Regeringen föreslår i proposition 1999/2000:27 ändringar i bland annat vapenlagen, lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ändring i sekretesslagen. Enligt propositionen skärps bestämmelserna om återkallelse av tillstånd till innehav av skjutvapen och ammunition och omhändertagande av sådan egendom. Bestämmelserna om återkallelse av tillstånd att driva handel med skjutvapen och ammunition skärps också. Anmälningsskyldigheten för läkare utvidgas till att omfatta även patienter inom den öppna psykiatriska vården. Dessutom ska, enligt propositionen, vapen förvaras i säkerhetsskåp eller i annat säkert förvaringsutrymme. Syftet med propositionen är att motverka att skjutvapen kommer till användning vid våldsbrott eller på annat sätt missbrukas.
Kristdemokraterna välkomnar de förslag som läggs fram i propositionen. Förslagen överensstämmer väl med motion 19998/99:Ju223, Vapenlagen som lades av Ragnwi Marcelind m.fl hösten 1998. Vi beklagar dock att regeringens förslag främst berör dem som hanterar sina vapen legalt medan inget övergripande förslag med inriktning på internationellt samarbete och ökade resurser för polis och tull presenteras. Regeringen konstaterar i propositionen att man inte kan bedöma omfattningen av den illegala införseln av skjutvapen men säger samtidigt att det finns omständigheter som starkt talar för att allt fler vapen smugglas in i Sverige. Detta är ett sätt att bortse från de allvarliga konsekvenser illegal vapenhandel medför. Vi menar därför att det är angeläget att ett helhetsgrepp tas vid bekämpningen av illegala skjutvapen. Ökade resurser till polis och tull samt ett utvecklat internationellt samarbete är förutsättningar för att komma till rätta med de allvarliga problem propositionen behandlar. Det är viktigt att de åtgärder som nu vidtas inte slår mot dem som utan anmärkning innehar vapen medan den illegala vapenhanteringen kan fortsätta.
1.1 Illegala vapen
Våldet i samhället har under senare år blivit allt grövre, bland annat har ett antal brott förövats med användande av skjutvapen. Vi anser att åtgärder mot olovligt innehav av vapen är av central betydelse inom ramen för en bred satsning mot våldet i samhället. Likaså måste överlåtelse av skjutvapen till personer som saknar rätt att inneha sådana och olagliga innehav av skjutvapen motverkas.
Att bära vapen har blivit en allt vanligare företeelse. En del bär vapen på grund av rädsla och för att kunna skydda sig. Andra bär vapen enbart som en statussymbol. Vi kan aldrig acceptera att våldet blir en del av vardagen, men ambitionen att skydda sig mot våld får inte heller leda till att allt fler samhällsmedborgare beväpnar sig. Målsättningen måste vara att bekämpa illegal hantering med vapen. De i propositionen föreslagna åtgärderna är ett led i arbetet att minska våldet i samhället. Ökade resurser till polis och tull samt ett utökat internationellt samarbete är också nödvändigt. Regeringen bör, för att få ett helhetsgrepp, återkomma till riksdagen med förslag till åtgärdsprogram mot den illegala vapenhandeln.
1.2 Den internationella brottsligheten
Europa och omvärlden utmanas i dag av historiens mest välorganiserade kriminalitet. Denna har utvecklats på internationell nivå i en högst oroande takt, både i omfattning och i komplexitet, och utgör ett allvarligt hot både mot samhälle och individer. Samtidigt som en rad brottssyndikat, från sina baser i tredje land, bygger upp verksamhet inom EU ökar det gränsöverskridande samarbetet mellan dessa grupper och nationellt baserade kriminella grupper i medlemsländerna.
Den internationella brottsligheten är modernt utrustad, förfogar över mycket stora resurser och opererar gränslöst, men våra brottsbekämpande myndigheter är hänvisade till att bedriva sitt arbete på den nationalstatliga nivån. Ytterst hotar den organiserade brottsligheten den ekonomiska stabiliteten och demokratin i våra samhällen. Det är därför oacceptabelt om ett överdrivet hävdande av nationell suveränitet i brottsbekämpningen får hindra framväxten av internationellt samarbete på detta område. Den illegala vapenhanteringen är inte enbart ett nationellt problem. Ett utökat inter- nationellt samarbete för att motverka den illegala vapenhandeln är nödvändigt.
