Regeringen föreslår i sin proposition 1998/99:133 att en lag om särskild företrädare för barn införs. Syftet med regeringens förslag är att stärka möjligheterna att ta till vara barnets rätt när en vårdnadshavare eller någon som vårdnadshavaren står i ett nära förhållande till misstänks för brott mot barnet. Förutsättningarna att utreda brottsmisstankar ska därmed förbättras och fortsatta övergrepp mot barnet förhindras.
Skydd för barnet
Ett barn som utsatts för brott måste skyddas. Är det dessutom vårdnadshavaren som begått brottet mot barnet är handlingen om möjligt än mer kränkande för barnet. I denna situation måste åtgärder vidtas för att ge barnet det stöd och den hjälp det behöver. I FN:s barnkonvention artikel 19 sägs också att konventionsstaterna ska vidta lämpliga lagstiftningsåtgärder för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är under föräldrarnas, vårdnadshavares eller annan persons vård.
Regeringens förslag innebär att domstol ska kunna förordna en särskild företrädare för barnet som övertar vårdnadshavarens befogenheter att ta till vara den underåriges rätt under förundersökning och i rättegång. Detta ska kunna ske när en vårdnadshavare eller någon som vårdnadshavaren står i ett nära förhållande till misstänks för brott mot barnet. Ett långtgående förslag i propositionen är att om barnet har två vårdnadshavare ska det endast vara möjligt för den andra vårdnadshavaren att ensam företräda barnet om de två vårdnadshavarna inte är gifta eller bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden. I regeringens proposition sägs också att förslaget inskränker rätten till respekt för privat- och familjelivet enligt artikel 8 i Europa- konventionen. Förslaget är ett första avsteg från huvudregeln att föräldrar vid gemensam vårdnad skall utöva sina rättigheter och skyldigheter tillsammans. Flera remissinstanser önskar en bredare belysning av de behandlade frågorna och menar att förslaget inte utan ytterligare överväganden i vissa frågor bör ligga till grund för lagstiftning.
Det är angeläget att de barn som berörs får den hjälp de behöver. Regeringens förslag är ett lovvärt försök att stödja dessa barn. Samtidigt är det viktigt att konsekvenserna av förslaget i möjligaste mån utreds så att tragiska situationer undviks. Det hade varit önskvärt att regeringen gjort en noggrannare analys av förslagets konsekvenser. Om pappan till exempel begått brottet och mamman är barnets enda trygga punkt ska då plötsligt en annan person gå in i mammans ställe? Vilken rätt har barnet som brottsoffer? Vad händer med eventuella syskon? Vilken roll har det särskilda måls- ägandebiträdet och hur arbetar biträdet med eller utan de sociala myndig- heterna? Allt för många frågor av praktiskt karaktär kan ställas för att förslaget ska kännas genomarbetat. Kristdemokraterna anser därför att en nogrann uppföljning av lagens konsekvenser måste göras. Desutom bör en utvärdering göras inom två år.
Förutsättningar för att särskild företrädare ska utses
En särskild företrädare ska förordnas när det finns anledning att anta att ett brott på vilket följer fängelse har begåtts mot ett barn och en av vårdnadshavarna kan misstänkas för brottet, eller när det kan befaras att en vårdnadshavare på grund av sitt förhållande till den som kan misstänkas ha begått ett sådant brott inte kommer att ta till vara barnets rätt. Brott som kan vara aktuella är sexuella övergrepp, misshandel, annat brott mot person och förskingring av barnets tillgångar.
En proportionalitetsprincip har införts där undantag från regeln om förordnande av särskild företrädare kan göras när det med hänsyn till barnet är obehövligt eller annars särskilda skäl talar mot ett sådant beslut. Kristdemokraterna stödjer regeringens avvägning i denna fråga.
Barnets ålder
I promemorian med förslag till lag om särskilt målsägandebiträde sägs att ett förordnande i många fall kan vara obehövligt när den underårige är 15 år eller däromkring. Regeringen skriver sedan i propositionen: "Åtminstone i vissa fall torde dock detta behov kunna tillgodoses redan med gällande regler, t.ex. genom målsägandebiträde eller på ett mindre ingripande sätt." Kristdemokraterna menar att om lagförslaget är tänkt att hjälpa barnet som befinner sig i en svår situation borde också äldre barn ha en självklar rätt till stöd. Även här kan det finnas lojalitetskonflikter, rädsla och ohälsosamma känsloband. Det är dock glädjande att det av lagtexten klart framgår att en 18-årsgräns är utsatt.
Den särskilda företrädaren
Till särskild företrädare ska utses en advokat, en biträdande jurist på en advokatbyrå eller någon annan. Endast den som är särskilt lämplig för uppdraget på grund av sina kunskaper och erfarenheter samt personliga egenskaper kan förordnas.
Ett stort ansvar vilar på den person som blir utsedd att vara särskild företrädare. De egenskaper som lyfts fram ställer stora krav på vederbörande, juridisk kompetens vägs mot social. Det är också angeläget som Brottsoffermyndigheten påpekar att den särskilda företrädaren uppmärk- sammar barnets behov av vård och behandling samt förmedlar detta till socialnämnden. Detta kräver dock utökade kunskaper som inte normalt ingår i en juristutbildning. Vi välkomnar de skrivningar som görs angående särskilda utbildningsinsatser. Regeringen lovar här att verka för att lämpliga utbildningsinsatser för särskilda företrädare genomförs. Detta ska ske genom särskilda kontakter med berörda myndigheter samt organisationer som kan bidra med erforderlig kompetens på området. Kristdemokraterna kommer att följa detta arbete.
Samarbetsfrågan är också aktuell. Socialstyrelsen påpekar att konflikter kan komma att uppstå mellan den särskilda företrädaren och ett offentligt biträde enligt LVU eller socialnämnden. Här måste lagen vara tydlig så att befogenheter och krav på samarbete skrivs in. Det är också viktigt att den särskilda företrädaren kan samarbeta med den andra vårdnadshavaren och andra personer som finns i barnets närhet. Kanske har barnet öppnat sig för en utomstående person barnet finner förtroende för; det är då nödvändigt att denna person även fortsättningsvis finns med i stödgruppen runt barnet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en utvärdering av lagen och dess praktiska konsekvenser görs inom en tvåårsperiod,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att alla barn under 18 år har rätt till särskild företrädare,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tydlighet i den föreslagna lagstiftningen om företrädares befogenheter och om krav på samverkan med andra berörda instanser.
Stockholm den 31 augusti 1999
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)