Vi kan alla bidra till att förändra världen dels genom politiska beslut, dels också som konsumenter genom att ta ställning och informera oss om vad det egentligen är vi köper. Fler och fler konsumenter frågar inte bara om pris och kvalitet utan också om hur varan är tillverkad och under vilka förhållanden den är tillverkad.
Många varor som vi i Sverige köper billigt, t.ex. mat, kläder, leksaker och skor produceras i utvecklingsländer. Det låga priset beror inte enbart på u- ländernas låga kostnadsnivå, många människor utnyttjas också grovt. I dag arbetar flera miljoner människor under slav- och tvångsliknande förhållanden - av dessa är många barn. Vårt mål, som välutvecklat i-land, måste vara att människorna i u-länderna ska kunna försörja sig på rimliga villkor.
Ideella organisationer har börjat ta tag i frågan, till exempel Rättvisemärkt och Rena kläder. Symbolen Rättvisemärkt garanterar att producenterna får rimligt betalt för sitt arbete. För att ge de arbetande större trygghet görs inköpen på långtidskontrakt direkt hos producenten. Barnarbete är förbjudet och fastställda minimilöner är ett krav. I Sverige är kaffe och te de största rättvisemärkta produkterna men fler varor är på gång eller redan introducerade så som choklad, kakao, socker, honung, bananer.
Kampanjen Rena kläder har etiska uppförandekoder som bland annat inne- håller:
att respektera rätten till att organisera sig i fackföreningar och sluta kollektivavtal,
att ge levnadslön, att det inte är något tvångs- eller slavarbete, att ingen diskriminering sker p.g.a. kön, religion, etnisk, social eller politisk till- hörighet, att respekt ges för lagstadgad arbetstid, att inga barnarbetare (under 15 år) används.
Staten är en stor konsument vad gäller såväl varor som tjänster. Ett krav borde vara att staten föregår med gott exempel vid sina inköp och kontrollerar att det vi handlar också bidrar till att öka rättvisan i världen. Staten borde därför vid inköp av exempelvis kaffe, te och choklad till sina anställda köpa Rättvisemärkta produkter. Vid inköp av uniformer och arbetskläder till anställda borde man se till att följa Rena kläders uppförandekod. Ja, exemplen kan göras hur många som helst, men det viktigast är att staten som inköpare handlar rättvist!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förorda att statliga organ vid inköp, i görligaste mån, handlar med Rättvisemärkta produkter.
Stockholm den 29 september 1999
Christina Axelsson (s)
Ronny Olander (s)
Ingemar Josefsson (s)
Krister Örnfjäder (s)
Lisbet Calner (s)
Christina Pettersson (s)