I propositionen lägger regeringen fram dels lagförslag för att genomföra Schengenkonventionens regler om polisärt samarbete, gränskontroller, Schengens informationssystem samt en bestämmelse om rätt att medföra narkotiska läkemedel vid utlandsresa, dels lagförslag med anledning av avtalet mellan Sverige och Danmark om polisiärt samarbete i Öresunds- regionen. Regeringens nu föreliggande proposition är ett välkommet steg för att fullt ut ansluta Sverige till Schengensamarbetet och låta svenska medborgare få del av fördelarna med ett gränsfritt Europa. Våra synpunkter rörande regeringens Schengenpolitik grundar sig framför allt på en annan bedömning av berörda myndigheters behov av resursförstärkningar.
Inledningsvis finner vi det dock från moderat sida angeläget att påminna regeringen om riksdagens mening angående de regeländringar som nu föreslås om resandes rätt till införsel och utförsel av narkotika. Riksdagen gav, i anledning av regeringens proposition 1997/98:42 om anslutning till Schengensamarbetet, regeringen till känna att de aktuella regeländringarna måste betraktas som en tillfällig lösning. Regeringen bör alltså fortsätta sina ansträngningar för att det inte skall vara tillåtet att föra in narkotiska läkemedel för en längre period än fem dagar.
Schengensamarbetet har två grundtankar: fri rörlighet för personer inom Schengenområdet samt stärkt skydd mot illegal invandring och internationell kriminalitet. För att förhindra att internationell brottslighet drar nytta av den fria rörligheten innehåller Schengenavtalet en del s.k. kompensatoriska åtgärder. Dessa kompensatoriska åtgärder består dels av en stärkt gränskontroll vid de yttre gränserna, dels av ett fördjupat polisiärt och rättsligt samarbete mellan medlemsländernas myndigheter.
Regeringen har alltför länge blundat för att dessa kompensatoriska åtgärder är förenade med kostnader för berörda myndigheter. I Sverige, liksom i övriga Schängenländer, måste framförallt polisen avsätta betydande resurser för att uppfylla de åtaganden som Schengenavtalet för med sig.
I samband med regeringens proposition 1997/98:42 om Sveriges anslutning till Schengensamarbetet, påpekades det bland annat från moderat håll att avtalet innebar att ytterligare uppgifter ålades polisen och att situationen då var sådan att polisen nätt och jämnt klarade av sina nationella uppgifter (motion 1997/98:Ju13 av Gun Hellsvik m.fl.). Vi framhöll vidare att polisens redan då ansträngda ekonomiska situation medförde att det knappast kunde förväntas att polisen skulle kunna utföra så mycket mer än det minimala för att uppfylla de förpliktelser Schengensamarbetet innebär.
Vad som då var en allvarlig situation har nu utvecklats till en nationell kris för polisväsendet i Sverige. Situationen inom polisen är nu sådan att brottsligheten börjar bli ett uppenbart och vardagligt rättssäkerhetsproblem. Polisbrist råder i princip i hela landet och brottsbekämpningen har i allt högre grad kommit att bli ett ansvar för medborgarna själva och för privata vaktbolag. Den polisutbildning som nu kommit igång efter att ha legat nere under tre år kommer inte att kunna täcka de luckor som uppstår på grund av avhopp och pensionsavgångar.
Det är mot denna bakgrund som polisen nu skall avsätta betydande resurser för att uppfylla Sveriges åtaganden inom Schengensamarbetet. Exempelvis beräknas det att den redan hårt sargade poliskåren i Stockholms län behöver avsätta ca 400 poliser för att uppfylla Schengenavtalets krav.
Regeringen har hela tiden hävdat att resursfrågan skall lösas genom en ökad myndighetssamverkan mellan de myndigheter som främst berörs av Schengenavtalet, framför allt polisen och tullen. Dessa effekter har ännu så länge uteblivit och kan enligt vår bedömning inte läggas till grund för den framtida resursberäkningen.
Moderata samlingspartiet vill därför här, ännu en gång, med kraft understryka vikten av att polisen tilldelas de resurser som behövs för att kunna göra de prioriteringar som är nödvändiga. I annat fall kommer inte Sverige enligt vår bedömning att fullt ut kunna leva upp till de krav som Schengenavtalet ställer på bl.a. skärpt intresse- eller gränskontroll, inre utlänningskontroll m.m. Det är inte acceptabelt att Sveriges skyldigheter gentemot övriga länder inom Schengensamarbetet, tillåts gå ut över de skyldigheter den svenska staten har gentemot sina egna medborgare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Polisens resursbehov med anledning av Schengenavtalets krav på skärpt gränskontroll.
Stockholm den 13 mars 2000
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m)
Maud Ekendahl (m)
Jeppe Johnsson (m)
Anita Sidén (m)
Cecilia Magnusson (m)
Karin Enström (m)
Lars Björkman (m)