör vara uppbyggt så att det, förutom förare och hund, finns en eller två skickliga kartläsare som springer med samt någon sambandsperson med ständig radiokontakt med teamet. Detta för att för- stärkning, ambulans eller andra insatser såsom utbytesteam etc. snabbt skall kunna sättas in. Som jag anförde i fjol är det av största vikt att vi i Sverige snarast drar konsekvenserna av egna och andras erfarenheter avseende eftersökning av försvunna personer. Insatser av relativt billiga och enkla medel som räddar människoliv får inte försenas ytterligare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eftersökning av försvunna personer.
Stockholm den 3 oktober 1999
Göran Lindblad (m)