1.3 Tullen
Kristdemokraterna har sedan flera år tillbaka arbetat för att tullen, kustbevakningen och polisen skulle ha tillräckliga resurser. Vi har motsatt oss de nedskärningar som Socialdemokraterna och Miljöpartiet genomfört och som bland annat medfört att 750 heltidstjänster försvunnit inom tullen.
Vi ser positivt på Schengensamarbetet, som inkorporerats i EU. Men en avveckling av de inre gränserna kräver en förstärkt tull för att hejda den illegala handeln med narkotika, alkohol, tobak och illegala vapen. Tullen har med anledning av Sveriges medlemskap i EU ställts inför omfattande förändringar av sin verksamhet. Arbetsvolymerna har visserligen minskat avsevärt vad gäller klarering, men samtidigt har viktiga nya arbetsuppgifter tillkommit. Vi anser att tullens resurser begränsats för mycket och för tidigt. Även kustbevakningens resurser bör ses över utifrån nya behov och uppgifter.
Kristdemokraterna menar att Tullverket måste få tillgång till adekvat utrustning för att komma tillrätta med smugglingen. Den röntgenutrustning som i dag används i de större hamnstäderna är främst avsedd för bagage och lämpar sig inte för kontroll av lastbilar, tankbilar och container. Modern och ändamålsenlig utrustning finns redan på marknaden. Tullen i Hamburg köpte hösten 1996 in en röntgenanläggning för 36 miljoner D-mark, det vill säga cirka 156 miljoner kronor. Enligt uppgift tjänades dessa pengar in på sex månader, tack vare att man genom beslag kunde ta in avgifter som annars gått myndigheterna förbi. Liknande utrustning har också de franska myndigheterna i Le Havre skaffat. Den aktuella röntgenutrustningen är tillräckligt stor för att genomlysa en hel långtradare och anses vara tullens framtida vapen mot otillåten införsel av bland annat tobak, alkohol och illegala vapen. Röntgenutrustningen kan kontrollera upp till tjugo lastbilar i timmen och ökar väsentligt tullens möjligheter att vinna kampen mot smugglarna.
Den svenska tullens policy är att det är bättre att anskaffa flera mindre mobila enheter och därigenom öka träffsäkerheten. Smugglarna lär sig annars snart vilka hamnar de ska undvika.
Tullen behöver också bärbar utrustning. Rätt anpassad kan denna användas för att genomlysa bildäck. Idag måste man ta av däcken för att kunna se om narkotika gömts i dessa. Med en bärbar utrustning skulle kontrollen kunna göras både snabbare och effektivare.
Kristdemokraterna vill verka för att tullen får möjlighet att anskaffa den moderna utrustning som behövs för att bedriva en effektiv gränskontroll. Det är också viktigt att personalen/operatörerna får den utbildning som krävs.
1.4 Ökade resurser till polisen
Inom polisen sjönk antalet anställda ytterligare under 1998. 800 personer slutade varav 350 poliser och 450 civilanställda. I vår motion angående rättsväsendet hösten 1998 kritiserade vi regeringen för den då förda politiken som har lett till hårda bantningar av polis och civilanställda. Regeringen har 1998 fortsatt på den inslagna vägen och risken är uppenbar att polisen inte längre kan utföra sina huvuduppgifter: att förebygga brott, upprätthålla ordningen samt utreda och beivra brott.
Den hårda bantningen av polis och civilanställda kan inte fortsätta. De civilanställda har haft stor betydelse för rättsväsendets sätt att fungera. Kristdemokraterna menar att civilanställd personal måste finnas i tillräcklig omfattning så att polisens speciella kompetens kan tas tillvara ute på fältet, bland annat med att spåra illegala vapen.
2 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärdsprogram mot den illegala vapenhandeln,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat internationellt samarbete för att motverka den illegala vapenhandeln,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillföra mer resurser till polisen och tull- väsendet för bekämpning av illegal handel med och illegal hantering av vapen.
Stockholm den 9 december 1999
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)