Inledning
I december 1997 lade regeringen fram en proposition med förslag om Sveriges anslutning till det s.k. Schengensamarbetet. Förslaget har godkänts av riksdagen. Miljöpartiet de gröna (Miljöpartiet) yrkade, i samband härmed, i motion 1997/98:Ju18 att riksdagen skulle avslå propositionen, bland annat med motiveringen att riksdagen förutsattes godkänna avtalet utan kunskap om de krav på ändrad lagstiftning som skulle komma att krävas. De farhågor Miljöpartiet hade då och som redovisats i ovan nämnda motion samt i motion 1997/98:Ju220 har nu, i och med regeringens proposition, besannats. Miljöpartiet hade helst sett att Sverige avstått från att ansluta sig till Schengenavtalet och tycker att den svenska anslutningen till avtalet skedde på ett odemokratiskt och därmed oacceptabelt sätt. Det är därför också problematiskt för Miljöpartiet att ha åsikter om den tvingande följdlagstiftning som blir resultatet av riksdagens godkännande av avtalet.
Eftersom Miljöpartiet inser att det krävs följdlagstiftning för att berörda myndigheters tjänstemän skall kunna utföra sitt arbete i enlighet med avtalet begränsar sig Miljöpartiet till synpunkter på föreslagen lagstiftning enligt följande.
Ny formell grund för avvisning
Regeringen föreslår att en ny formell grund för avvisning, som motsvarar inresevillkoren i artikel 5 i Schengenkonventionen, förs in i 4 kap. 1 § utlänningslagen (1989:529). Av denna artikel följer att Sverige och övriga Schengenstater åtar sig en skyldighet att vägra tillträde bl.a. för en utlänning som förts upp på den s.k. spärrlistan i Schengens informationssystem (SIS) enligt artikel 96 i Schengenkonventionen. Registrering på spärrlistan innebär att den registrerande staten ansett utlänningen utgöra ett hot mot allmän ordning eller säkerhet eller mot statens säkerhet, eller att utlänningen varit föremål för en åtgärd som innebär avvisning eller motsvarande och som medför förbud att resa in i landet.
Miljöpartiet vill poängtera att det inte föreligger någon automatisk skyldig- het för svenska myndigheter att avvisa en person som upptagits på spärr- listan. En grundligare bedömning bör göras av svenska myndigheter innan någon avvisas från landet. Det bör klart framgå att svenska myndigheter inte måste avvisa någon som upptagits på spärrlistan och att de skall göra en självständig bedömning.
Utfärdande av visering i vissa fall
Artikel 10 i Schengenkonventionen innebär att en Schengenvisering som utfärdats av behörig myndighet i en Schengenstat skall gälla såväl för inresa i Sverige som i alla övriga Schengenstater. Avsikten är att samtliga Schengenstater skall införa en enda enhetlig visering och att denna skall gälla för inresa till samtliga staters territorium.
Regeringen föreslår därför att en bestämmelse införs vilken innebär att en enhetlig visering som har utfärdats av en behörig myndighet i en Schengen- stat gäller i Sverige. Regeringen skall även ges möjlighet att ingå avtal med en annan Schengenstat om att den staten skall representera Sverige vid beviljande av viseringar.
Miljöpartiet anser inte att Sverige skall överlåta beslutanderätt och myndighetsutövning åt andra Schengenstater eller utländska organ. Regler om enhetlig visering innebär vidare att många fler länders medborgare måste ha visum för att kunna resa till Sverige. Det är nämligen så att inget enskilt Schengenland kan avskaffa visumtvånget för något av de länder som finns upptagna på en lista över visumpliktiga länder, eftersom visum till ett land i praktiken kommer att gälla hela EU. Endast tjugo länders medborgare slipper visum för inresa till EU. Sverige kommer således inte ensamt kunna ha visumfrihet för de länder vi vill. Mot bakgrund av detta anser Miljöpartiet att det inte skall införas en bestämmelse vilken innebär att en enhetlig visering som har utfärdats av en behörig myndighet i en Schengenstat gäller i Sverige.
Återkallelse av uppehållstillstånd
Regeringen förslår att en ny grund för återkallelse av uppehållstillstånd, som innebär att återkallelse får ske i fall som avses i artikel 25 i Schengenkonventionen - om utlänningen har rapporterats på spärrlista enligt artikel 96 - förs in i 2 kap. 10 § utlänningslagen.
Bestämmelserna avser att tillgodose en stats intresse av att en icke önskvärd utlännings vistelse i det landet förhindras, men de riktas i första hand inte mot utlänningens vistelse i det land som inte önskar att utlänningen skall medges inresa, utan mot utlänningens vistelse i en annan Schengenstat.
Sveriges Advokatsamfund har i sitt remissvar funnit det anmärkningsvärt att ett starkt nationellt intresse i en annan Schengenstat för att en person inte skall beviljas uppehållstillstånd i det landet skall vara tillräckligt för att återkalla ett uppehållstillstånd i Sverige. EU-kritiska rådet betonar att det klart skall framgå att svenska myndigheter självständigt bör kunna granska grunden för att en person uppförts på spärrlistan. Miljöpartiet instämmer med remissinstanserna och anser att en annan stats nationella intressen inte skall påverka Sveriges bedömning av om uppehållstillstånd skall utfärdas eller inte. Det måste klart framgå att Schengenkonventionen inte innebär någon skyldighet att återkalla ett uppehållstillstånd och att svenska myndigheter kan göra en självständig bedömning.
