I december 1996 anslöt sig Sverige till Schengensamarbetet. Regeringen redovisar och föreslår en serie förslag som skall leda till att Sverige kan leva upp till de förpliktelser som följer av Schengenavtalet, t ex polisiärt samarbete i Öresundsregionen, kontroll vid de yttre gränserna, tillfällig personkontroll vid inre Schengengräns etc.
Propositionen har föregåtts av en promemoria som har remissbehandlats. Ett av de förslag i denna promemoria som regeringen väljer att inte lägga fram handlar om överväganden och bedömning avseende fysisk kontroll.
Innebörden av förslaget är att polisen, i samband med att en person reser in i Schengenområdet via Sverige, skall ges befogenhet att utföra kroppsvisita- tion och husrannsakan för att söka efter föremål och utröna omständigheter i den utsträckning som behövs för att uppdaga eller förebygga brott som kan leda till mer än ett års fängelse. Regler om kroppsvisitation finns visserligen redan, men det förslag som redovisas i promemorian innebär ökade möjligheter jämfört med idag. Polismyndigheten anser dessutom att en motsvarande regel skall införas när det gäller utresa.
Regeringen konstaterar i propositionen att bestämmelsen om kontroll av fordon och föremål som medförs av personer som passerar den yttre gränsen skall kontrolleras avseende förhållanden som kan påverka Schengen- staternas inre ordning och säkerhet. Regeringen anser dock att Sverige i formell mening genom anslutningen inte åtagit sig att införa nya kontroll- befogenheter. Det ligger däremot i Schengenkonventionens natur, konstaterar samma regering.
Av propositionen framgår att polisens erfarenheter från gränskontroller pekar på förhållandet att det finns ett behov för polisen att i viss utsträckning kunna genomföra kroppsvisitation och husrannsakan i samband med gräns- kontrollerna på en lägre misstankenivå än den som följer av rättegångs- balkens regler. Där konstateras samtidigt att det operativa behovet synes vara störst vid genomförandet av utresekontrollen.
Jag ifrågasätter regeringens bedömning, dels anser jag att behov förligger om införande av ökade möjligheter till kroppsvisitation, dels anser jag att Sverige genom Schengenavtalet är förpliktat att leva upp även till "Schengenkonventionens natur".
Jag delar således inte regeringens bedömning att nu avstå från att införa nya eller utökade befogenheter för myndigheter som utför personkontroll vid Sveriges gränser att använda sig av straffprocessuella tvångsåtgärder. Propositionen skall därför kompletteras med förslagen från Ds 1999:31 i denna del.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa nya eller utökade befogenheter för myndigheter, som utför personkontroll vid Sveriges gränser, att använda sig av straffprocessuella tvångsåtgärder.
Stockholm den 13 mars 2000
Tomas Högström (m)