Nuvarande bestämmelser om utbildning av ordningsvakter finns i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd angående ordningsvakter. Utbildningens målsättning är att en ordningsvakt skall bibringas så goda kunskaper att förekommande arbetsuppgifter kan lösas på ett korrekt och smidigt sätt. I föreskrifterna finns också bestämmelser bl.a. om polischefens ansvar för utbildningen, om hur den skall genomföras, kursinnehåll och omfattning.
Rikspolisstyrelsen kan medge dispens från kraven i föreskrifterna. I dagsläget har tre bevakningsföretag beviljats tillstånd att själva bedriva utbildning av ordningsvakter.
De ordningsvakter som är anställda av bevakningsföretag får en längre utbildning medan de som är frilansande endast får en mycket kort grundutbildning.
Miljöpartiet anser att den nuvarande utbildningen för ordningsvakter inte är tillfredsställande. Basutbildningen måste samordnas och bli längre samt fortbildning måste ske kontinuerligt och vara obligatoriskt.
Frågans dignitet beror på att ordningsvakterna har befogenheter som annars i princip endast tillkommer polismän, exempelvis omhändertagande av berusade personer.
Konflikthantering där kunskaper och tillvägagångssätt där hjärna och hjärta används istället för batonger måste in i utbildningen. Mental förberedelse, attityder och bemötande kan ibland avgöra om väktarens ingripande blir en framgång eller leder till våld och skador. Även ordningsvakterna behöver få hjälp att bearbeta för dem svåra och besvärliga situationer. En grundkurs på några få timmar kan inte lära en ordningsvakt att kontrollera sin stress och visa ett gott bemötande för att undvika att tillgripa våld. Till det behövs återkommande utbildningar som innehåller etik, moral, att förutse händelseförlopp, mental förberedelse inför ingripande, stresskontroll, attityder, självskydd och lagstiftning.
Det bästa vore om Polishögskolan kunde administrera och ansvara för alla ordningsvakters utbildning eftersom den specifika kunskapen finns inom denna skola.
I betänkandet 1998/99:JuU21 där frågan sist behandlades svarade utskottet att frågor om ordningsvakternas utbildning och den framtida användningen av dem för närvarande bereds i Regeringskansliet.
Frågan har emellertid varit aktuell under många år och inga åtgärder har vidtagits eller aviserats. Miljöpartiet anser att ett tillkännagivande till regeringen är av stor vikt så att ett förslag från regeringen med skyndsamhet presenteras riksdagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att med skyndsamhet förändra utbildningen för ordningsvakter.
Stockholm den 30 september 1999
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Thomas Julin (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Ewa Larsson (mp)