Staten, kommunerna och landstingen inklusive de kommunala bolagen beräknas tillsammans köpa varor och tjänster för ungefär 300 miljarder kronor per år. Beloppet motsvarar över 15 procent av BNP. De kommunala inköpen dominerar och uppskattas till omkring 150 miljarder kronor vilket beräknas motsvara ungefär en fjärdedel av den totala driftskostnaden för den kommunala sektorn år 1997.
Det finns stora brister i den offentliga upphandlingen. Konkurrensen sätts ur spel och småföretagen kommer i kläm. Nyligen har exempelvis uppmärksammats att Göteborgs kommunala bolag trotsar lagen om offentlig upphandling och att detta förfarande får stöd av den politiska majoriteten.
Statliga, kommunala och andra myndigheter, landsting och kyrkliga kommuner, vissa offentligägda bolag, stiftelser, föreningar och samfällig- heter samt sammanslutningar av flera upphandlande enheter omfattas av LOU:s bestämmelser vid offentlig upphandling.
Nämnden för offentlig upphandling (NOU) är tillsynsmyndighet för det centrala regelverket på området, dvs LOU. Enligt NOU är i stort sett alla kommun- och landstingsägda bolag upphandlande enheter då de inrättats för att täcka ett behov i det allmännas intresse och detta behov inte är kommersiellt. Eftersom kommuner enligt kommunallagen inte får bedriva näringsverksamhet i vinstsyfte kan kommunala bolag därför aldrig vara kommersiella.
NOU:s befogenheter bör stärkas för att tillsynsmyndigheten ska kunna tillse att LOU efterlevs. Talerätt och möjlighet att fatta för parterna bindande beslut kan vara ett sätt.
NOU bör ges tillräckliga resurser för att säkerställa en effektiv tillsyn.
Överträdelse av LOU bör medföra praktiskt effektiva sanktioner. Utöver skadestånd bör marknadsskadeavgift och förbud vid vite övervägas. Leveran- tören bör få sina rättegångskostnader täckta vid lagbrott. Därutöver bör preskriptionstiden förlängas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka Nämnden för offentlig upp- handlings befogenheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av effektiva sanktioner vid överträdelse av lagen om offentlig upphandling.
Stockholm den 4 oktober 1999
Inger Strömbom (kd)