En av rättsstatens viktigaste uppgifter är att garantera rättstrygghet för medborgarna. Tryggheten på gator och torg måste kunna säkras, och hemmens okränkbarhet respekteras. Tyvärr upplever vi i dag att otryggheten breder ut sig i det svenska samhället. Våld, stölder och skadegörelse utgör ett alltför vanligt inslag i många människors vardag.
Unga människor utsätts för knivvåld på öppen gata, kvinnor utsätts för övergrepp och många gamla känner inte trygghet i sitt eget hem. Utveck- lingen är negativ.
Under senare år har en kraftig minskning av polisens resurser genomförts. Detta har inträffat samtidigt som oron för brottsutvecklingen tilltagit. Polisen har helt enkelt inte haft möjlighet att motsvara allmänhetens trygghetskrav. Detta har i sin tur medfört att man bl.a. på vissa orter känt sig tvungen att bilda egna trygghetssystem på olika sätt. Man har gemensamt bevakat vissa platser utifrån uppgjorda scheman, eller också på annat sätt fått ta saken i egna händer.
Denna utveckling är högst otillfredsställande. Polisens huvuduppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att uppdaga och beivra brott har inte kunnat fullföljas. Resursminskningen har tagit sig mycket olyckliga uttryck. Ålderssammansättningen inom kåren har förskjutits uppåt, bl.a. beroende på stoppet när det gällde utbildning vid Polishögskolan. Vidare har man tvingats genomföra olyckliga organisatoriska förändringar, förändringar som oftast inneburit ökad centralisering och längre avstånd mellan polisen och medborgarna. Genom att tillämpa principen "ordets makt över tanken", har man klätt förändringarna i positiva ordalag och oftast under begrepp som närhet och effektivisering. Detta samtidigt som förändringarna oftast inneburit motsatsen.
I ett skede när brottsligheten blev råare och de kriminella använde sig av alltmera sofistikerade metoder reducerades svensk polis kraftigt. Detta är negativt och ansvarslöst. Många kriminella åker jetplan från land till land samtidigt som svensk polis har svårt att få bensinkontot att gå ihop. Denna utveckling måste brytas.
I Jönköpings län har resursminskningen framtvingat organisations- förändringar i skilda steg. Om man tar Vetlanda kommun som exempel så var det så att fram till 1994 var Vetlanda ett eget polisdistrikt med i princip full polisverksamhet och service. Allmänheten kände sin polis och verksamhetens olika grenar var väl förankrade i bygden. Så är det inte i dag. Stora delar har centraliserats och polisresurserna har minskat radikalt. Det har gått så långt så att om någon kommer till polisstationens dörr och trycker på porttelefonen, i hopp om att någon polis finns i närheten, då svarar någon i polisvakten i Jönköping, som ligger ca 8 mil från Vetlanda. Vetlanda- stationen är öppen 0900-1500. Många förvånade ögonbryn har säkerligen höjts utanför den dörren. Samtidigt har närpolisernas antal minskat från sjutton till sex på tre år. Personer som omhändertas efter kl 1600 får transporteras till Eksjö eftersom "finkan" i Vetlanda inte är bemannad. Avstånden har gjort att mycket av tiden går åt till transporter. Vissa nätter har en polispatrull fått köra upp till 50 mil.
Situationen kommer tydligen att tvinga fram ytterligare åtgärder på Höglandet. Enligt planerna kan det bli så att vissa tider på nätterna är hela området bemannat med enbart två polispatruller. Området gäller då kommuner runt de gamla städerna Tranås, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda.
Ett annat exempel kan gälla växelservicen. Om någon står på torget i Eksjö och behöver hjälp och vederbörande ringer polisen så svarar länsväxeln som ligger i Eksjö. Samtalet går sedan till länskommunikationscentralen i Jönköping, som därefter dirigerar en bil till torget i Eksjö.
Ovanstående exempel är inte redovisade som kritik mot polisledningen eller personalen i Jönköpings län. Resursminskningen har framtvingat radikala åtgärder. Jag konstaterar att så här kan det inte fortsätta. Radikala resursförstärkningar krävs till svensk polis. Det kriminella mönstret påverkas av polisresurserna. Nu blir det allt vanligare att grovt belastade personer bosätter sig på rena landsbygden, troligen efter kallt konstaterande att man därifrån kan verka mera ostört eftersom polisens resurser inte räcker till.
Polisen behöver en kraftig resursförstärkning inte minst på personalsidan. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resursförstärkning till polisen.
Stockholm den 27 september 1999
Göte Jonsson (m)