Polisiärt och rättsligt samarbete
Det polisiära och rättsliga samarbetet är en del av de s.k. kompensatoriska åtgärder som syftar till att kunna avskaffa personkontroller vid de inre gränserna. Miljöpartiet har motsatt sig avskaffandet av personkontroller eftersom de kompensatoriska åtgärder som måste införas för att ersätta dessa är av den digniteten att det uppstår svårigheter att demokratiskt kontrollera utövandet.
Miljöpartiet anser att tjänstemän från Schengenländerna inte skall kunna bedriva gränsöverskridande övervakning på svenskt territorium. Gräns- överskridande övervakning föreslås nämligen kunna ske vid överskridande av alla typer av gränser, till skillnad från gränsöverskridande förföljande som bara får ske över landgräns. Detta innebär att polismän och i vissa fall tulltjänstemän från alla Schengenstater kan utöva övervakning här i landet. De utländska tjänstemännen får även medföra sina tjänstevapen eftersom Sverige inte ställt upp några förbud mot medförande av dessa. Dessutom kommer brottsbalkens regler om tjänstemäns straffrättsliga skydd och ansvar att göras tillämpliga på utländska tjänstemän. Skadeståndsskyldighet som har uppkommit till följd av utländska tjänstemäns handlande skall också ersättas av Sverige. Detta motsätter sig Miljöpartiet.
Om Svenska staten skall ha skadeståndsskyldighet för dessa utländska tjänstemän borde staten rimligen ha en möjlighet att ställa deras myndighets- utövning under JO:s och JK:s tillsyn. Regeringen anser dock inte att den nya lagstiftningen föranleder några ändringar i reglerna om JO:s och JK:s tillsyn. Miljöpartiet håller inte heller på denna punkt med regeringen.
Schengens informationssystem
Schengens informationssystem, SIS, är ett datasystem, vilket är uppbyggt som ett spanings- och efterlysningsregister. SIS får innehålla vissa angivna typer av uppgifter, nämligen uppgifter om personer, föremål och fordon, som är nödvändiga för vissa särskilda ändamål. Ändamålen är förvarstagande för utlämning, införande på spärrlista, omhändertagande av personer, uppgift om uppehållsort eller hemvist, hemlig övervakning eller särskild kontroll samt efterlysning av fordon eller andra föremål. Registrering i SIS avser alltså inte endast brottslingar utan även andra personkategorier som t.ex. asylsökande som skall vägras tillträde till hela Schengenterritoriet av den enda anledningen att de fått slutligt avslag på sin asylansökan i medlemslandet.
När det gäller enskildas rätt att ta del av uppgifter om sig själva i SIS, skall nationell rätt gälla enligt Schengenkonventionen. Det innebär att person- uppgiftslagens regler om informationsskyldighet blir tillämpliga, om inte annat föreskrivs. Regeringen föreslår inte att personuppgiftslagens bestämmelser skall frångås och anser därför att det inte behövs något särskilt påpekande om detta i den nya lagen. Detta trots att Datainspektionen anfört att det bör framgå direkt av lagen om Schengens informationssystem vad som gäller i detta avseende. Miljöpartiet instämmer med Datainspektionen.
Miljöpartiet anser nu, liksom tidigare, att SIS öppnar för ett alltför vid- sträckt flöde av uppgifter och alltför omfattande registrering av personer som påträffas centralt eller perifert i polisens spaningsarbete. Det finns stora risker för att oskyldiga personer kommer att drabbas, i och med att systemet inte uppfyller de krav på rättssäkerhet som bör ställas i en demokrati. Insyn och kontroll i registerföringen nämns över huvud taget inte i propositionen, trots att det ur en svensk synvinkel borde vara särskilt angeläget då det inte råder någon offentlighetsprincip inom Schengensamarbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ny formell grund för avvisning,
2. att riksdagen beslutar om ändring i förslag till lag om ändring i utlänningslagen (1989:529) enligt vad i motionen anförts om utfärdande av visering i vissa fall,
3. att riksdagen beslutar om ändring i förslag till lag om ändring i utlänningslagen (1989:529) enligt vad i motionen anförts om åter- kallelse av uppehållstillstånd,
4. att riksdagen beslutar om ändring i förslag till lag om inter- nationellt polisiärt samarbete enligt vad i motionen anförts om gränsöverskridande övervakning,
5. att riksdagen beslutar om ändring i förslag till lag om inter- nationellt polisiärt samarbete enligt vad i motionen anförts om utländska tjänstemäns straffrättsliga skydd och ansvar,
6. att riksdagen beslutar om ändring i förslag till lag om internationellt polisiärt samarbete enligt vad i motionen anförts om Sveriges skadeståndsskyldighet för utländska tjänstemän,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utländska tjänstemäns myndighetsutövning skall vara underställd JO:s och JK:s tillsyn,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enskildas rätt att ta del av uppgifter om sig själva i SIS,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insyn och kontroll av SIS.
Stockholm den 13 mars 2000
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Lars Ångström (mp)
Thomas Julin (mp)