Den starka tillväxten i Storstockholmsområdet gör att prisläget för många tjänster inte minst inom områden som IT och grafiska tjänster trissats upp kraftigt. Ändå sker en stor del av upphandlingen till departement och statliga myndigheter i första hand av företag i Stockholmsområdet.
När det inte ställs krav på bred anbudsupphandling är det lätt så att många uppdrag går till företag myndigheterna sedan tidigare har goda erfarenheter av, eller man av andra skäl haft kontakt med och har förtroende för. För större upphandlingar är det sannolikt främst Stockholmsföretagen som av tradition konkurrerar om jobben i Storstockholmsområdet.
Den parlamentariska Upphandlingskommittén har i sina direktiv i uppdrag att öka mindre och medelstora företags möjligheter att konkurrera om jobb i hela landet.
Detta ska ske genom att kommittén ska studera förutsättningarna för lokal upphandling, samt belysa hur mindre och medelstora företag ska få ökade möjligheter att konkurrera om offentlig upphandling. Mycket omfattande anbud försvårar idag många mindre företags möjligheter att vara med och konkurrera. Slutligen ska kommittén också studera förutsättningarna att skilja upphandling och transport för att därigenom underlätta både för regional konkurrens och små företagare.
Jag menar att det också finns skäl att kommittén studerar hur upphandling från centrala statliga myndigheter och verk fördelas mellan olika delar av landet. En sådan analys skulle kunna leda till att staten söker ytterligare vägar för att bredda sin upphandling både formellt och reellt. För detta talar bland annat att informationstekniken ger ökade möjligheter att kommunicera och åtminstone delvis utföra jobb utanför beställarorten. I detta sammanhang bör också de informella kontaktvägarnas betydelse för statliga beställningar studeras och konkreta förslag läggas fram, som underlättar för entreprenörer utanför storstadsområdena att på allvar vara med och tävla om jobb från centrala myndigheter.
Om staten i högre utsträckning genomför framgångsrik upphandling utanför storstadsområdena påverkar det sannolikt också andra organisationer och företag, och kan bidra till att på sikt fler kvalificerade ungdomar kan få sin utkomst i mindre städer och i glesbygden. Det ger i sin tur positiva effekter i form av ett kreativt klimat, som kan bidra till tillväxt och regional utveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig upphandling i hela landet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Inger Lundberg (s)